Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2010

Το Σπασμένο Τηλέφωνο στην Εποχή των Εσσαίων

Μωυσής (ο ηγέτης): Ρε συ Κοέν, δεν παλεύεται η κατάσταση με όλες αυτές τις εχθροπραξίες γύρω μας, που κάθε τόσο καταλήγουν σε κάποιο φονικό. Έχουμε πλέον την υψηλότερη εγκληματικότητα στην ευρύτερη περιοχή. Και οι δείκτες δείχνουν μια μέση ετήσια άνοδο 3,8% στις εγκληματικές πράξεις, τα τελευταία 20 χρόνια! Κάτι πρέπει να γίνει. Πρέπει να θεσπίσουμε επειγόντως τρεις βασικούς νόμους για την κοινότητα μας οι οποίοι θα απαγορεύουν το φόνο, τη μοιχεία, γιατί είναι κλασσική αιτία έντονων καυγάδων, και την κατασκευή ειδώλων γιατί τσακώνονται όλοι για το ποιος έφτιαξε το πιο αληθινό και σφάζονται μεταξύ τους υπερασπίζοντας το. Αλλά πως πείθεις όλους αυτούς τους άγριους να υπακούουν σ' αυτούς τους νόμους; Ααα ρε και να υπήρχε κάποιος παντοδύναμος άρχοντας και να τους υποχρέωνε όλους να κάνουν αυτά που λέω; Που να τον βρούμε όμως;
...
(δύο εβδομάδες μετά)
Κοέν (ο ζάμπλουτος): Λεβή, έμαθες τι παίχτηκε; Ένας παντοδύναμος άρχοντας, με πελώριους ώμους, six-pack στους κοιλιακούς και πρώην καταδρομέας στη Βαβυλώνα, είπε στον Μωυσή ότι μας προστάζει να ακολουθούμε πέντε (τι τρεις; πέντε! θα σας φτιάξω εγώ όλους εσάς τους ζηλόφθονους φτωχομπινέδες που ορέγεστε την περιουσία μου) συγκεκριμένες εντολές, αλλιώς θα μας σαπίσει στο ξύλο και θα μας βάλει φυλακή!
Λεβή (ο γυναικάς): Τι εντολές δηλαδή;
Κοέν: Να, το πιο σημαντικό είναι ότι απαγορεύεται δια ροπάλου να κλέβουμε, και απαγορεύεται έστω και να επιθυμούμε αυτά που έχει κάποιος άλλος. Απαγορεύεται επίσης να σκοτώνουμε, να κατασκευάζουμε είδωλα και να "βρισκόμαστε" με γυναίκες άλλων;
Λεβή: Με τις γυναίκες των άλλων; Γιατί;;;
Κοέν: Δίκιο έχεις, το διατύπωσα λάθος. Στις γυναίκες απαγορεύεται να μοιχεύουν.
Λεβή: Αααα, είπα κι εγώ!
...
(μερικές δεκαετίες αργότερα).
Σίμωνας (ο ταλαίπωρος βιοπαλαιστής): Θα τα επιστρέψεις, θέλεις δεν θέλεις. Και, για να σου πω μικρέ. Μη μου αντιμιλάς εμένα. Ο θεός το είπε καθαρά στις επτά εντολές του και το έγραψε ακόμα πιο ξεκάθαρα σε κάτι πελώριες πλάκες. Να τιμάς τον πατέρα σου...
Ραΐσα (η μέγαιρα): ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΗΤΕΕΕΡΑΑΑ ΣΟΥΟΥ ΕΙΠΕΕΕΕ... ΤΟ ΞΕΧΑΣΕΣ ΣΙΜΩΝΑΚΟ;
Σίμωνας: (Ωχ, κάτσε μη σκάσει μύτη με τον πλάστη...) Ναι προβατάκι μου, συγνώμη. Λοιπόν μικρέ, να τιμάς τον πατέρα σου και την μητέρα σου. Και αυτό που έκανες δεν μας τιμάει καθόλου.
Ελιμέλεχ (ο 16χρονος γιος): Και τι σημαίνει αυτό ρε γέρο; Και ποιος είναι αυτός ο θεός που...
Σίμωνας: Μηηηηηη... Μην ξανααναφέρεις το όνομα του χωρίς λόγο. Το είπε ξεκάθαρα στην τρίτη εντολή του. Μην μιλάς γι αυτόν και κάνε μόνο αυτό που σου λέω.
Ελιμέλεχ: Ώχου ρε συ πατέρα, τα 'χεις κάψει εντελώς. Κι επειδή το είπε αυτός ο... τέλως πάντων... γιατί να τον πιστέψουμε δηλαδή; Χέστηκε η φοράδα στ' αλώνι. Τα βόδια θα τα κρατήσω για την πάρτη μου.
...
(την επόμενη μέρα)
Σίμωνας: Μάρτυρας μου ο θεός αφέντη Ιωσαφάτ...
Ιωσαφάτ (ο γαιοκτήμονας): ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Σίμωνα. Με κεφαλαίο Θ ο Θεός! Τι σου είπε λοιπόν ο μικρός;
Σίμωνας: Δεν σου τα δίνει πίσω τα βόδια που έκλεψε αφέντη Ιωσαφάτ και δεν πιστεύει τις επτά εντολές. Και έχει γίνει και 1,98 cm. Τι να τον κάνω; Με αγαπάει μεν, αλλά μπορεί να με δείρει ότι ώρα θέλει, και αυτός και η Ραΐσα.
Ιωσαφάτ: Δεν πιστεύειιιιιι;;; Του είπες και για την όγδοη εντολή;
Σίμωνας: Όγδοη εντολή;
Ιωσαφάτ: Για την ακρίβεια πρώτη. Η οποία λέει ότι οι επτά εντολές είναι ο λόγος του Θεού, υπενθυμίζω το κεφαλαίο Θ, και μόνο ο Θεός είναι ο Κύριος μας και πρέπει να σεβόμαστε τον λόγο του Κυρίου μας και κανενός άλλου.
Σίμωνας: Μα αφού όλοι το ξέρουν πως οι εντολές είναι επτά. Μήπως μου λες ψέματα αφέντη, συγχώρα με κι όλας...
Ιωσαφάτ: ΔΕΝ ΣΟΥ ΛΕΩ ΨΕΜΑΤΑ. Γιατί η ένατη εντολή είναι σαφής. "Ου ψευδομαρτυρήσεις κατά του πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδή" λέει. Κι εγώ είμαι πιστός όπως ξέρεις.
Σίμωνας: Εννιά είναι τελικά; Και πως και δεν ξέραμε τίποτα μέχρι τώρα;
Ιωσαφάτ: Πολύ το συζητήσαμε Σίμωνα. Τώρα που έμαθες για τις εννιά εντολές, πήγαινε στον γιο σου και πείσε τον να μου επιστρέψει τα βόδια.


Ο Μπιρκάτ με τις πλάκες που περιείχαν και την εντολή Βύζουαλ Μπέισικ
 ...
(λίγους αιώνες μετά, 75 μ.Χ. Νίκαια, Α' Συνοικιακή Σύνοδος)
Μπιρκάτ (ο θρησκευτικός ηγέτης)
: Εεε βέβαια! Τόσα χρόνια ο καθένας έγραφε ότι του ερχόταν στο κεφάλι και φτάσαμε αισίως στις 273 εντολές. Δεν τις θυμάται πλέον κανένας και μας γράφουν όλοι στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Στην εκκλησία δεν έρχεται κανένας.
Ασαέλ (ο δημόσιος υπάλληλος στο υπουργείο θρησκευμάτων): Γιατί να μην τις θυμούνται; Κατ' αρχήν όλες ξεκινάνε με το Ου.
Μπιρκάτ: Ναι αλλά είναι όλες άλλα αντ' άλλων! Κάτσε να πιάσω μια στην τύχη. Να, άκουσε αυτήν: "Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα"! Τι είναι πάλι αυτό;
Ασαέλ: Αυτή η εντολή ήταν απαίτηση των ρωμαίων, οπότε αναγκαστήκαμε να την συμπεριλάβουμε!
Μπιρκάτ: Χμμμ, καλά! Για να συνεχίσουμε. Δες αυτήν που δεν ξεκινάει καν με Ου: IF nisteia.period < 40 days THEN gotoAndStop(Kolasi)
Ασαέλ: Εεε καλά τώρα. Αυτό είναι σίγουρα από κάποιον Έλληνα. Αυτοί είναι μανιακοί με τη γνώση και ασχολούνται και με προγραμματισμό. Εντολή Βύζουαλ Μπέισικ νομίζω ότι το λένε αυτό.
Μπιρκάτ: Μάλισταααα... Για άκου και αυτήν εδώ: "Ου να μου χαθείς!". Αν είναι δυνατόν...
Γιεχιέλ (ο μοναδικός πραγματικός προφήτης): Αυτήν την πρόσθεσα εγώ.
Μπιρκάτ: Και τι σημαίνει;
Γιεχιέλ: Τίποτα απολύτως! Αλλά αυτός είναι ο σκοπός. Ο Stephen Colbert θα πει μετά από δύο χιλιετίες "Μην σας νοιάζει αν μια εντολή βγάζει νόημα, το σημαντικό είναι να είναι εντολή! Χρειαζόμαστε τις αυθαίρετες εντολές γιατί διδάσκουν στα παιδιά πειθαρχία. Αν έβγαζαν νόημα όλοι οι κανόνες, τότε δεν θα μάθαιναν τα παιδιά σεβασμό στις αρχές, αλλά θα μάθαιναν λογική!".
Μπιρκάτ: Colbert; 2000 χρόνια μετά; Και εσύ που τα ξέρεις αυτά;
Γιεχιέλ: Μα αφού είμαι προφήτης!
Σύνοδος: ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ...
Μπιρκάτ: LOL. Ώπα ρε γουάναμπι Τζερεμάια... Λοιπόν, επειδή χρειαζόμαστε επειγόντως λύσεις, ακούστε τι θα κάνουμε. Θα κρατήσουμε τις εννιά πρώτες εντολές του γαιοκτήμονα Ιωσαφάτ και θα προσθέσουμε και μια για να μου έρχονται πελάτες στην εκκλησία. Λοιπόν, κάθε Σάββατο θα πρέπει να γεμίζουν υποχρεωτικά οι εκκλησίες, για να αφιερώνεται η μέρα, και καλά, στο Θεό. Και όσο για τους κανόνες χωρίς νόημα κύριε προφήτα Γιεχιέλ (Σύνοδος: ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ...), ας δώσουμε εμείς δέκα εντολές στον κόσμο για να τις θυμάται και στη συνέχεια εκδίδουμε για το ακαταλαβίστικο της υπόθεσης και τα βιβλία των μαθητών του Ιησού. Τα έχετε διαβάσει; Ρε σεις, αυτοί τον αγαπούσανε πολύ και λάλησαν με το θάνατο του. Τι βιασμούς, τι παράλυτους που περπατάνε, τι δράκους και τέρατα και καζάνια με θειάφι! Τέλος πάντων, αυτά τα βιβλία θα είναι η επίσημη γραμμή μας. Θα τα εκδώσουμε μάλιστα με τον τίτλο Αγία Γραμμή, και σιγά μην τα διαβάσει και κανένας. Όλοι τις 10 εντολές θα θυμούνται!
...
(2000 χρόνια μετά)
Βρασίδας Καραφίτσογλου (ο δάσκαλος θρησκευτικών σε ελληνικό σχολείο): Όπως λοιπόν αναφέρεται και στην Αγία Γραφή...


Share:

19 σχόλια:

 1. Ακούγεται ευρέως ότι οι δέκα εντολές στην Ελλάδα θα γίνουν πάλι εννέα, λόγω κρίσης.

  Εξαιρετικό το άρθρο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ξέρω και εγώ μια εντολή (η Ενδεκάτη Εντολή, όχι αυτή της Νάνας Μούσχουρη, η άλλη του Baker) να την πώ;
  Una paloma bianca!!!!
  http://www.youtube.com/watch?v=R36CixkIaIc
  Η Αγία Γραμμή; Μόνο ΜΙΑ γραμμή άπλωσαν οι τσιγκούνηδες; Και τα κατάφεραν και μαστούρωσε όλο το σύμπαν με μία γραμμή; Μέγας είσαι Κύριε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @Milon
  Αυτό σκεφτόμουν κι εγώ, στα πλαίσια μείωσης των δαπανών, τα οποία, θεωρητικά, σου επιτρέπουν να μειώσεις και την φορολογία. Αλλά ο φίλτατος Undantag αποφάσισε να ακολουθήσει την ελληνική πατέντα και να αυξήσει και τις εντολές.

  @Undantag
  ROTFL. Δεν το είχα υποψιαστεί καν ότι αυτή η γραμμή είναι η αιτία αυτού του παγκόσμιου μαστουρώματος!!! Ευχαριστώ ιδιαίτερα για την επισήμανση.

  @Ο Δείμος Του Πολίτη
  Ευχαριστώ θερμά φίλε μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ρε φίλε, σιγά-σιγά θα μας πεις κιόλας ότι τις 10 εντολές δεν τις έδωσε ιδιοχείρως ο Παντοδύναμος στον Μωϋσή! Κατά κει το πας!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @CDT: όχι ιδιοχείρως, ο Γιεχβά τις ποστάρησε στο Twitter!

  Κατεβαίνει ο Μωϋσής από το όρος και λέει στους Ισραηλίτες: Έχω καλά και κακά νέα!
  Για λέγε λένε οι υιοί του Δαυίδ.
  Τα καλά είναι ότι τον κατέβασα στις δέκα. τα κακά είναι ότι έμεινε η μοιχεία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @CDT
  Βρε ιδιοχείρως τις έδωσε στον Μωυσή, αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν! Αλλού είναι το σημείο κλειδί. Γιατί ο Μωυσής δεν τις τήρησε, αλλά ξεκίνησε με τις δικές του τρεις εντολές;

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γιατί ο θεός τις είχε πάρει ως πάγιες εντολές από την Γενική Τράπεζα Ατλαντίδος και μετά την κατάρευση θέλησε να ξεφορτωθεί κάθε τοξικό χαρτί! Και ο Μωυσής απλά δεν μάσησε!

  Υ.Γ.: Όποιος ισχυριστεί ότι δεν κατάλαβε, είναι καθυστερημένος!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @Batcic 12:09
  Δεν κατάλαβα! Μπορώ τώρα να γίνω και εγώ πρωθυπουργός; Παρακαλώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @Milona
  Είναι η φυσική σου εξέλιξη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει εντολή για την φιλαργυρία. Μιλάμε ότι θα αποτελούσε τροχοπέδη στην όλη ιστορική εξέλιξη.
  ΥΓ. Οι 10 εντολές είναι αιγυπτιακές, όπως και η ΠΔ σύσσωμη (μετά του λαού φυσικά)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @Hades
  Υπήρχε εντολή για την φιλαργυρία, ήταν η εντολή νούμερο 169, αλλά ξηλώθηκε από τον Μπιρκάτ! :-)

  Σοβαρά τώρα, ο αποκλεισμός της φιλαργυρίας από τη λίστα είναι σίγουρα κομβικός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Έχουμε και εμείς στο Σουβλακέα μια εντολή που αρχίζει με ου, και χρησιμοποιείται στας παραγγελίας. Είναι η "Ού γαρίδας, αλλά μπριζόλας"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Χαχαχαχαχα! Estarian, ο Σουβλακέας έχει γράψει το μοναδικό πραγματικό Ευαγγέλιο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. αξίζει να πούμε ότι οι 10 έντολές δεν ήταν απλοί ηθικοί , εθιμικοί κανόνες είχαν και επιπτώσεις, τις παρακάτω: ΘΑΝΑΤΟΣ,
  βέβεια οι εβραίοι για να γλίτωσουν ζητούσαν θαυματουργώς απ τον θεό να τις παρακάμψουν και ετσι άμα ήταν αρκετά πιστοί και δουλικοι απένατι του τότε ήταν πράγματι ευκολο να είναι.... γύρω γύρω σάββατο και στη μέση κυριακή...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Μετά από τέτοιο φιλτράρισμα που υπέστησαν οι εντολές ρε συ Radiobacter, είναι δυνατόν να επιτρέπεται στον καθέναν να τις παρακούσει χωρίς να πεθάνει;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. απαράδεκτο κείμενο, ούτε για ανέκδοτο δεν κάνει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Ανώνυμε, ποιος μίλησε γι ανέκδοτο; Η πηγή είναι τα απομνημονεύματα του μοναδικού πραγματικού προφήτη Γιεχιέλ. Αλλά είσαι τόσο κάφρος που είσαι διατεθιμένος να αμφισβητήσεις ακόμα και τέτοια ιερά κείμενα. † ΑίCΧΟΝ †

  ΑπάντησηΔιαγραφή