Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Αφαιρώντας το ΔΕΝ!

Ένα από τα πλέον αγαπημένα επιχειρήματα των απανταχού πιστών, υπέρ της αναγκαιότητας ύπαρξης της θρησκείας, είναι η περίφημη ρήση του Ντοστογιέφσκι "Αν δεν υπάρχει Θεός, τότε όλα επιτρέπονται"! Όλα;;; Πολύ δυνατή λέξη το "όλα". Ας αποσαφηνίσουμε λίγο τη χρήση του, κάνοντας πρώτα μια μικρή παρένθεση για την αληθινή προέλευση της ρήσης. Τονίζουμε εδώ το γεγονός ότι αυτό δεν ειπώθηκε ποτέ από τον Ντοστογιέφσκι αλλά από τον μυθιστορηματικό ήρωα του, Ιβάν Καραμαζώφ. Βέβαια η απόδοση της φράσης στον ίδιο τον Ντοστογιέφσκι μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ψυχολογία των πιστών. Αν είναι όμως να αποδίδουμε λόγια του χαρακτήρα ενός βιβλίου στον ίδιο το συγγραφέα, τότε να υπενθυμίσω στους πιστούς ότι δεν υπάρχει θεός, και με τη βούλα της Αγίας Γραφής. Το "ούκ έστι Θεός", Ψαλμός ΙΔ΄, δεν αφήνει κανένα περιθώριο!!!

Τέλος πάντων, το "όλα" στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι μια συντομογραφή του "όλα τα κακά", γι αυτό και χρησιμοποιείται ευλαβικά για την εμφάνιση του Θεού ως προμαχώνα της ηθικής. Οπότε κάτω από το πρίσμα αυτής της ερμηνείας δεν έχουμε παρά να προσδιορίσουμε τι ακριβώς θα μπορούσε να αποτελεί όλα τα κακά και δυσάρεστα που δεν θέλουμε ποτέ να συναντήσουμε στη ζωή μας. Η ακόλουθη λίστα, ταξινομημένη κατά φθίνουσα σημαντικότητα, προφανώς και δεν μπορεί να είναι πλήρης, αλλά πιστεύω ότι είναι ενδεικτική για τους περισσότερους ανθρώπους και περιλαμβάνει τα πρώτα πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό και δεν θα θέλαμε στη ζωή μας:

  1. Θάνατος (δικός μας ή συγγενών και φίλων μας)
  2. Φόνος
  3. Πόλεμος
  4. Τρομοκρατία
  5. Αρρώστια
  6. Πείνα
  7. Εγκληματικότητα
  8. Εκμετάλλευση
  9. Οικογενειακά Προβλήματα
  10. Ανεργία
  11. Αμάθεια
  12. Εξαπάτηση
Μα για μισό λεπτό! Όλα αυτά υπάρχουν ήδη, είναι εδώ και τα βλέπουμε, ευτυχώς κάποια από αυτά μόνο στη μικρή οθόνη, να εξελίσσονται καθημερινά! Και το σημαντικότερο; Σε παγκόσμια κλίμακα το ποσοστό των ανθρώπων που πιστεύουν σε έναν θεό, είναι συντριπτικά μεγαλύτερο από το ποσοστό των άθεων, άρα για τους περισσότερους ανθρώπους ο θεός υπάρχει. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε έρευνα του 1995 της εγκυκλοπαίδειας Britannica μόνο το 14,7 % του παγκόσμιου πληθυσμού προσδιορίζονται ως μη θρησκευόμενοι και μόνο το 3,8 % ως άθεοι. Σε μια άλλη έρευνα από την ίδια εγκυκλοπαίδεια οι άθεοι φέρονται να αποτελούν μόλις το 2,4 % του παγκόσμιου πληθυσμού. Μήπως αυτό που ισχυρίζονται οι οπαδοί των θρησκειών είναι τελικά ότι αυτό το μικρό ποσοστό είναι που χαλάει την πιάτσα; Ας δούμε μερικά δεδομένα σχετικά με τις προαναφερθείσες κακές έννοιες.

Οι στατιστικές
Στο ζήτημα του θανάτου, που προέρχεται από φυσικά αίτια, μάλλον ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει και πολλά για να τη γλιτώσει. Μπορεί βέβαια να αυξάνει το προσδόκιμο ζωής με τα καθημερινά επιτεύγματα της ιατρικής, αλλά σίγουρα δεν προβλέπεται, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, η εξάλειψη του θανάτου. Από την άλλη, τα ποσοστά των άθεων μέσα στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι πολύ υψηλότερα από αυτά των θρησκευόμενων, οπότε μάλλον χρήσιμοι μας είναι αυτοί οι άθεοι επιστήμονες.

Αν ομαδοποιήσουμε τον Φόνο και την Εγκληματικότητα κάτω από την ετικέτα της παραβατικότητας, όπου φόνος θεωρείται η πλέον ακραία έκφραση της, και θεωρήσουμε ως φυσική κατάληξη της βεβαιωμένης παραβατικότητας την φυλακή, τότε οι έρευνες έρχονται να δώσουν ένα μεγάλο πλήγμα στην εν λόγω ρήση. Το αναλογικό ποσοστό των άθεων στις φυλακές (αναλογικό λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ποσοστό τους και στο σύνολο του πληθυσμού) είναι συντριπτικά μικρότερο από αυτό των θρησκευόμενων. Διαβάστε μια σχετική έρευνα (The results of the Christians vs atheists in prison investigation.) και τα δείτε αναλυτικά τα δεδομένα της. Μήπως τελικά η απουσία Θεού συνεπάγεται ελαφρώς πιο αυστηρές αρχές;

Στο ζήτημα του πολέμου και της τρομοκρατίας τα πράγματα είναι ακόμα πιο ξεκάθαρα, ακόμα και διαισθητικά. Όλοι γνωρίζουν ότι δύσκολα γίνονται πόλεμοι πάνω στον πλανήτη μεταξύ κρατών με την ίδια επικρατούσα θρησκεία. Και τις περισσότερες φορές η θρησκεία είναι η μαγιά πάνω στην οποία ζυμώνονται αλλά και αναζωπυρώνονται πόλεμοι και εχθροπραξίες. Για το λόγου το αληθές όμως, δείτε και μια σχετική έρευνα εδώ: Atheist nations are more peaceful. Τα κράτη με μεγάλο ποσοστό άθεων και με γενικά αδιάφορη στάση απέναντι στη θρησκεία είναι περισσότερο ειρηνικά από τα κράτη στα οποία ο θεός παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην κοσμοθεώρηση των πολιτών. Όσο για την χριστιανική Ελλάδα, συγκρίνετε την εδώ με τις "αιματοβαμμένες" ΗΠΑ, στην λίστα "ειρηνικότητας" και μέσα σε ένα σύνολο 144 χωρών, και δείτε πόσο λίγο απέχουμε (Ελλάδα στην 57η θέση και ΗΠΑ στην 83η θέση). Βέβαια σίγουρα η θρησκεία δεν είναι ο μόνος παράγοντας που συντελεί στην επιθετικότητα. Αν οι γείτονες χώρες είναι επιθετικές, δεν έχεις ίσως την πολυτέλεια να υιοθετήσεις το προφίλ των σκανδιναβικών χωρών. Παρόλα αυτά, εξετάζοντας τον παρακάτω χάρτη μπορείτε να διαπιστώσετε ότι οι περιοχές, αναφορικά με την επιθετικότητα τους, οι οποίες λειτουργούν στα "κόκκινα" συμπίπτουν γενικά με τις γήινες κατοικίες των θεών.

Συνεχίζοντας μπορούμε να σταθούμε σε μια ακόμα μη αναμενόμενη στατιστική η οποία δείχνει να πληγώνει ακόμα περισσότερο το τρίπτυχο πατρίδα – θρησκεία – οικογένεια. Ούτως ή άλλως το συγκεκριμένο τρίπτυχο για πολλούς σημαίνει "επιβάλλομαι στην οικογένεια μου και επιβάλλω την πατρίδα μου με τη στήριξη πάντα της θρησκείας μου". Η ύπαρξη λοιπόν της πίστης στο θεό φαίνεται πως διαλύει τις οικογένειες συχνότερα από την απουσία αυτής της πίστης. Μια ματιά στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις χριστιανικές ΗΠΑ θα μας πείσει για του λόγου το αληθές.

Θα μπορούσαμε να επεκταθούμε περισσότερο και στις υπόλοιπες έννοιες, αλλά το συμπέρασμα θα είναι πάντα ότι η απουσία του θεού δεν επηρεάζει πουθενά τις έννοιες αυτές. Αντίθετα η ύπαρξη του θεού μάλλον τις ευνοεί (π.χ. Αμάθεια).

Η αφαίρεση του ΔΕΝ
Συνεπώς η ρήση του Ιβάν Καραμαζώφ μάλλον δεν στέκει από μόνη της, αν και αυτοί που την αναπαράγουν, την έχουν αποκόψει από το συνολικό πλαίσιο σκέψης που εκφράζεται μέσα στο βιβλίο, και το οποίο έχει τελείως διαφορετική σημασία. Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ σε ηλεκτρονική μορφή. Στη σελίδα 665 βρίσκεται ο επίμαχος διάλογος.

Είναι πάντως αξιοθαύμαστο το πόσο μεγάλη εφαρμογή έχει η εν λόγω φράση, αν επιχειρήσει κανείς απλώς να διαγράψει το δεν. "Αν υπάρχει θεός, τότε όλα επιτρέπονται"! Ποια όλα; Ξεκινάμε τη λίστα, αυτή τη φορά με αύξουσα σημαντικότητα. Αν υπάρχει θεός τότε:

  1. Επιτρέπεται να δακρύζουν οι εικόνες!
  2. Επιτρέπεται να ματώνουν οι εικόνες!
  3. Επιτρέπεται να ευωδιάζουν αποσυντεθειμένα κοκάλα!
  4. Επιτρέπεται να ματιάζονται και ξεματιάζονται άνθρωποι.
  5. Επιτρέπεται να πληρώνονται άνθρωποι από το κράτος, χωρίς καμία κοινωνική απασχόληση και προσφορά (ναι, στους παπάδες αναφέρομαι).
  6. Επιτρέπεται να αποστρέφονται οι άνθρωποι τη γνώση, μη συνειδητοποιώντας ότι αυτή αποτελεί κοινοκτημοσύνη της ανθρωπότητας και συνεπώς δικαίωμα τους.
  7. Επιτρέπεται να πιστεύει κάποιος ότι γιατρεύονται πονοκέφαλοι και αδιαθεσίες μόνο με την προσευχή.
  8. Επιτρέπεται να αναποδογυρίζουν αυτοκίνητα και να καίγονται καταστήματα επειδή σκίστηκε ένα ιερό βιβλίο.
  9. Επιτρέπεται να κινδυνεύουν άνθρωποι επειδή πιστεύουν ότι γιατρεύονται και σοβαρές ασθένειες με την προσευχή.
  10. Επιτρέπεται να θεωρείται κάποιος εχθρός σου, χωρίς να τον έχεις δει ποτέ και χωρίς να είχε ποτέ παρτίδες με την οικογένεια σου ή το κοινωνικό σου περιβάλλον, απλά και μόνο επειδή είναι αλλόθρησκος.
  11. Επιτρέπεται να ακρωτηριάζονται μέλη και γεννητικά όργανα για μη εγκεκριμένες, από παρανοϊκούς ηθικούς κώδικες, σεξουαλικές πράξεις.
  12. Επιτρέπεται να θυσιάζονται ζώα για τον εξευμενισμό ανύπαρκτων πνευμάτων.
  13. Επιτρέπεται να ανατινάζονται ανυποψίαστοι περαστικοί από κομάντο αυτοκτονίας και φανατικούς πιστούς, οι οποίοι θέλουν να κερδίσουν έτσι εισιτήριο διαρκείας για ανύπαρκτους παράδεισους.
  14. Επιτρέπεται να κηρύσσονται ιεροί πόλεμοι απέναντι στα διάφορα Ιράκ, Αφγανιστάν αλλά και την τρισκατάρατη Δύση.

Και το χειρότερο ίσως όλων; Επιτρέπεται απλώς να μετανοήσεις! Και θα σωθείς!!!

Ας κοιτάξουμε για μια ακόμη φορά την παραπάνω λίστα και ας αναρωτηθούμε ειλικρινά και με το χέρι στην καρδιά: Θέλουμε να επιτρέπονται όλα αυτά; Μάλλον όχι...


Share:

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

idolatry τελεία gr

- ...γιατρέ, πρέπει να σας πω ότι η συγκεκριμένη εικόνα είναι όντως θαυματουργή. Ένα σωρό άνθρωποι έχουν γίνει καλά! Ως και ο Μάκης της Τασώς, που δεν είναι και πολύ της εκκλησίας, είχε χρόνια πρόβλημα με τις παρανυχίδες του, και από προχτές που προσευχήθηκε στην εικόνα, δεν έχει βγάλει ούτε μία!!! Γι αυτό και εγώ θα πάω να την παρακαλέσω για το παιδί μου. Είναι αυτό λόγος, για να με αποκαλούν οι φίλοι μου ειδωλολάτρη;;;
- Σώπα αδερφέ, ούτε γι αστείο!
- Ευχαριστώ γιατρέ! Τι σας οφείλω;
- 60 €. Άφησε τα έξω, στον ξύλινο ινδιάνο που έχω δίπλα από τον υπολογιστή, και ζήτα του και μια απόδειξη! Περνάνε και στην εφορία πλέον αυτά...

Εικόνες, σταυροί, λείψανα αγίων και μύρια άλλα ιερά και όσια εκτίθενται καθημερινά σε προσωπικές λατρευτικές πράξεις και τελετουργίες ή και σε οργανωμένα λαϊκά προσκυνήματα.
Ερώτηση: Πόσο συμβατά είναι όλα αυτά με την πίστη των ορθόδοξων χριστιανών;
Απάντηση: Καθόλου! Είναι καθαρά ειδωλολατρικές ή και ασεβείς πρακτικές προς το αντικείμενο της συγκεκριμένης πίστης, δηλαδή τον υπέρτατο φορέα που οι πιστοί αποκαλούν Θεό!

Για να στηρίξω τους ανωτέρω ισχυρισμούς, ξεκινάω αντιγράφοντας από τους αγαπημένους μου, Τεγόπουλο και Φυτράκη (είναι τελικά θαυμάσιο το τι μπορεί να κάνει κανένας απλώς με ένα λεξικό) τους ορισμούς για τις λέξεις είδωλο και λατρεύω:

Είδωλο: (το) ουσ. (Κ είδωλον):
  1. ομοίωμα θεότητας
  2. άυλη μορφή, φάντασμα
  3. (μτφ.) πρόσωπο που αγαπιέται με πάθος, που γίνεται αντικείμενο λατρείας
  4. (φυσ.) πραγματική ή φαινομενική εικόνα, που σχηματίζεται με ανάκλαση ή διάθλαση, όπως π.χ. στον καθρέφτη

Λατρεύω ρ. (λάτρ-εψα, -εύτηκα, -ε(υ)μένος):
  1. τιμώ θεότητα ή αγιότητα
  2. υπεραγαπώ κάποιον ή κάτι: λατρεύει τη μητέρα του - λατρεύω τη μουσική

Από τον ορισμό της λέξης «είδωλο» μπορούμε εύκολα να παραλείψουμε τα 2 και 3, αφού στην περίπτωση μας έχουμε να κάνουμε με υλικά πράγματα (θυμίζω ότι μιλάμε για εικόνες, λείψανα και άλλα μπιχλιμπίδια, άρα όχι πρόσωπα και όχι άυλα πράγματα). Μπορούμε μάλλον να παραλείψουμε και το 4, γιατί το θέμα της παρούσας ανάρτησης δεν είναι ο ναρκισσισμός! Μένει λοιπόν το 1, το οποίο κάνει σαφή αναφορά σε ομοίωμα θεότητας. Από τους ορισμούς του ρήματος «λατρεύω» θα παραλείψω τον ορισμό 2, αφού δεν έχω να πω κάτι επικριτικό για οποιονδήποτε υπεραγαπάει την μητέρα του, τον πατέρα του, τη μουσική, την κηπουρική και πάει λέγοντας. Συνοψίζοντας λοιπόν, όταν μιλάμε για ειδωλολατρικές και ασεβείς πρακτικές, εννοούμε ότι, είτε η λατρεία των πιστών στρέφεται στα είδωλα, είτε ότι οι συγκεκριμένες πρακτικές δεν τιμούν το θεό. Οπότε φίλοι ΧΟ (= Χριστιανοί Ορθόδοξοι) καλείστε να απαντήσετε μαζί μου στα παρακάτω απλά ερωτήματα: (1 – 2 – 3 και πάμε...)

Ειδωλολατρία, περίπτωση 1
Πρώτον, έχετε υπ’ όψιν σας ότι οι εικόνες στην εκκλησία είναι μια πρακτική που υιοθέτησε η εκκλησία κατά την αφομοίωση νέου αίματος, δηλαδή πολλών πρώην ειδωλολατρών στις τάξεις της; Και μάλιστα υπάρχουν μόνο και μόνο επειδή οι οπαδοί τους (Εικονολάτρες) επικράτησαν των αντιπάλων τους (Εικονοκλάστες) κατά την περίοδο της εικονομαχίας, τον 8ο και 9ο αιώνα;

Ειδωλολατρία, περίπτωση 2
Όταν π.χ. ο Θεόφραστος προσκυνάει μια εικόνα της Παναγίας ή ενός αγίου, για ποιον λόγο ακριβώς την προσκυνάει; Η πολυφορεμένη απολογητική απάντηση περιλαμβάνει δύο σκέλη. Πρώτον, ότι μόνο ο θεός (και η άλλη του μορφή, ο Χριστός) λατρεύεται, ενώ οι άγιοι απλώς τιμούνται! Αχ αυτά τα λεκτικά απολογητικά τεχνάσματα!!! Αυτό καταρρίπτεται απευθείας από τον ορισμό αφού, όπως είδαμε, λατρεύω = τιμώ θεότητα ή τιμώ αγιότητα. Ένα και το αυτό! Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το «λατρεύω» παραπέμπει στο «τιμώ», ούτε υπάρχει κάποια διάκριση ανάμεσα στα «τιμώ θεότητα» και «τιμώ αγιότητα». Δεύτερον, υποτίθεται ότι ο πιστός δεν προσκυνάει την εικόνα και συνεπώς δεν την λατρεύει, αλλά η εικόνα, μέσω του θέματος της απλώς απεικονίζει το θέμα της λατρείας. Σ’ αυτήν την περίπτωση έχω να παρατηρήσω το εξής! Αν κάποια μέρα με πολύ κρύο, και σε μια ερημική εκκλησία, προτείνω στον Θεόφραστο, να πάρω την εικόνα και να την τεμαχίσω για να κάνω καυσόξυλα ώστε να ζεσταθούμε και να σωθούμε από το πολικό ψύχος, αντικαθιστώντας την όμως με μια πολύ καλοτραβηγμένη φωτογραφία της, λογικά δεν θα έχει πρόβλημα! Ή το πολύ – πολύ να έχει μια ήπια αντίδραση του στιλ «δεν μπορούμε να βρούμε ρε συ τίποτα άλλο για να κάψουμε...;»

Ειδωλολατρία, περίπτωση 3
Τι σημαίνει θαυματουργή εικόνα; Θέλω να πω, αν υποθέσουμε (που δεν είναι έτσι βέβαια) ότι όντως κάνει θαύματα, ποιος ακριβώς κάνει τα θαύματα; Η εικόνα, ή το πρόσωπο που αναπαριστάται; Ελπίζω να μην απαντήσει κάποιος «η εικόνα»!!! Σε αυτούς που θα απαντήσουν «το πρόσωπο», έχω να ρωτήσω γιατί αυτό το πρόσωπο θαυματουργεί μόνο μέσω συγκεκριμένων εικόνων του και όχι όλων;;; Ααα, μάλλον θα είναι ζήτημα νομιμότητας! Οι εικόνες είναι για τους άγιους ότι τα ιατρεία για τους γιατρούς. Και προφανώς κάποιες εικόνες δεν έχουν άδεια λειτουργίας...

Ειδωλολατρία, περίπτωση 4
Όταν π.χ. η Μαριγώ προσκυνάει λείψανα, ποιον ακριβώς λατρεύει ή τιμάει ή όπως αλλιώς θέλουμε να το πούμε; Ελπίζω όχι τα ίδια τα κόκαλα...! Αλλά τότε τι; Αυτό που απεικονίζουν;;; Μα εδώ δεν έχουμε καν μια απεικόνιση, έχουμε μια πλήρη παράσταση ενός νεκρού, η οποία, μέσω του υποσυστήματος αποφυγής μόλυνσης του εγκεφάλου, δημιουργεί σε κάθε φυσιολογικό άνθρωπο αισθήματα αποστροφής· έτσι λέει τουλάχιστον η βιολογία. Αρχίζω να μην καταλαβαίνω...

Ειδωλολατρία, περίπτωση 5 και Ασέβεια, περίπτωση 1
Όταν κάποιος προσκυνάει και φιλάει οποιοδήποτε σταυρό ή άλλο ιερό αντικείμενο (ιδίως άμα είναι και από τίμιο ξύλο!!!), ποιον λατρεύει εκείνη τη στιγμή; Αν η απάντηση είναι «το αντικείμενο» τότε έχουμε κλασική περίπτωση ειδωλολατρίας. Το ιερό αντικείμενο δεν απεικονίζει τίποτα, άρα δεν μπορεί να γίνει πάσα η λατρεία σε κάποιο πρόσωπο! Αν η απάντηση είναι «τον θεό», έρχεται και η δεύτερη ερώτηση η οποία λέει: Γιατί να χρειάζεται κάποιος ένα αντικείμενο για να εκδηλώσει τη λατρεία του απέναντι σε έναν θεό ο οποίος βρίσκεται παντού και ακούει τα πάντα; Μήπως ενδόμυχα αμφισβητείται η έννοια «πανταχού παρών»;

Ασέβεια, περίπτωση 2
Όταν π.χ. ο Απέργης παρακαλάει μια εικόνα για κάτι, περιμένει κάτι από την εικόνα ή από το πρόσωπο; Και με δεδομένο ότι υπάρχουν πολλές εικόνες (κάτι σαν τις συντομεύσεις στα pc μας, ένα αρχείο μπορεί να έχει πολλές συντομεύσεις ώστε να έχουμε εύκολη πρόσβαση σ’ αυτό από παντού) και πολλοί άνθρωποι που καταθέτουν σε αυτές τα αιτήματα τους, τι ακριβώς περιμένει ο Απέργης από τον άγιο; Να είναι πανταχού παρών, αλλά και παντοδύναμος ώστε να μπορεί να εκπληρώνει όλα τα αιτήματα; Μήπως αποδίδονται τελικά ιδιότητες του θεού στον άγιο καταστρατηγώντας την ιεραρχία που θέλει μόνο το θεό πανταχού παρόντα και παντοδύναμο; Μήπως αυτό είναι ασέβεια των πιστών απέναντι στο θεό;

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι η στυγνή λογική υπαγορεύει το εξής: Και μόνο η ιδέα, πως οι εικόνες δίνουν σε πρόσωπα, τα οποία έχουν πεθάνει, τη δυνατότητα επανεμφάνισης και μάλιστα σε πολλαπλά σημεία, ώστε να ικανοποιούν και αιτήματα, αποτελεί από μόνη της μια εκδήλωση ειδωλολατρίας! Αποδίδουμε στην εικόνα υπερφυσικές ιδιότητες! Ασχέτως αν στην τελική πιστεύουμε ότι ο τελικός αποδέκτης της λατρείας μας ή του αιτήματος μας είναι κάποιο πρόσωπο. Η μόνη ορθολογική απόπειρα επίτευξης της πανταχού παρουσίας, φίλοι ΧΟ, έρχεται δια στόματος του μέγιστου Αλ Μπάντυ (Παντρεμένοι με Παιδιά), όταν αυτός βλέπει έναν παραφουσκωμένο λογαριασμό τηλεφώνου με υπεραστικά τηλεφωνήματα της Πέγκυ:

- Επειδή δεν μπορώ να φανταστώ σε ποιον άλλον τηλεφωνούσες, τι έγινε εδώ Πέγκυ; Μετακόμισε η μάνα σου στο εξωτερικό; Ή πάχυνε τόσο πολύ που πέρασε τα σύνορα;;;;;;



Share:

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Βοηθήστε με, θέλω να αισθανθώ περήφανος!

Το λαμβάνουμε συχνά, ανά τακτά διαστήματα. Κάποιοι έχουν επιφορτιστεί με το καθήκον να μας υπενθυμίζουν ότι δεν τρέχει τίποτα ακόμα κι όταν όλα στη χώρα μας πάνε κατά διαόλου μεριά, γιατί εμείς... ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ και πρέπει να είμαστε περήφανοι γι αυτό!

Επειδή βαρέθηκα να απαντώ στα [Fwd:[Re:Re]][Fwd: giati goustaroume poy eimaste Ellines], αναρτώ πλέον έναν μόνιμο σύνδεσμο προς παραπομπή!

Γιατί γουστάρουμε που είμαστε Έλληνες.
(Silence on the stage! Tape rolling, 3 - 2 - 1 - Action!)

1. Γιατί έχουμε θάλασσα να την πιεις στο ποτήρι.
Δοκίμασε ρε παλικάρι να πιεις λίγο Θερμαϊκό με κόκκινη παλίρροια, και τα ξαναλέμε...

2. Γιατί μπροστά στο ραβανί τι να μας πει το μιλφέιγ.
...και το τσιζ κέικ και η πανακότα και ο μπακλαβάς (ναι, τούρκικος είναι...).

3. Γιατί το καρπούζι το αγοράζουμε ολόκληρο και όχι σε φέτες.
Είμαι περήφανος που είμαι λαίμαργος!!!

4. Γιατί «καμάκι» και «σουβλάκι» είναι το πρώτο ποίημα που μαθαίνουμε.
Καμακεροί οι Έλληνες;;; Μόνο τα παλιά χρόνια, όσο για τα σουβλάκια, παραπέμπω και πάλι στη λαιμαργία...

5. Γιατί τους μεζέδες που συνοδεύουν το τσιπουράκι δεν τους φτάνει κανένα «ορντέβρ».
...όπως φυσικά και την τιμή τους πλέον!

6. Γιατί στην Ελλάδα κάθε νύχτα τελειώνει το επόμενο πρωί.
...και έτσι στην εφορία η τύπισσα δεν σε εξυπηρετεί αν δεν πιει πρώτα καφέ να ανοίξει το ματάκι...

7. Γιατί «λουλουδοπόλεμος» δεν υπάρχει σε καμιά άλλη χώρα.
Κανένας άλλος δεν ξηλώνεται για να πετάξει αυτό που αγοράζει πανάκριβα...

8. Γιατί πίνουμε κι ένα ποτηράκι παραπάνω χωρίς να μας πίνει.
Που να μας κοντράρουν οι ξένοι, για παράδειγμα οι Ρώσοι!!!

9. Γιατί μπορούμε να απολαύσουμε τον καφέ μας με τσιγάρο. Όχι να τον πιούμε σφηνάκι και να πάμε να καπνίσουμε κρυφά στο σπίτι μας.
Καπνίστε και αφήστε τους άλλους να βήχουν! Get your cancer in Greece!

10. Γιατί το φλερτ είναι το εθνικό μας χόμπι.
(με ύφος Γαρδέλη) Κοπελιααά, είσαι για μια βόλτα με το παπάκι;

11. Γιατί στην Ελλάδα όλοι βρίζουμε το Δημόσιο και ταυτόχρονα σκοτωνόμαστε για μια θέση εκεί.
Εδώ μάλιστα! Έχουμε ανάγει την αναξιοπιστία μας και τη βλακεία μας σε τιμή μας και καμάρι μας.

12. Γιατί έχουμε δεν έχουμε λεφτά, ένα μπουζουκάκι θα το πάμε.
...όταν κάποιοι ξενέρωτοι ξένοι φροντίζουν να αποταμιεύσουν κάτι για τα παιδιά τους!

13. Γιατί έχουμε νοοτροπία «και αύριο μέρα είναι».
...κάτσε να στερέψουν και οι συντάξεις και τότε να σε δω!

14. Γιατί όταν μπαίνουμε σε λεωφορείο κάνουμε τα πάντα για να βρούμε θέση να καθίσουμε.
Τραβάμε, σπρώχνουμε, βρίζουμε και παρακάμπτουμε την ουρά αλλά αυτό είναι λόγος εθνικής περηφάνιας.

15. Γιατί δεν το παίζουμε ψευτοπουριτανοί. Τις «λαδιές» μας τις κάνουμε με θράσος.
Τελικά με το στανιό βρίσκουμε λόγους περηφάνιας!!!

16. Γιατί είμαστε πρώτοι στο φανάρι και κορνάρουμε τον εαυτό μας από συνήθεια.
ΛΑΘΟΣ! Όταν είμαστε πρώτοι είναι η μόνη φορά που δεν κοιτάμε το φανάρι, απλώς χαζεύουμε και οι άλλοι περιμένουν κορνάροντας...

17. Γιατί ξέρουμε καλύτερα να ξοδεύουμε παρά να αποταμιεύουμε
Έλεεοοοοοςςςςς!

18. Γιατί δε μοιραζόμαστε τη βενζίνη στο αυτοκίνητό μας με αυτούς που βάζουμε μέσα
...και είμαστε η μόνη χώρα στην οποία ακούς το φοβερό «Βάλε μου 3 ευρώ βενζίνη»! Εεε τι να μοιράσεις;

19. Γιατί δεν κάνουμε ποτέ επίσκεψη «με άδεια χέρια».
Ενώ οι άλλοι δηλαδή τι κάνουν ακριβώς;;;

20. Γιατί η λέξη «κερνάω» υπάρχει στο λεξιλόγιό μας.
Επιτέλους, νόμιζα ότι δε θα συμφωνούσα σε τίποτα...

21. Γιατί άντε να εξηγήσεις στον ξένο τι σημαίνει «καψούρα».
Και είχαν και μια καούρα να μάθουν τι είναι καψούρα!

22. Γιατί βράζει το αίμα μας.
Πίσω φλωρόπαιδα λατίνοι!

23. Γιατί στην Ελλάδα η οικογένεια έχει ακόμα αξία.
...και πολύ μεγάλη μάλιστα! Κανένας δεν την εγκαταλείπει πριν τα 35 του!!!

24. Γιατί κατά βάθος...είμαστε καλά παιδιά.
Τα παραπάνω αποσιωποιητικά είναι και αυτά λόγος περηφάνιας;;;

25. Γιατί τα καταφέρνουμε πάντα...έστω και την τελευταία στιγμή.
Τα καταφέραμε και στους Ολυμπιακούς! Θα το πληρώνουμε για τα επόμενα 80 χρόνια βεβαίως βεβαίως, αλλά δε βαριέσαι, ωχ αδερφέ και τα σχετικά...

26. Γιατί δε «μασάμε» από 400 χρόνια σκλαβιάς.
Ούτε και από τη Βυζαντινή κατοχή πιο πριν...

27. Γιατί για τα μάτια μιας γυναίκας κάναμε 10 χρόνια πόλεμο.
...λέγεται και μου**δουλεία!

28. Γιατί όταν οι ξένοι δεν έβρισκαν λέξεις έκλεβαν τις δικές μας.
Αναρωτιέμαι πως γράφεται;;; Τραίνο ή Τρένο και γιατί; Quiz για δυνατούς λύτες!

29. Γιατί η λέξη φιλότιμο δεν υπάρχει σε καμία άλλη γλώσσα.
Σαν λέξη, γιατί σαν έννοια δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα.

30. Γιατί καλή η κιθάρα και το όμποε αλλά το μπουζούκι βγάζει άλλο ήχο.
...και αυτό το παλικάρι ο Μπετόβεν έχει να κάνει σουξέ πάνω από 100 χρόνια!

31. Γιατί το «Αι Γενέαι Πάσαι» της Μεγάλης Παρασκευής μας σηκώνει την τρίχα κάγκελο.
...από την αποστροφή!!!

32. Γιατί ερωτευόμαστε και μισούμε με πάθος.
Ενώ οι ξένοι μισούν π.χ. με έντονα στοιχεία αγανάκτησης και αδυναμία ελέγχου του θυμικού!

33. Γιατί τις δύσκολες στιγμές τις περνάμε με φίλους χωρίς να χρειαζόμαστε ψυχίατρο.
Πιες τρία μπουκάλια ουίσκι με έναν φίλο! Τι να σου πει ένας άχρηστος που έφαγε τη ζωή του μελετώντας την ανθρώπινη ψυχή...

34. Γιατί ο Σωκράτης, ο Αριστοτέλης και ο Περικλής ήταν Έλληνες.
Εεε και; Έχουμε το κληρονομικό χάρισμα μήπως, όπως η Άση Μπήλιου;

35. Γιατί η Μερκούρη, ο Χατζιδάκις και ο Ελύτης ήταν Έλληνες.
...ενώ κάτι τζιμάνια τύπου Αινστάιν, Γκάους και Κοέλιο δεν ήταν και δεν θα γίνουν ποτέ!

36. Γιατί η συνταγή «αλά ελληνικά» είναι η πιο πετυχημένη.
Δηλαδή;;;;;

37. Γιατί η τρέλα δεν πάει στα βουνά...πάει στις παραλίες!
Όταν η Κατερίνα των 700 € δίνει 5 € για την ξαπλώστρα και άλλα 7 € για να πιει καφέ, εεε τότε δίκαια θα μετονομαστεί σε Τρέλα.

38. Γιατί οι καλοκαιρινές διακοπές είναι κοντά και... πού να τρέχουμε τώρα!
Σε αυτήν τη χώρα δεν τρέχουμε πουθενά εκτός από την άσφαλτο (σε καλό να μας βγει!)

39. Γιατί όταν οι άλλοι ανακάλυπταν το κρέας εμείς είχαμε ήδη χοληστερίνη.
Και μην ξεχνάμε και την παγκόσμια πρωτιά στην παιδική παχυσαρκία! Φάτε τη σκόνη μας!

40. Γιατί όταν εμείς φτιάχναμε τον Παρθενώνα οι άλλοι κοιμόντουσαν πάνω στα δέντρα.
...οι Κινέζοι έκαναν τον Κινέζο και Αιγύπτιοι δεν είχαν καν δέντρα για να κοιμηθούν!

41. Γιατί εμείς δώσαμε τα φώτα σε όλους αυτούς που το παίζουνε ηγέτες και οδηγούν στην ειρήνη κάνοντας πολέμους.
Εεε τότε μήπως να αποφεύγουμε να δίνουμε τα φώτα μας;;;

24. Γιατί η φέτα και το ελαιόλαδο μεταφράστηκαν σε ελληνικό ταμπεραμέντο.
Και μια γριά παίζει προπό και πέφτει απ’ το μπαλκόνι! (με αυτό το δεύτερο θα βγάλετε περισσότερο νόημα πιστεύω...)

43. Γιατί "Ένα γλυκό χωρίς"! Και όλοι καταλαβαίνουν πως πρόκειται για φραπέ.
Και μία «πίτα διπλό σουβλάκι» και οι μισοί καταλαβαίνουν ότι ζήτησες δύο πίτες και σε ρωτάνε τι να έχει μέσα!

44. Γιατί αλλάζουμε κινητό κάθε χρόνο, αυτοκίνητο κάθε τρία χρόνια και ερωτικό σύντροφο κάθε τρεις και λίγο.
Το μόνο που δεν αλλάζουμε είναι αυτό από το οποίο είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι! Την κυβέρνηση και τα μάτια σας!

45. Γιατί οι Έλληνες δεν πολεμούν σαν ήρωες αλλά οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες . (Winston Churchill- 1941)
Οι παππούδες μας δηλαδή, γιατί οι σημερινοί στην τρίτη μέρα στο στρατό τηλεφωνούν στη μαμά τους.

46. Γιατί δε βάζουμε κέτσαπ στο φαγητό μας. Έχει από μόνο του υπέροχη γεύση.
Ααα γι’ αυτό στα GOODIES, που βάζουν κέτσαπ, δεν πατάει κανένας Έλληνας!

47. Γιατί όταν πονάμε ξέρουμε να κλαίμε και να χορεύουμε τη ζεμπεκιά με περηφάνια.
Πράγματι η κλάψα έχει τρελή περηφάνια!!!

48. Γιατί ο Έρωτας ήταν Έλληνας Θεός. Γι αυτό ξέρουμε και να αγαπάμε.
...για λίγο, γιατί αν θυμάμαι καλά αλλάζουμε ερωτικό σύντροφο κάθε τρεις και λίγο!

49. Γιατί μπορεί να είμαστε οξύθυμοι αλλά ποτέ δεν κρατάμε κακία.
Το πόρισμα αυτό προέρχεται από κάποια έρευνα φαντάζομαι...

50. Γιατί κανένας άλλος δεν χαίρεται για την καταγωγή του όσο εμείς.
Τρελή χαρά έχει ο γηπεδικός Έλληνας με το φραπέ επειδή κατάγεται από τον Επίκουρο!

51. Γιατί η τρέλα στην Ελλάδα πάει με χίλια....Γι αυτό όλοι τρέχουν στο δρόμο.
Δεν απαντάω από σεβασμό προς τα θύματα τροχαίων κάθε Σαββατοκύριακο!

52. Γιατί το 95% των αστεριών και των πλανητών έχουν ελληνική ονομασία.
Αρχαιοελληνική για την ακρίβεια, παρμένη από τη μυθολογία την οποία όλοι οι ξένοι γνωρίζουν καλύτερα από εμάς!

53. Γιατί δουλεύουμε για να ζούμε και δε ζούμε για να δουλεύουμε.
Σε λίγο καιρό απλώς θα δουλεύουμε για πάντα!

54. Γιατί όταν φωνάζουμε "αδελφέ" στο δρόμο, όλοι γυρνάνε. Πολλές φορές και όταν φωνάζουμε "αδελφή"...
Τι εννοούν οι μαύροι άραγε με το "Bro"; Όσο για το δεύτερο, με κάλυψε ο προλαλήσας!

55. Γιατί όταν συζητάμε για δίαιτα είμαστε πάντα στο τραπέζι και τρώμε.
Είπαμε, η παχυσαρκία είναι η παγκόσμια πρωτιά μας!

56. Γιατί μιλάμε δυνατά και γελάμε με την καρδιά μας.
Ενώ οι άλλοι;;;

57. Γιατί είμαστε οι μόνοι που ξεκινάμε το μεσημέρι για καφεδάκι και καταλήγουμε να πίνουμε ούζο μέχρι πρωίας.
Ντίρλα is my middle name and i am proud of it!

58. Γιατί μπροστά στο Μετσοβόνε τύφλα να χει το Έμενταλ.
Απλώς ας συγκρίνουμε το Μετσοβόνε με την κατηγορία του, π.χ. καπνιστό τυρί Πυρηναίων και όχι με τα πιο φτηνά τυριά του πλανήτη! Αδικούμε το Μετσοβόνε.

59. Γιατί κυκλοφορούμε στο δρόμο στις δύο το βράδυ και δε νιώθουμε ότι είμαστε σε στοιχειωμένη πόλη.
Σιγά τα Παρίσια, τα Λονδίνα και τα Βερολίνα!!!

60. Γιατί σουβλάκι, σουτζουκάκι και λοιπές ελαφριές γεύσεις είναι η αδυναμία μας.
Μήπως ο εμπνευστής των λόγων υπερηφάνιας έχει αρχίσει να επαναλαμβάνεται ασύστολα;

61. Γιατί οι γονείς μας δεν ξεχνάνε ότι υπάρχουμε μόλις κλείσουμε τα δεκαοκτώ.
Ποια δεκαοκτώ, στα είκοσι οκτώ το χαρτζιλίκι είναι, στην κυριολεξία, όλα τα λεφτά!

62. Γιατί την κάθε δυσκολία την αντιμετωπίζουμε για χιούμορ.
Ιδίως όταν η δυσκολία είναι του απέναντι!

63. Γιατί όταν θέλουμε να λιαστούμε, έχουμε αμμουδιά και θάλασσα. Δεν ξεχυνόμαστε στα γρασίδια ούτε βουτάμε στα σιντριβάνια.
Αμμουδιά από αποτσίγαρα και θάλασσα από σακούλες. Μήπως δεν το αξίζαμε τελικά;

64. Γιατί η Ελλάδα είναι η πιο φτωχή χώρα με τους πιο πλούσιους κατοίκους.
Άντε καλά, χαλάω χατίρια εγώ;;;

65. Γιατί μιλάμε καλά τις ξένες γλώσσες...αλλά ποιοι μιλούν καλά τα ελληνικά;
Ούτε και οι Έλληνες πάντως: "Φιλαράκι να σου πω και κάτι, ο τύπος είναι και γαμώ τα παιδιά και τον πάω με χίλια"!

66. Γιατί πίνουμε και καπνίζουμε περισσότερο από όλους και ζούμε περισσότερο από όλους.
Για όποιον ενδιαφέρεται για την αλήθεια των παραπάνω, κλικ εδώ:

67. Γιατί μας αρέσει τα λεφτά και τα ψάρια να τα τρώμε πάντα φρέσκα.
Εννοείται! Στην Ελλάδα άμα φας φρέσκα ψάρια, θα φας και φρέσκο φρέσκο το σύνολο του μισθού σου!

68. Γιατί όταν φοράμε πέδιλα, δεν τα φοράμε με κάλτσες.
Ιδίως αυτές οι αντιαισθητικές παντόφλες που φοράν πλέον οι άνδρες με άσπρο κουστούμι, είναι το πιο αυθεντικό εμετικό που κυκλοφορεί!

69. Γιατί πληρωνόμαστε Παρασκευή και Κυριακή πρωί δεν έχουμε λεφτά ούτε για τσιγάρα.
Ένα μπουζουκάκι πάντως θα το πάμε αν θυμάμαι καλά...

70. Γιατί το σύνθημα Ελευθερία ή Θάνατος είναι ελληνικό!
Πληροφορίες που αναφέρουν ότι μας μήνυσε ο Patrick Henry ο οποίος το 1775 είχε πει "Give me Liberty or give me Death", ελέγχονται ως ανακριβείς!

71. Γιατί μόνο στην Ελλάδα πάω στον σουβλατζή, με ρωτάει κατάμουτρα "Τι να σου βάλω μέσα;" και όχι μόνο δεν παρεξηγούμαι, αλλά του λέω με θράσος "Βάλε μου απ' όλα" και τον ευχαριστώ και από πάνω!
Άιντε, για να μην κλείσουμε ψυχραμένοι, να το χαρίσω κι αυτό!




ΥΓ: Ήθελα νά 'ξερα, αναλώθηκαν όλοι να ψάχνουν τη μεσημεριανή ζώνη για λόγους υπερηφάνειας και δεν βρέθηκε ένας να προσθέσει στη λίστα το σύγχρονο αρχιτεκτονικό θαύμα της γέφυρας Ρίο Αντίρριο;;;
Share: