Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Ο Αμαζόνιος που καταστρέφεται και τα @@ μου που κουνιούνται!


- Δηλαδή τι; Υποστηρίζεις αυτούς που βάζουν φωτιές και ρημάζουν το περιβάλλον; Είσαι με τους οικοπεδοφάγους; Είσαι με τον Μπολσονάρο;

- Όχι. Η καταστροφή του περιβάλλοντος σε όλες της τις μορφές (σκουπίδια, ρύποι, απόβλητα, καυσαέρια, αποψιλώσεις, απειλούμενα είδη κλπ.) είναι κάτι που σίγουρα δεν μπορούμε να προσπερνάμε ελαφρά τη καρδία. Επίσης ο Μπολσονάρο δεν είναι τίποτα άλλο από τον χαρακτηριστικό αμόρφωτο καραγκιόζη του ακροδεξιού πολιτικού φάσματος. Τώρα λοιπόν που έβαλα τους απαραίτητους αστερίσκους προκειμένου να μην σκάσουν όλα όσα θα γράψω πάνω στον περιβαλλοντικώς ευαίσθητο όχλο, ορίστε τι ακριβώς υποστηρίζω. Υποστηρίζω ότι η καταστροφολαγνεία και ο εθισμός στην άκριτη κατανάλωση των ειδήσεων της κλιματικής-πάει-μ’-όλα-αλλαγής πρέπει να έχει και κάποια όρια.

Οπότε ορίστε τι πραγματικά συμβαίνει με τον Αμαζόνιο:

1. ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ! JUST FUCKIN WOW!!!
Ναι, έχουμε δραματική έξαρση του φαινομένου των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο. Για την ακρίβεια έχουμε 83% περισσότερες πυρκαγιές στο διάστημα Ιανουάριος 2019 - Αύγουστος 2019, συγκριτικά με το ίδιο διάστημα για το 2018. 83% σημαίνει κάτι λιγότερο από διπλασιασμός. Εντυπωσιακό, έτσι; Καθώς δεν είναι και τόσο συνηθισμένο να έχουμε εκτεταμένες πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, σωστά; ΛΑΘΟΣ. Όπως μπορείτε να δείτε και με τα μάτια σας εδώ, στην χρονοσειρά Fire των Global Maps της NASA: οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο λαμβάνουν χώρα ευλαβικά κάθε τέτοια περίοδο του έτους και μάλιστα δεν είναι οι σημαντικότερες πάνω στον πλανήτη καθώς στην Αφρική γίνεται υπερπολλαπλάσιος χαμός.


Πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2018


2. SPREAD THE AWARENESS ΓΙΔΙΑ
Όπως κάθε ευαισθητοποιημένος αλλά παντελώς ανενημέρωτος ιδεοληπτικός οφείλει στον εαυτό του, έτσι και ο μη αναγνωρισμένος απ' τη μαμά του Tyler τουιτάρει στις 20 Αυγούστου δύο φωτογραφίες από τις εν λόγω πυρκαγιές, των οποίων την προβολή μπλοκάρουν οι σκοτεινές δυνάμεις που διαφεντεύουν τη γη, και παρακινεί τον κόσμο να τις μοιραστεί και να προσευχηθεί για τον Αμαζόνιο. Αποτέλεσμα; 452,821 Retweets και 525,075 Likes (μέχρι τώρα)! Καθόλου άσχημα. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η δεξιά φωτογραφία έχει χρησιμοποιηθεί σε άρθρο του 2012 και η αριστερή φωτογραφία ανήκει χρονικά στον Ιούνιο του 1989! Δεν πειράζει όμως. Δεν πειράζει καθόλου που έχετε καταντήσει έρμαια των ισχυρισμών του καθενός. Μπορείτε πλέον θαυμάσια να ασχολείστε πλήρως ευαισθητοποιημένα με θέματα φλέγοντα για το πώς θα είναι ο πλανήτης μετά από 50 και 70 χρόνια, την ίδια ώρα που δεν είσαστε σε θέση να προβλέψετε τι σας περιμένει τον επόμενο μήνα από την εκάστοτε κυβέρνηση που εσείς οι ίδιοι έχετε ψηφίσει.

3. ΜΑ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΚΑΙ…
… τα αρχίδια μου κουνιούνται. Όχι, δεν καταστρέφεται. Τουλάχιστον όχι με την έννοια της κατεύθυνσης προς τον γκρεμό. Προφανώς και υπάρχουν δραστηριότητες του ανθρώπου οι οποίες επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά υπάρχουν και άλλες πλείστες οι οποίες λαμβάνουν χώρα προς την κατεύθυνση της βελτίωσής του, Η μεγαλύτερη ζημιά όμως στην παρούσα φάση έχει να κάνει με το εξής: οτιδήποτε δεν συνάδει με το αντιληπτικό πλαίσιο της κρατούσας θεώρησης περί ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, εντάσσεται αυτόματα και πολύ βολικά στο περιθώριο ως ακραίο και συνωμοσιολογικό. Γιατί να αντικρούσεις όταν μπορείς να απορρίψεις εκ των προτέρων; Αποτέλεσμα; Απαγορεύεται έστω και η παραμικρή αναπαραγωγή οποιασδήποτε αισιόδοξης είδησης η οποία κοντράρει την τρέχουσα εδώ και 20 χρόνια ατζέντα την ώρα που οι φωνές των απλών ανθρώπων έχουν μάθει να συσπειρώνονται γύρω από την υστερία.

Η ουσία λοιπόν είναι ότι την ίδια ώρα που μαθαίνετε από ένα σωρό ευαίσθητους σχετικά με την ολοκληρωτική καταστροφή στον βασικότερο πνεύμονα της γης, τον Αμαζόνιο, η είδηση που δεν θα φτάσει ποτέ στα αυτιά σας είναι η εξής:

Ο πλανήτης μας πλέον πρασινίζει. Για την ακρίβεια η κάλυψη σε πράσινο πάνω στη γη είναι κατά 5% αυξημένη συγκριτικά με 20 χρόνια πριν και το συγκεκριμένο δεδομένο πραγματικά οφείλεται σε ανθρωπογενή δράση.

Πέρα απ’ το άρθρο, ρίξτε και μια ματιά στην αντίστοιχη χρονοσειρά Vegetation των Global Maps της NASA:

ΑΥΤΑ

Συνεχίστε τώρα να αναπαράγετε με συνέπεια τα κηρύγματα από άμβωνος για την αδιαφορία του ανθρώπου για το περιβάλλον, την ώρα που θα πετάτε αγανακτισμένοι τη βρωμερή γόπα σας όπου σταθείτε και βρεθείτε και τα σκυλάκια σας θα καταχέζουν τα πεζοδρόμια. Στη θεωρία είσαστε πολύ δυνατοί. Έστω κι αν στην πράξη αδυνατείτε να αλλάξετε το περιβάλλον σας ακόμα και σε ακτίνα μισού μέτρου γύρω σας.



Share:

1 σχόλιο:

  1. "While the message is positive in some places, the researchers are careful to note that this does not detract from the dire warnings in places like Indonesia and Brazil, where the loss of vegetation is ongoing and will have disastrous consequences for those ecosystems and biodiversity if left to continue."

    Δεν είναι όλα τα πράσινα ίδια. Ούτε είναι επιχείρημα το ότι αυτό γίνεται συστηματικά χρόνια τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή