Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Τρώγοντας Μεγάλη Παρασκευή Κατσικάκι στο Αεροπλάνο που Πέφτει

If someone doesn’t value logic, what logical argument could you provide to show the importance of logic?
Sam Harris

Αν κάποιος δεν σέβεται τη λογική, τι λογικό επιχείρημα θα μπορούσες να του παραθέσεις για να του υποδείξεις την σημασία της λογικής;

Η διατύπωση του Sam Harris δεν χωράει και πολλά περιθώρια αμφισβήτησης, αλλά ο Δράκος φημίζεται για την υπομονή του στο να εξηγεί πράγματα οπότε και θα αποπειραθώ να απαντήσω αναλυτικότατα στα αυτονόητα.

Αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο αποτέλεσε η Μεγάλη Εβδομάδα του 2015 και συγκεκριμένα κάποια πολυφορεμένα ερωτήματα εντός του Facebook εναντίον των προκλητικών άθεων, από ευλαβικά τέκνα του χριστιανισμού τα οποία προσπάθησαν να αγιάσουν αλλά δεν τα άφηναν! Γιατί ξέρεις τι είναι να παλεύεις για μια ολόκληρη εβδομάδα των έξι ημερών (sic) να στερηθείς φαγητά που λατρεύεις για συμπαράσταση στο θείο δράμα, την ίδια ώρα που κάποιος ο οποίος δεν πιστεύει επιδίδεται σε ασύστολες κραιπάλες; Πώς να εστιάσεις στον εσταυρωμένο όταν ο άλλος απολαμβάνει και γλείφεται; Βέβαια, αν είχες το παιδί σου στο νοσοκομείο, όποιον και να έβλεπες να τρώει δίπλα σου και ό,τι και αν έτρωγε αυτός, δεν θα είχες καμία πρεμούρα να σκεφτείς το φαΐ μιας και το στομάχι σου θα είχε γίνει κόμπος. Άρα, για να τρέχει τώρα ο νους σου στο φαΐ, μάλλον το θείο δράμα (το οποίο ουδέποτε υπήρξε θείο) δεν είναι και τόσο δράμα. Ξέρεις επίσης τι είναι να προσπαθείς να μην κάνεις σεξ για μια ολόκληρη εβδομάδα των έξι ημερών (sic), την ίδια ώρα που κάποιοι που δεν πιστεύουν επιδίδονται με επιτυχία στο σπορ; Χμμ, για την ακρίβεια αυτό είναι κομματάκι πιο εύκολο. Όλον τον υπόλοιπο χρόνο προσπαθείς να κάνεις σεξ και τελικά δεν κάνεις. Τώρα, το μοναδικό που έχεις να κάνεις είναι να κόψεις και την προσπάθεια για έξι μέρες· δε χάλασε κι ο κόσμος! Πάντως φαίνεται τελικά ότι η Μεγάλη Εβδομάδα είναι μια εβδομάδα με 604800 δευτερόλεπτα, όσα ακριβώς και οι υπόλοιπες εβδομάδες, και παραμένει μεγάλη και ατελείωτη μόνο για τους μη χριστιανούς. Άθλια τηλεόραση, υποτονική κίνηση και διασκέδαση, περιφορές επιταφίου και βουντού συνάξεις με αναμμένα κεριά, σπασαρχίδικες καμπάνες... δεν περνάει με τίποτα η ρημάδα!

ΟΚ, αρκετά με το νόημα της Μεγάλης Εβδομάδας! Πάμε στα προκάτ ερωτήματα:

Δεν είσαι χριστιανός εσύ; Και τι είσαι; Μουσουλμάνος;
Ώπα, ώπα...

Εδώ νομίζω ότι βρίσκεται και το σύνολο της ουσίας των θρησκειών. Χωρίζουν με συνοπτικές διαδικασίες τους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους! Αναιτιολόγητη επίθεση απέναντι σε κάποιον ο οποίος απλώς δεν ασχολείται με το θρησκευτικό ποδόσφαιρο. Τι είσαι ρε; Κανένας μουσουλμάνος;

Όχι αδερφέ, δεν είμαι ούτε μουσουλμάνος ούτε χριστιανός ούτε ταοϊστής και ηλιολάτρης. Είμαι εκτός. Παίζεις κρυφτό στην αυλή του σπιτιού σου και επιτίθεσαι λεκτικά σε κάποιον που παίζει σκάκι στο απέναντι σπίτι, επειδή δεν μέτρησε "5 – 10 – 15...". Είτε είσαι ηλίθιος είτε απλώς δεν το σκέφτηκες καλά και ξεφούρνισες την πιο προκάτ ερώτηση με την οποία σε έχουν μεγαλώσει. Τώρα όμως ξέρεις πόσο ηλίθια είναι αυτή η ερώτηση. Μην την επαναλάβεις και του χρόνου please!

Ναι ξέρω! Άθεος μέχρι να πέσει το αεροπλάνο.
Ποιο είναι το σημαντικότερο που ζητάνε σχεδόν σε όλες τις αγγελίες εργασίας; Αποδεδειγμένη εργασιακή εμπειρία. Για όλα τα επαγγέλματα; Όοοχι βέβαια. Εξαιρείται ο εσωτερικός παρατηρητής αεροπορικών δυστυχημάτων! Γιατί καθώς φαίνεται, όλοι έχουν κάνει στο εσωτερικό πτήσεων που κατέληξαν σε τραγωδία και είχαν έτσι την ευκαιρία να καταγράψουν αναλυτικά την πλήρη μεταστροφή του άθεου σε ειλικρινώς μετανοήσαντα πιστό. Και έτσι όλοι πλέον γνωρίζουν πως αντιδρά ο άθεος λίγο πριν το θάνατο.

Αυτό όμως που δεν γνωρίζεις εσύ φίλε πιστέ είναι ότι η μεταστροφή αυτή είναι αμφίδρομη. Γιατί κι εσύ είσαι πιστός μόνο μέχρι τη στιγμή που αρχίζει να πέφτει το αεροπλάνο. Και έτσι, αντί να αφεθείς στη γαλήνη της σύντομης προσμονής για την είσοδό σου στην αιώνια ζωή και ασφάλεια και αγάπη και ευτυχία μέσα στη ζεστή αγκαλιά Του, ουρλιάζεις και χτυπιέσαι και ψάχνεις απεγνωσμένα για το αλεξίπτωτο. Και κουλουριάζεσαι και βάζεις τα χέρια σου στο κεφάλι για να προφυλαχτείς και να μη χτυπήσεις, αν τελικά το συμβάν έχει ευτυχή κατάληξη τη γλυτώσουν κάποιοι. Κι αναρωτιέμαι! Τί σόι ευτυχής κατάληξη είναι η αποφυγή της συνάντησης μαζί Του;

Το Φράγμα της Αθεΐας κατά τους Χριστιανούς
Δηλαδή εσείς οι άθεοι δεν θα φάτε κατσικάκι;
Θα φάμε ό,τι γουστάρουμε! Γενικά επειδή δεν πιστεύουμε, κουλαντρίζουμε τα έθιμα κατά πως μας βολεύει. Δεν μας αρέσουν οι αναίτιες στερήσεις και γι’ αυτό τη Μεγάλη Παρασκευή τρώμε γύρους, λουκάνικα, σουβλάκια, μπριζόλες και παντσέτες. Μας αρέσουν τα πλούσια τραπέζια, τα μπάρμπεκιου και η παρέα και γι’ αυτό θα φάμε και κατσικάκι, μόνο άμα μας αρέσει όμως. Απλά δεν το παίξαμε ολιγαρκείς και τεθλιμμένοι για έξι μέρες, για να ξεχυθούμε την έβδομη μέρα ως Μαμελούκοι, να σφάξουμε και να σουβλίσουμε ότι κινείται, να τρώμε σαν τον Πάγκαλο και να χορεύουμε γύρω από τη σούβλα Τερλέγκα και Παντελίδη.

Παρ’ όλα αυτά όμως, ό,τι κι αν κάνουμε, ποτέ δεν πηγαίνουμε σε κάποιον άλλον να τον ανακρίνουμε για ποιον λόγο τρώει ή δεν τρώει κάτι. Δεν μας πέφτει λόγος.

Ανάλυση για το "δεν μας πέφτει λόγος": Σε περίπτωση που σου διέφυγε φίλε ορθόδοξε, στο παρόν άρθρο διατυπώνω γενικές θέσεις. Αν το διαβάζεις, ήρθες να το διαβάσεις με κάποιον τρόπο. Σου το έστειλαν με email, βρήκες ιντριγκαδόρικο τον τίτλο και το κλικάρισες κάπου, το είδες να κυκλοφορεί στο Facebook ή το Google Plus ή παρακολουθείς ανελλιπώς αυτά που γράφω. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν ήρθα να σε βρω κάπου, την ώρα της νηστείας σου για να σε ρωτήσω γιατί συμπεριφέρεσαι όπως συμπεριφέρεσαι και να σου κολλήσω το άρθρο στη μούρη.

Άμα είναι έτσι, οι άθεοι να δουλεύετε κανονικά στις αργίες των Χριστιανών.
Προς το παρόν δεν δουλεύουμε αλλά σας δουλεύουμε!

Πέρα από την πλάκα ορθόδοξε στοχαστή, είναι γνωστό ότι ψάχνετε για ηλίθιους, αλλά τους ψάχνετε μόνιμα σε λάθος χώρο. Δοκιμάστε στο Ποίμνιο και δείτε τα αποτελέσματά σας να πολλαπλασιάζονται εκθετικά! Για να το κάνουμε πιο κατανοητό, κοίταξε τι ακριβώς ζητάτε:
  1. Να πληρώνουμε όλοι για τη μισθοδοσία των κληρικών.
  2. Να πληρώνουμε όλοι για τη μεταφορά του κεριού σας με τιμές αρχηγού κράτους.
  3. Να ισχύουν οι θρησκευτικές αργίες μόνο για εσάς τους ορθόδοξους.
  4. Να αμείβονται το ίδιο οι εορτάζοντες με τους μη εορτάζοντες, την ίδια στιγμή που οι δεύτεροι θα δουλεύουν περισσότερες μέρες (εργάσιμες αντί εορτών) από τους πρώτους.

Ακούστε τώρα και την εναλλακτική στο πλαίσιο της ισονομίας που (υποτίθεται πως πρέπει να) πρεσβεύει το κράτος:
  1. Φοροαπαλλάσσουμε οποιονδήποτε μη πιστό από τη μισθοδοσία των κληρικών. Είναι εύκολο να κατανοήσεις ότι τη στιγμή που η εκκλησία πληρώνεται από λεφτά του κράτους, το να την πληρώνουν μόνο οι πιστοί δεν είναι φορολογία των πιστών αλλά φοροαπαλλαγή των υπολοίπων.
  2. Ομοίως με το 1, φοροαπαλλάσουμε οποιονδήποτε μη πιστό από τη μεταφορά του κεριού με τιμές αρχηγού κράτους.
  3. Οι μη πιστοί δεν υπάγονται στις αργίες, αλλά πιστώνονται τον ίδιο αριθμό ημερών σε νόμιμη άδεια μετ’ αποδοχών, την οποία φυσικά μπορούν να χρησιμοποιήσουν όποτε γουστάρουν.

 Α σύρε να δηλώσεις τώρα πιστός για να δω κάτι...

Ναι, αλλά το 97% των Ελλήνων είναι χριστιανοί. Δεν μπορεί να αποφασίζει το 3% για το πώς θα πορευόμαστε ως χώρα.

Τρία τελευταία πραγματάκια και κλείνουμε.

Καταρχάς έχεις χάσει επεισόδια και τα πραγματικά ποσοστά απέχουν πολύ από το 97 – 3. Για το έτος 2014 συγκεκριμένα το ποσοστό των κατοίκων της χώρας που θεωρούν τη θρησκεία μη σημαντική ανέρχεται στον διψήφιο αριθμό έκπληξη... του 30%! Εντάξει, υπερβάλλω. 29,5% για την ακρίβεια.

Πηγή: Nation Master

Κατά δεύτερον, το να πλειοψηφείς σε κάτι άσχετο με τη λειτουργία του κράτους, δεν σε κάνει σχετικό με τη λειτουργία του κράτους. Εκτός κι αν πιστεύεις ότι το ρόστερ του Ολυμπιακού πρέπει να υπάγεται στην κρατική μισθοδοσία μιας και ο Ολυμπιακός κατέχει τη συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών στην Ελλάδα. (Σκασμός εσύ γαύρε...)

Τέλος, αυτό το 70% των ανθρώπων που θεωρούν τη θρησκεία σημαντική, είναι 70% μόνο στα χαρτιά. Στην πραγματικότητα υποστηρίζω ότι το ποσοστό είναι μονοψήφιο και θα χρησιμοποιήσω για μια ακόμη φορά τον απλούστατο συλλογισμό του Daniel Dennett:

Υπόθεση: Πιστεύετε σε ένα Θεό πανταχού παρόντα! Αν θεωρείτε ότι ο Θεός σας βλέπει και δεν θέλει να αυνανίζεστε, δεν θα αυνανίζεστε.

Ερ: - Θα αυνανιζόσασταν ποτέ μπροστά στη μητέρα σας;
Απ: - Όχι βέβαια!
Ερ: - Έχετε αυνανιστεί ποτέ στη ζωή σας;
Απ: - Εεε, σαν παιδί κι εγώ...
Ερ: - Πιστεύετε λοιπόν ότι σας βλέπει πραγματικά ο θεός;
Απ: - Ωχ, εδώ τι απαντάμε;

Άντε και Χριστός Διονύση!

Share:

5 σχόλια:

  1. Σχετικά με το αν δεν υπάρχει θεός όλα επιτρέπονται! Το είπε κι ο Ιβάν το επαναλαμβάνει όμως ο Ντοστογιέφσκι σε επιστολή του λέγοντας παράλληλα αν αποδειχθει ότι η αλήθεια είναι άλλη από το Χριστό εγώ πάλι θα μείνω με το Χριστό!Τέλος ο Ντοστογιέφσκι ήταν μεγάλη προσωπικότητα όχι να τον αμφισβητεί οποιος ξυνιζεται!Συν το ότι ουκ εστιν θεός το κόβεις απότομα χωρίς να δίνεις ολόκληρο το κείμενο! Περιμένω απάντηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μονο που αποδέχεσαι προσωπικότητες τις οποίες δεν τολμάς να αμφισβητήσεις απλά επειδή τις θεωρείς διάνοιες,δεν χρειάζεται περαιτέρω απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάρα πολύ καθυστερημένα, αν και οι απόψεις μας δε διαφέρουν ιδιαίτερα, τα στατιστικά μου φαίνονται λίγο έως και πολύ μούφα. Με 500 χιλιάδες μουσουλμάνους, πως είναι δυνατόν να έχει τον χριστιανισμό με ποσοστό 99.7%?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλα ρα γραφεις διαχρονικα αλλα ακουυνε; και ποιοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια σημειωση φιλτατε. Στο ηλιθιο επιχειρημα γιατι δεν δουλευετε αργιες ξεχασες να αναφερεις οτι οι αργιες ειναι δικαιωμα πολιτικοκοινωνικο οχι θρησκευτικο.αποκτηθηκε με πολύ αίμα, και η εκκλησια επαιξε μονο αρνητικο ρολο

    ΑπάντησηΔιαγραφή