Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Οι Κίνδυνοι Από Την Περιφρόνηση Των Αποδείξεων


- Δεν είναι αυτό που νομίζεις...
Όταν οι αποδείξεις μιλάνε από μόνες τους, κάθε απόπειρα δικαιολόγησης φαντάζει εξ’ ίσου, αν όχι και χειρότερα τραγική, από την παραπάνω χιλιοφορεμένη φράση κλισέ. Το σκηνικό το έχουμε δει πολλές φορές, ευτυχώς οι περισσότεροι από εμάς μόνο σε ταινίες. Το ίδιον ήμισυ επιστρέφει απροειδοποίητα στο σπίτι, για να πιάσει επ’ αυτοφώρω το έτερον ήμισυ, κατά τη διάρκεια σεξουαλικών γυμνασίων με τρίτο πρόσωπο. Η αλήθεια αποκαλύπτεται πέραν πάσης αμφιβολίας. Τι είναι όμως αυτό που διαλύει και το τελευταίο οχυρό της αμφιβολίας στον εγκέφαλο του απατημένου; Μα φυσικά τα τεκμήρια, οι αποδείξεις, "τα ίδια μου τα μάτια" και "τα μπλεγμένα σας τα μπούτια".

Πως θα χαρακτηρίζατε αλήθεια κάποιον ο οποίος θα κατάπινε αμάσητα την ατάκα "Δεν είναι αυτό που νομίζεις"; Πριν βιαστείτε να χαρακτηρίσετε πιθανώς προσβλητικά τον τυπάκο, θα σπεύσω να τον χαρακτηρίσω εγώ ως εύπιστο, ή ακόμα καλύτερα ως πιστό!

Η Αόρατη Ασπίδα Της Θρησκευτικής Παράνοιας
Η επίμονη άρνηση των αποδείξεων και της πραγματικότητας έχει ως τυπική συνέπεια, να αποτελεί ο εύπιστος αντικείμενο έντονης κοροϊδίας και χλεύης. Και το βαθύτερο ψυχολογικό αίτιο γι αυτήν τη συνέπεια είναι η σοβαρή ανακολουθία μεταξύ της ηλικίας του ανθρώπου και της συμπεριφοράς του. Για να το αποσαφηνίσουμε καλύτερα, μιλάμε συνήθως για ένα ενήλικο άτομο, το οποίο θα έπρεπε μέσα από την εμπειρία των χρόνων να μπορεί να αναγνωρίσει πλήρως τις σχέσεις αιτίου και αιτιατού, να έχει δηλαδή τη δυνατότητα μέσα από συνεχώς επαληθευόμενα πρότυπα να  αναγνωρίζει την πραγματικότητα και να απορρίπτει κάθε ισχυρισμό ο οποίος δεν συμφωνεί με αυτήν. Όταν συμβαίνει αυτό, τότε ακολουθεί εκείνο. Όταν η σύζυγος σου βρίσκεται γυμνή στο κρεβάτι με κάποιον άλλον, τότε σε απατάει.

Αντί αυτού, έχουμε ένα ενήλικο άτομο με έντονα χαρακτηριστικά ανηλικιότητας, ένα άτομο το οποίο δεν μπορεί να σκεφτεί και να κρίνει από μόνο του, αλλά περιμένει την απάντηση εξ’ αποκαλύψεως.  Το άτομο αυτό δεν μπορεί να διανοηθεί με κανέναν τρόπο ότι η οποιαδήποτε αλήθεια, που του αποκαλύπτεται, μπορεί να έχει άνετα παραποιηθεί από δόλο ή άγνοια (συνήθως το πρώτο). Και φυσικά, οποιαδήποτε πίστη σε αστείες δικαιολογίες και δοξασίες απλώς γεννάει κωμικές καταστάσεις (π.χ.  A Guide for the Married Man στο εναρκτήριο παράδειγμα του απατημένου συζύγου).

Οποιαδήποτε πίστη; Μπααα! Υπάρχει μια κατηγορία εξωφρενικών ισχυρισμών η οποία απολαμβάνει απόλυτης ασυλίας. Και αυτή η κατηγορία δεν είναι άλλη από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Οι πάσης φύσεως ισχυρισμοί για: αυτοαναφλεγόμενες βάτους, παρθενογενέσεις, τυφλούς που βλέπουν, αναστάσεις νεκρών, μοναχούς που ξέρουν τα πάντα για τους επισκέπτες τους, θαυματουργά αγγίγματα και προσωπικές συζητήσεις με το θεό, γίνονται μονομιάς αποδεκτές όταν εντάσσονται στα πλαίσια μιας θρησκείας. Μιας θρησκείας η οποία ομολογεί πίστη σε κάποιον υπερφυσικό φορέα και σε μια αλήθεια εξ’ αποκαλύψεως. Και στην πορεία, όσες φορές κι αν διαψευσθεί η αποκαλυπτική αυτή αλήθεια από τα γεγονότα, τόσο χειρότερο για τα γεγονότα. Ο σεβασμός στην απόδειξη, απλά πάει περίπατο!

Η μέθοδος, με την οποία εδραιώνεται αυτή η αδιανόητη ανοχή στη θρησκεία, είναι γνωστή και χιλιοδοκιμασμένη. Ο συνεχής και αδιάκοπος βομβαρδισμός του παιδικού μυαλού, ενός παρθένου μυαλού και δεκτικού σε κάθε είδους αποκαλυπτικές αλήθειες από τον ειδήμονα γονιό και τον αξιοσέβαστο δάσκαλο, έχει ως φυσική συνέπεια την απόλυτη εξοικείωση του μετέπειτα ενήλικα ανθρώπου με κάθε λογής απίθανα δόγματα.

- Είμαι άθεος, γιατί ο θεός μου είπε ότι δεν υπάρχει!
Χαα! Λήξη της κουβέντας. Η ανωτέρω εξήγηση είναι καταλυτική στην αντιμετώπιση των οποιονδήποτε ενστάσεων από την πλευρά των πιστών. Αντιμετωπίζει δε τη θρησκεία με τα ίδια της τα όπλα. Προφανώς δεν είπε τίποτα ο θεός σε κανέναν, αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι στην ιστορία έχουν ισχυριστεί ότι μίλησαν με τον θεό. Έτσι και ο άθεος επικαλείται την προσωπική μαρτυρία του παντοδύναμου, τη μοναδική μαρτυρία δηλαδή που δεν έχει δικαίωμα να αμφισβητήσει ο πιστός, για να στηρίξει την ανυπαρξία του ίδιου του παντοδύναμου. Παράνοια.

Το ενδιαφέρον όμως ξεκινά αν θεωρήσουμε ως αληθή την υπόθεση "ο θεός μου είπε ότι δεν υπάρχει". Εδώ παρουσιάζεται  μια άκρως περίεργη δυναμική σχετικά με τα αποτελέσματα που θα είχε μια τέτοια υπόθεση σε θρήσκους και άθρησκους. Τι γίνεται λοιπόν αν λοιπόν υποθέσουμε ότι ο θεός όντως, και πέρα από κάθε αμφιβολία, εμφανίζεται στους ανθρώπους, και σε παγκόσμια εμβέλεια ώστε να μην υπάρχουν διχογνωμίες και αμφισβητήσεις, και δηλώνει ότι δεν υπάρχει;
Για να προλάβω πιθανές ενστάσεις σχετικά με το αυθαίρετο της υπόθεσης μου, θα στηριχθώ στο Επιχείρημα εκ του Βαθμού, περί της ύπαρξης του θεού, από τον Θωμά τον Ακινάτη, το οποίο λέει:
  1. Τα πράγματα στο κόσμο διαφέρουν μεταξύ τους. Έχουν διαφορετικούς βαθμούς αγαθότητας ή τελειότητας.
  2. Αλλά οι εκτιμήσεις μας γι’ αυτούς τους βαθμούς βασίζονται στη σύγκριση με κάποιο μέγιστο.
  3. Οι άνθρωποι είναι ταυτόχρονα καλοί και κακοί, άρα αποκλείεται να ενυπάρχει μέσα μας η μέγιστη αγαθότητα.
  4. Συνεπώς, πρέπει να υπάρχει κάποιο άλλο μέγιστο, το οποίο θέτει το μέτρο της τελειότητας, και ονομάζουμε αυτό το μέγιστο, Θεό.


Στα ίδια πλαίσια, υπάρχουν τεράστιες διαβαθμίσεις του χιούμορ στους ανθρώπους. Για να μπορέσουμε να συντάξουμε σωστά την παγκόσμια κατάταξη χιούμορ, θα πρέπει να διαθέτουμε το αντίστοιχο μέγιστο. Ο παντοδύναμος δημιουργός, ο οποίος προϋπήρχε, και ισχυρίζεται στα δημιουργήματα του ότι δεν υπάρχει, είναι σίγουρα μέγιστος πλακατζής και απλά δεν παίζεται! Εεε αυτόν τον μέγιστο πλακατζή τον ονομάζουμε θεό. Και συνεπώς, άμα εμφανιζόταν, θα μπορούσε άνετα να δηλώσει κάτι τόσο απίθανα αστείο!

Όταν λοιπόν ο ίδιος ο θεός δηλώνει ότι δεν υπάρχει , τότε ξεκινούν οι ακόλουθες λογικές διεργασίες:

Ο Άθεος
  1. Πως μπορώ να διαπιστώσω αν κάτι είναι αληθές; Χρειάζομαι αποδείξεις.
  2. Ο θεός εμφανίστηκε μπροστά μου! Το βεβαιώνουν τα μάτια μου, τα αυτιά μου, οι αισθήσεις μου όλες και ταυτόχρονα οι αισθήσεις των υπολοίπων επτά δις ανθρώπων πάνω στη γη.
  3. Μέχρι σήμερα όλα όσα έχουν τέτοια καθολική αποδοχή, επαληθεύονται πάντα. Τέτοια είναι π.χ. η εναλλαγή μέρας και νύχτας, οι εποχές, η ανάγκη του ανθρώπου για τροφή, η βαρυτική έλξη της γης κλπ. 
  4. Χμμμ, τον ήπιαμε. Ο θεός υπάρχει και η μέχρι τώρα κοσμοθεώρηση μου ήταν λανθασμένη.
  5. Από την άλλη, δεν δείχνει και τόσο άκαρδος και κακός. Έχει τρομερό χιούμορ, άκου "Δεν υπάρχω"! ΧΑΧΑΧΑ...
  6. Από εδώ και μπρος θα εφαρμόζω τις εντολές του και, μάλλον, θα τα πάμε πολύ καλά.

Ο Θρήσκος
  1. Πως μπορώ να διαπιστώσω αν κάτι είναι αληθές; Πρέπει να το γράφει μέσα στην Αγία Γραφή, η οποία περιέχει την απόλυτη αλήθεια όπως μας αποκαλύφθηκε. Ποιος χρειάζεται άλλες αποδείξεις;
  2. Ο θεός υπάρχει και ο λόγος του είναι πάντα αληθινός, γιατί το γράφει η Αγία Γραφή και η Αγία Γραφή είναι πέρα για πέρα αληθινή γιατί είναι ο λόγος του θεού.
  3. Άκουσα τον θεό με τα ίδια μου τα αυτιά να λέει ότι δεν υπάρχει(Τζζζ…)! Τι; Άκουσαν και άλλοι; Τι σημασία έχει, αφού τον άκουσα ΕΓΩ με τα ίδια μου τα αυτιά.
  4. Ο λόγος του είναι πάντα αληθινός, άρα ο θεός δεν υπάρχει (Τζζζζ…. φσσσσς… τζζίιιιτ… ).
  5. Ναι, αλλά τι γίνεται με την Αγία Γραφή τότε (Τζζζζζζζζζζ… τζζζζζζζζζζζζζζζζζζ…);;;;
  6. Ααα, το βρήκα! Ανθρώπινο λάθος. Ο Ψαλμός 14 το έλεγε καθαρά: ούκ έστι Θεός. Και κάποιοι το ερμήνευαν λάθος…
  7. Τώρα πλέον είναι ξεκάθαρο. Ο θεός δεν υπάρχει! Το είπε ο ίδιος, και ότι λέει είναι πάντα αληθινό. Το γράφει σαφώς και μέσα στην Αγία Γραφή και η Αγία Γραφή είναι πέρα για πέρα αληθινή γιατί είναι ο λόγος του θεού.

Ο Θεός
- I created a monster!


Share:

23 σχόλια:

  1. Νομίζω πως ακούω τα κύτταρά μου καίγονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟλύ ωραίο άρθρο. Αν κι έχω μερικές αμφιβολίες σχετικά με το επιχέιρημα (προτιμώ το "απέδειξέ μου που ισχυρίζεσαι ότι υπάρχει την ύπαρξή του με λογικά τεκμήρια κι επιχειρήματα"). Ωστόσο, σχετικά με τα πρώτα ζητήματα ας τονίσουμε τη σημασία της άγνοιας και της έλλειψης μόρφωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Βρομιστεράκι
    Το σενάριο που περιγράφω, πέρα από το παρανοϊκό της δήλωσης, αποτελεί μια περίπτωση όπου ο θεός θα αποκαλύπτονταν πέρα από κάθε αμφιβολία. Εεε λοιπόν μάντεψε ποιος θα ήταν αυτός ο οποίος θα τον απέρριπτε. Ο θεούσος φυσικά!!! Εμείς οι ορθολογιστές θα αποδεχόμασταν (ίσως όχι ευχάριστα) τις αποδείξεις και θα πορευόμασταν ανάλογα. Εγώ π.χ. θα συνέχιζα το κράξιμο, αλλά θα έγραφα Θεός αντί για θεός (Με το Θ κεφαλαίο). :->

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Δείμος του Πολίτη
    Μα δεν είναι πραγματικό επιχείρημα, αλλά κάργα ειρωνικό!

    Όσο για την άγνοια και την έλλειψη μόρφωσης, θα συμφωνήσω 100%. Απλώς ας συνειδητοποιήσουμε ότι και τα νήπια "πάσχουν", αν και απολύτως φυσιολογικά, από τα ίδια χαρακτηριστικά. Έχουν άγνοια και έχουν έλλειψη μόρφωσης. Ο ενήλικας όμως που έχει όλον τον χρόνο μπροστά του για να αποκτήσει γνώση μέσω της εμπειρίας του και να μορφωθεί αν του το επιτρέπουν οι συνθήκες, εξαναγκάζεται πολλές φορές σε εθελουσία υποδούλωση στην άγνοια εξαιτίας των επιταγών της θρησκείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1. Το ποστ αυτό απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!
    2. "Περπατώντας αργά στην προκυμαία,
    υπάρχω λές, κ'ύστερα "δεν υπάρχεις",
    φτάνει το πλοίο, υψωμένη σημαία
    ίσως έρχεται ο κύριος Νομάρχης" (ΣΣ. φυσικά για τον Ψωμιάδη πρόκειται)
    3. Aπό επαγγελματική διαστροφή, μπορεί να την πατούσα και σαν το θρήσκο. Αν ο θεός μου προσεκόμιζε μια ένορκη βεβαίωση (του επιτρέπεται άραγε ο θρησκευτικός όρκος;μπορεί να λάβει το όνομά του επί ματαίωι) ότι ΔΕΝ υπάρχει, εγώ θα τον πίστευα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Undantag
    Να, αυτά βλέπω και αναπολώ με νοσταλγία τα πάσης φύσεως undantagoσχόλια! Το ποίημα είναι απλώς αριστούργημα. Όσο για την ένορκη βεβαίωση, είμαι βέβαιος ότι θα την πατούσες σαν τον θρήσκο, όχι όμως λόγω διαστροφής, αλλά επειδή εκεί στα δικαστήρια έχετε την κακή συνήθεια να ορκίζεστε, πράγμα που ποτίζει όλο σας το είναι με βαθιά θρησκευτική αλευρόκολλα (WTF)!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο διαλεκτικός υλιστής θα πει
    Θέση: ο θεός υπάρχει
    Αντίθεση: ο θεός δεν υπάρχει
    Σύνθεση: «ο θεός πέθανε !!!!»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Dyer
    Μόνο που εδώ έχουμε αρχική θέση του υλιστή: Ο θεός δεν υπάρχει.
    και αντίθεση στη συνέχεια: Ο θεός υπάρχει.

    Άρα;;; Και πάλι η απόλυτη αλήθεια της Βίβλου, Γένεσις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η σύνθεση Batcic δεν έχει να κάνει με την σειρά, αλλά με το ολέθριο σφάλμα του θεού να έρθει σε επαφή με τον άνθρωπο - σύμπαν. Το νέο σύστημα που δημιουργείται θεού-σύμπαντος υπακούοντας τον 2ο νόμο της θερμοδυναμικής θα έχει τον αναπόφευκτο εντροπικό θάνατο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ συντάκτη αυτού του φανταστικού κειμένου, κάνεις το ίδιο λάθος που κάνουν σχεδόν όλοι οι άπιστοι. Μιλάς για τους πιστούς ενώ σκέφτεσαι τον ίδιο σου τον εαυτό, τις γνώσεις σου, τις εμπειρίες σου, τα συναισθήματα σου και όλο το σου το είναι. Λογικό είναι να συντάσσεις με αυτή τη νοοτροπία, τέτοια κείμενα.

    Ο πιστός Χριστιανός δεν γνωρίζει ότι αυτό που λέγεται στις γραφές είναι αλήθεια, επειδή απλά αναφέρετε εκεί, αλλά γιατί τα ζει και έτσι επιβεβαιώνει την ύπαρξη Του Θεού. Υπάρχουν από ενδείξεις απλές έως και ενδείξεις που θα τολμούσα να τις χαρακτηρίσω αποδείξεις, που φανερώνουν του λόγου το αληθές αλλά δυστυχώς δεν είναι σε θέση όλοι να τα βιώσουν αυτά και φυσικά ευθύνονται οι ίδιοι γι’ αυτό.

    Πολύ καλά κάνεις και εκφράζεις τη γνώμη σου, αλλά να είσαι βέβαιος πως εάν η ψυχή σου ήταν ανοιχτή στη μάθηση και δεν επικρατούσαν τα στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν τώρα, θα μπορούσες και εσύ σε κάποιο βαθμό να κατανοήσεις πως βλέπει τα πράγματα ένας πιστός, κάτι το οποίο δεν έχει καμιά σχέση με τους λογισμούς – σου – που αναφέρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Ορθόδοξος
    Λες: Υπάρχουν από ενδείξεις απλές έως και ενδείξεις που θα τολμούσα να τις χαρακτηρίσω αποδείξεις, που φανερώνουν του λόγου το αληθές αλλά δυστυχώς δεν είναι σε θέση όλοι να τα βιώσουν αυτά και φυσικά ευθύνονται οι ίδιοι γι’ αυτό.

    Θα ήθελες να ονομάσεις μερικές από αυτές τις ενδείξεις, είτε τις πρώτες είτε τις δεύτερες;

    Επίσης λες ότι ο πιστός δεν γνωρίζει την αλήθεια επειδή γράφεται στις γραφές, αλλά επειδή τη συγκεκριμένη "αλήθεια" τη ζει καθημερινά. Και κάνω εγώ την αφελή ερώτηση: Από που έμαθε αυτός ο άνθρωπος να ζει π.χ. με την προσευχή και τη νηστεία και όχι με το αχαλίνωτο σεξ; Μη μου πεις ότι τις έννοιες προσευχή και νηστεία τις βρήκε μπροστά του επειδή είναι η αλήθεια, γιατί θα σου απαντήσω ότι δεν υπάρχει ούτε ένας που να μεγάλωσε σε περιβάλλον μακριά από τις Γραφές και να συνάντησε τις αντίστοιχες έννοιες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Βρομιστεράκι
    Εμένα πάντως θα με έχεις τακτικό πελάτη σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είναι η αλυσίδα της εμπιστοσύνης, αγαπητέ Batcic. Πιστεύω/Εμπιστεύομαι ότι οι γονείς μου, μου τα είπαν σωστά, ότι ο δάσκαλος μου τα είπε σωστά, ότι αυτού του είπαν σωστά, ότι του καθηγητή του, του τα είπε σωστά ο παπάς του χωριού που μεγάλωσε, ότι εκείνου του τα είπε σωστά ο δεσπότης στην ιερατική σχολή...ότι ο Αθανάσιος Αλεξανδρείας τα είπε σωστά,... ότι ο Μάρκος τα έγραψε σωστά, ότι οι Απόστολοι τα μετέφεραν σωστά, όπως τα άκουσαν από τον Γεσουάχ.

    Εν τέλει ο πιστός δεν πιστεύει στα λόγια του Θεού, αλλά εμπιστεύεται την ακεραιότητα όλης αυτής της μακραίονης αλυσίδας ανθρώπων. Και όλοι ξέρουμε ότι μπορούμε να βασιζόμαστε στην ακεραιότητα του χαρακτήρα ανθρώπων που δε γνωρίζουμε, δεν μπορούμε να γνωρίσουμε και που υπό φυσιολογικές συνθήκες δε θα εμπιστευόμασταν αλαφρά τη καρδία, άνευ λοιπών αποδείξεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @EvanT
    Λάβε υπόψιν και τη διαδικασία του σπασμένου τηλεφώνου, και γίνεται αμέσως κατανοητό το όλο σημερινό μπέρδεμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ Ορθόδοξος

    Ενώ εσύ ως πιστός είναι «λογικό» να μιλάς για τους (και στους) «άπιστους» χωρίς λάθος, το νέο αλάθητο δηλαδή.

    Αυτό που λες ότι δεν γνωρίζει ο χριστιανός την αλήθεια στις γραφές αλλά στα βιώματα του, θα μπορούσε να συμβαίνει αν δεν υπήρχε ο νηπιοβαπτισμός, η θρησκευτική κατήχηση μέσα και έξω από το σχολείο, οι εικόνες σε κάθε δημόσιο χώρο (σχολεία-δικαστήρια κλπ). Τότε θα μπορούσαμε να κρίνουμε τα βιώματα χωρίς την «αυθεντία» των γραφών.
    Επειδή όμως εσείς πρώτοι αγωνίζεστε για την διατήρηση όλων αυτών με ιδιαίτερο πάθος αυτοαναιρείστε.
    Αλλά αυτό που διαλύει τελείως το επιχείρημά σου είναι ότι υπάρχουν και άλλες θρησκείες, και άλλες « αλήθειες» σαν τη δική σου με αντίστοιχα «βιώματα» που για αυτούς επίσης ανθρώπους σαν εσένα πιστούς, «αποδεικνύουν» την ύπαρξη του ανταγωνιστή στο δικό σου θεό.
    Το γεγονός επίσης όπως αναφέρεις ότι δεν είναι σε θέση όλοι να βιώσουν τις ενδείξεις –αποδείξεις δείχνει τον καθαρά προσωπικό χαρακτήρα τους δηλαδή τη μη καθολικότητά τους. Κάτι που δεν γίνεται σε όλους δεν έχει κριτήριο αληθείας (και ποιος θα το κρίνει μάλιστα) αφού ο καθένας το προσαρμόζει στα μέτρα του. Δεν μιλάμε λοιπόν για αποδείξεις ούτε καν ενδείξεις αλλά για ιδεοληψίες.

    Δεν διανοούμαι γιατί ένα σύγχρονος άνθρωπος έχει ανάγκη από ιδεοληψίες γενικότερα και κυρίως από τις δικές σου. Ο σκοπός μάλιστα της μάθησης που αναφέρεις είναι αυτός να περιορίσει τις ιδεοληψίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Ανώνυμος
    Ο Ορθόδοξος έχει πάρει σβάρνα όλα τα αθεϊστικά blog και μας υποδυκνύει φιλικά την πλάνη μας! Και έχει αφιερώσει και δικό του blog στο θέμα με τίτλο: ΑΘΕΪΑ, η άρνηση της αλήθειας. Πασχίζει δε να μας πείσει ότι όποιος αγνοεί τις αποδείξεις και τις αισθήσεις του, είναι ταγμένος στην αλήθεια!!! Πιστεύεις λοιπόν ότι οι εξαιρετικές σου διατυπώσεις θα τύχουν κάποιας προσοχής από τον εν λόγω blogger; Χλωμό το βλέπω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ Batcic
    Καλη σου μέρα.

    Αισθάνομαι ηλίθιος να βγαίνουν αυτοί που χωρίς ντροπή βυθίσανε τον πλανήτη στη βρώμα, την ενοχή, τους πολέμους, την αμάθεια, τον παραλογισμό για 2000 χρόνια, ανερυθρίαστα και με «ήρεμο» δήθεν τρόπο, μέσα από το μοναστήρι του, που τον χρηματοδοτούμε τελικά εμείς, για να κάθεται και να κάνει τη παρουσία του παντού και να αφήνει εντυπώσεις. Όσο πιο πολλές απαντήσεις παίρνει κατά τη γνώμη μου τόσο και χειρότερες εντυπώσεις αφήνει σε αυτόν που θα πέσει τυχαία εδώ και θα αποθαρρυνθεί να προβάλει την ιδεοληψία του σαν αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Ανώνυμος
    Εεε καλά, εννοείται ότι δίκιο έχεις φίλε! Απλώς δεν ήθελα να σε αφήσω χωρίς μια μίνι εισαγωγή στην παράνοια του Ορθόδοξου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ο ορθοδοξος φιλοι μου προστατευει τα συμφεροντα του και πολυ καλα κανει.
    Ποιοι νομιζετε οτι ειστε και θελετε να του ξυπνησετε το κοπαδι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή