Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017

Όλες του χρόνου οι Κυριακές, η Μεγάλη Παρασκευή και ο Έλληνας Γιδοβοσκός Ισαποστάκιας!

Αν δεν την παλεύεις με τις προσβολές, μεταβολή όπως είσαι και βουρ για το Σουρβάιβορ.

Αν αποφάσισες τελικά να συνεχίσεις, άκου πως έχει η ιστορία!

Μεγάλη Εβδομάδα. Ξέρετε, αυτή η υπέροχη εβδομάδα του χρόνου κατά την οποία διάγουμε υποχρεωτικά εν κατηφεία, απολαμβάνουμε τη χειρότερη τηλεόραση του χρόνου με τον Ιησού από τη Ναζαρέτ, την κλάψα του Γαϊτάνου και τις ψαλμωδίες από μουσάτες, καλούμαστε να προσαρμοστούμε στη χειρότερη κουζίνα του χρόνου χωρίς κρέατα, ψάρια, αβγά, λάδι και τυριά (οι vegan βρίσκονται ήδη εκεί), καλούμαστε να περιορίσουμε το σεξ (εντάξει, και σ’ αυτό το θέμα κάποιοι βρίσκονται ήδη εκεί) και γενικά καλούμαστε να αισθανόμαστε τύψεις για οτιδήποτε μας προκαλεί την παραμικρή ευχαρίστηση. Γιατί έτσι! Επειδή στο μυαλό των περισσοτέρων, ένας παντοδύναμος και πανάγαθος θεός είναι εκείνο το ον που δεν μπορεί και δεν θέλει να αντιμετωπίσει τα δράματα των ανθρώπων αλλά απαιτεί από τους ανθρώπους να συμμετέχουν κάθε χρόνο στο θείο δράμα που συνέβη πριν από πολλά χρόνια και συνοψίζεται στο εξής: 3 μέρες στο σταυρό και 1984 χρόνια (and counting) στον Παράδεισο. Απίθανο! Ποιος άλλος θα μπορούσε να αντέξει τέτοιο δράμα; Εκτός φυσικά από τα παιδάκια της ασιτίας και του πολέμου, τους καρκινοπαθείς, τους γονείς που έχασαν το παιδί τους, τα θύματα βιασμού και πολλούς άλλους, χωρίς θεϊκές δυνάμεις, που μου διαφεύγουν τώρα.

Ε λοιπόν μαντέψτε. Αυτή η εβδομάδα δεν αρέσει σε όλους. Για την ακρίβεια δεν αρέσει σχεδόν σε κανέναν αλλά υπάρχουν και κάποιοι που δεν ντρέπονται να το πουν. Και αυτοί οι κάποιοι εδώ και αρκετά χρόνια, έχοντας αποφασίσει ότι θα δρέψουν τις αναμενόμενες από τον ύψιστο συνέπειές τους, μαζεύονται κάθε Μεγάλη Παρασκευή σε μια ταβέρνα και τρώνε μπριζόλες, σουβλάκια, κοντοσούβλια και λουκάνικα, χωρίς να ενοχλούν κανέναν. Ααα, πριν το ξεχάσω, η παρέα αυτή αποφάσισε να ονομάσει το συγκεκριμένο φαγοπότι Φανερό Δείπνο, σε αντιδιαστολή με τον Μυστικό Δείπνο τότε, πριν από 1984 χρόνια και τον αντίστοιχο Νηστικό Δείπνο στον οποίον (υποτίθεται ότι) καταφεύγουν όλοι οι υπόλοιποι. 

Και μετά από μερικά χρόνια ήρθε το Facebook. Αυτό το πολυαγαπημένο κοινωνικό δίκτυο το οποίο μας έχει δώσει μια υπέροχη εναλλακτική στην ενημέρωση και τη διασκέδασή μας συγκριτικά με τα παραδοσιακά ΜΜΕ, στο οποίο περνάμε αρκετό χρόνο μέσα στην ημέρα, χαβαλεδιάζοντας παράλληλα με φίλους. Και στην εξέλιξή του το Facebook εισήγαγε και μια εξαιρετική λειτουργικότητα. Facebook Events. Με τη χρήση των οποίων μπορεί ο καθένας να στήσει έναν online χώρο μιας εκδήλωσης, να ενημερώσει όσους επιθυμεί και να κάνει τις συνεννοήσεις, την πρόσβαση στην τοποθεσία της εκδήλωσης, την επικοινωνία και τις ετοιμασίες πολύ πιο εύκολα. Ε λοιπόν, η παρέα του Φανερού Δείπνου αποφάσισε να κάνει χρήση της συγκεκριμένης λειτουργικότητα του Facebook και να ανακοινώνει κάθε χρόνο τον ετήσιο Φανερό Δείπνο στο Facebook, ενημερώνοντας αποκλειστικά όσους επιθυμούν να συμμετέχουν. Αλλά το σωτήριο έτος 2016 ανακαλύπτουν τον Φανερό Δείπνο οι παπάδες. Και φωνάζουν και διαμαρτύρονται για την προκλητικότητα των συμμετεχόντων.

Και ξαφνικά, πέρα από τους πιστούς, εμφανίζονται και πολλοί άλλοι ισαποστάκηδες και καταθέτουν online την επικριτική τους άποψη, με πλήθος φαιδρά επιχειρήματα περί προκλητικότητας, προσβολών, ετεροκαθορισμού και θολών προθέσεων κλπ.

Ισαποστάκηδες, ΕΙΣΑΣΤΕ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ. Και ορίστε ακριβώς για ποιους λόγους:

- Ο Φανερός Δείπνος είναι μια προκλητική ενέργεια. Εντάξει, φάτε κρέας. Κι εγώ τρώω κρέας τη Μεγάλη Παρασκευή. Αλλά μη το διατυμπανίζετε κιόλας.
Μάλισταααα! Με στοιχεία του 2015, κάθε 30 λεπτά δημιουργούνται στο Facebook 1.485.000 events. Ένα απ’ αυτά, για την τρέχουσα εβδομάδα είναι και ο Φανερός Δείπνος.

Κι εσύ είσαι ένας γιδοβοσκός ο οποίος χρησιμοποιεί τη λέξη "διατυμπανίζω" για να περιγράψει έναν όμβρο από τη συνεχή καταιγίδα των Facebook Events, ο οποίος όμβρος μάλιστα δεν σπρώχτηκε καν με διαφημίσεις.

Είσαι επιπλέον γιδοβοσκός επειδή δεν έχεις καταλάβει ότι "διατυμπανίζω" σημαίνει π.χ. ότι Μεγάλο Σάββατο το βράδυ κλείνω τους δρόμους έξω από τις εκκλησίες, βάζω στα μεγάφωνα κακόφωνες ψαλμωδίες και εκτοξεύω μερικούς τόνους βεγγαλικά για να ενημερώσω ότι ο Χριστός αναστήθηκε. Γενικά, όποιος πιστεύει σε παπαριές, αισθάνεται πάντα την ανάγκη να ενημερώσει κιόλας γι’ αυτό. Να το διατυμπανίσει!

Ααα, και για να μην το ξεχάσω. Αλήθεια; Τρως κι εσύ κρέας τη Μεγάλη Παρασκευή αλλά δεν το λες πουθενά; Στα αρχίδια μας.

- Ναιαιαιαι, αλλά προσβάλλεις την πίστη των ανθρώπων.
Όχι, δεν την προσβάλλω. Την προσβάλλουν από μόνοι τους. Γιατί όσο απαγορεύεται στον πιστό να τρώει κρέας τη Μεγάλη Παρασκευή, άλλο τόσο και πολύ περισσότερο (περιγράφεται και εντός των 10 εντολών γιδοβοσκέ) απαγορεύεται στον πιστό να δουλεύει τις Κυριακές όλου του χρόνου. Ξέρετε, εκείνες τις μέρες που πηγαίνετε έξω να φάτε, να παρακολουθήσετε κινηματογράφο, να αγοράσετε γλυκά και παγωτά, να πιείτε καφέδες και μπύρες και να ψωνίσετε τις Κυριακές που η αγορά είναι ανοιχτή και κάποιοι δουλεύουν Κυριακή για να σας εξυπηρετήσουν. Τότε; Τι γίνεται τότε; Δεν προσβάλλεται η πίστη τους;

Αλλά φίλτατε γιδοβοσκέ θα σου πω αμέσως τι συμβαίνει. Ο μόνος λόγος που η Δύση δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο μεσαίωνα είναι επειδή οι χριστιανοί έχουν γίνει μαλθακοί ως προς την πίστη τους και δεν ακολουθούν τις ιερές τους γραφές κατά γράμμα (Thanks Διαγόρας). Να μην δουλεύει κανείς τις Κυριακές; Ε καλά μωρέ, δεν είναι και τόσο σημαντικό. Να νηστεύω κάθε Τετάρτη και Παρασκευή; Τρελάθηκες; Να νηστέψω μια φορά το χρόνο; Ε αυτό νομίζω πως μπορώ να το καταφέρω, αν κινητοποιηθεί σύσσωμη και η υπόλοιπη Ελλάδα ώστε να μην δοκιμάζεται η πιστ… εχμ… να μην προσβάλλεται η πίστη μου.

- Τι λόγο έχετε να διοργανώνετε όμως Φανερούς Δείπνους; Αυτά είναι αστεία πράγματα. Και αν δεν το έχεις καταλάβει, ετεροκαθορίζεστε έτσι.
Μισό λεπτό να καταλάβω τώρα. Εγώ, χωρίς να ασχολούμαι με κανέναν άλλον, πηγαίνω με φιλαράκια και ομοϊδεάτες μου να φάω κρέας τη Μεγάλη Παρασκευή, σε μια συμβολική για μας ενέργεια αντίστασης στην τεθλιμμένη και καταθλιπτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας, χωρίς να πειράξω κανέναν, και ετεροκαθορίζομαι. Εσύ, ακολουθώντας τη δική ΜΟΥ ενέργεια, αναρωτιέσαι για τα κίνητρά ΜΟΥ, σπεύδεις να ΜΕ νουθετήσεις και να ΜΕ χαρακτηρίσεις, να ΜΟΥ υποδείξεις ότι ετεροκαθορίζομαι, αλλά εσύ που ασχολείσαι αποκλειστικά μαζί μου δεν ετεροκαθορίζεσαι, έτσι; Κατάλαβες για ποιον λόγο είσαι γιδοβοσκός ή θα πρέπει να το αναλύσω κι άλλο;

- Η αλήθεια είναι ότι είσαστε Αθεοταλιμπάν και να το προσέξετε.
Καλά, ΟΚ. Απλώς δες τι σημαίνει Ταλιμπάν. Οπότε για να το κάνουμε πιο ουσιαστικό, η αλήθεια είναι ότι εκτός από γιδοβοσκός είσαι και ο ορισμός του fashion victim. Επειδή η πολιτική ορθότητα είναι στη μόδα και επειδή παραμένει πολιτικά ορθό το "να σέβεσαι την πίστη του άλλου" και επειδή γκρίνιασαν λιγάκι οι παπάδες, έσπευσες να προλάβεις για να μην στερηθεί την ώριμη και ισαποστακίστικη αποψάρα σου το online κοινό. Και μέσα στη φούρια σου να δρέψεις τις δάφνες της αναγνώρισης ως σύμβολο ωριμότητας, επιστράτευσες επιχειρήματα προκλητικότητας, προσβολής, και ετεροκαθορισμού υπέρ των παπάδων. Των ίδιων παπάδων που προσέφυγαν πριν από λίγες μέρες στο ΣτΕ για την ακύρωση του συμφώνου συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών. Προκλητικά, προσβλητικά και για μια ακόμη φορά ετεροκαθοριστικά, ασχολούμενοι με την προσωπική ζωή τρίτων.


Αλλά είναι και δικαίωμά σας!

Προς θεού, εχμ… συγνώμη, Θεού (με κεφαλαίο το Θήτα), δεν μπορώ να σου απαγορέψω να καταθέτεις την άποψή σου ως γιδοβοσκός. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά σου. Και μην ξεχάσεις, στο επόμενο Facebook στάτους να μας ενημερώσεις τι έκανε ο Χανταμπάκης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μαλάκα, παρακολουθούν ηλιθιότητες με τέτοια ονόματα και κάθομαι και συζητάω μαζί τους. Άλλο κακό να μη μας βρει!

Κλείνοντας

Αν έφτασες μέχρι εδώ και έχεις προσβληθεί, αυτό σημαίνει ότι δεν ακολούθησες την αρχική μου συμβουλή περί μεταβολής. Δεν πειράζει. Σου αφιερώνω το παρακάτω Warning από τον πολυαγαπημένο μου Ice T.Αν πάλι έφτασες ως εδώ και νιώθεις όμορφα, σε παρακαλώ πάρε το συγκεκριμένο άρθρο και τρίψε το στη μούρη των γιδοβοσκών. Δεν συνηθίζω να ζητάω κάτι τέτοιο αλλά πλέον μας τα έκαναν τσουρέκια και δεν εννοώ τα πασχαλινά.

ΥΓ
Εκ των υστέρων ζητώ συγνώμη από τους συμπαθέστατους, αυτάρκεις και αυτόφωτους γιδοβοσκούς. Η χρήση της συγκεκριμένης λέξης έγινε αποκλειστικά για να αντιδιαστείλει τους προαναφερθέντες ισαποστάκηδες και τη γενικότερη κουλτούρα τους με την αντίστοιχη κουλτούρα της νέας εποχής, των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου. Ελπίζω να μην οδηγήσει αυτό στην δημιουργία μιας ακόμα καινούριας λέξης, κενής σημασίας, αυτήν του γιδοβοσκοφοβικού.


Share:

2 σχόλια: