Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Κρίμα για τους μετανάστες, αλλά αυτοί είμαστε!

#JeSuisCharlie. Ένα hashtag το οποίο είχε δικαιολογημένα κατακλύσει το διαδίκτυο, ως ηθική συμπαράσταση στο θάνατο 11 ατόμων στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo από τους κάφρους του Ισλάμ. Και τώρα; Τώρα που έχουμε 900 νεκρούς;;; Τι πρέπει να γίνει τώρα; Γιατί ο κόσμος δεν αντιδρά με την ίδια θέρμη; Μήπως είναι όλοι υποκριτές;

Ο Αλγόριθμος της Εγγύτητας

Ναι, το ξέρω ότι στο φαντασιακό πολλών, ο άνθρωπος είναι καλός και αλτρουιστής και οφείλει "να είναι άνθρωπος" (ότι κι αν σημαίνει αυτή η μπούρδα) αλλά η πραγματικότητα λέει τα εξής: Είμαστε τα πλέον εγωιστικά τομάρια που έχουν πατήσει το πόδι τους στον πλανήτη και το μόνο που έχουμε καταφέρει με την κεκτημένη μας γνώση είναι να δομήσουμε κατά το δυνατόν ασφαλείς κοινωνίες, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για το προσωπικό μας όφελος. Ξέρετε τώρα, προσωπική ασφάλεια, μόρφωση και δουλειά, βιωσιμότητα του περιγύρου μας, καταναλωτικά αγαθά για να την περνάμε ζάχαρη, στοργή και Προδέρμ, και όλα αυτά σε φθίνουσα αφθονία από το δικό μας κέντρο προς την των άλλων περιφέρεια. Η γειτονιά μας ρε!

Μας συγκλόνισε ο αναίτιος θάνατος των 11; Ναι, μας συγκλόνισε. Επειδή έγινε στη γειτονιά μας. Σ’ αυτή τη γειτονιά που ονομάζουμε δυτικές κοινωνίες, όπου η ελευθερία σκέψης και λόγου θεωρείται αυτονόητη. Και μόλις καταργηθεί το αυτονόητο, νιώθουμε να απειλείται η ανεκτίμητη προσωπική μας ασφάλεια. Να μας συγκλονίσει ο θάνατος των 900; Γιατί; Τι ακριβώς άλλαξε στα δικά μας δεδομένα του δυτικού κόσμου; Τι ακριβώς άλλαξε στη γειτονιά μας; Τίποτα! Κάποιοι τύποι έφυγαν από τις χώρες τους, όπου η ελευθερία σκέψης και λόγου, η μόρφωση, η ασφάλεια και τα καταναλωτικά αγαθά είναι λέξεις άγνωστες. Αναζήτησαν ένα παράθυρο στα αποφάγια της δυτικής ελπίδας και τελικά έχασαν τη ζωή τους. Ναι, είναι λυπηρό, αλλά ας το παραδεχτούμε. Νιώθουμε πολύ πιο έτοιμοι να οργιστούμε με το δράμα της μαζικής θανάτωσης ζώων από ηλίθιους που τους πετάνε φόλες, παρά με τους μετανάστες που πνίγηκαν. Τα ζώα τα βλέπουμε καθημερινά στη γειτονιά μας. Μας είναι πιο οικεία! Αν μιλήσουμε δε για μαζικούς θανάτους που συμβαίνουν εντός των χωρών του Τρίτου Κόσμου και όχι καθ’ οδόν προς τον δικό μας πολιτισμό, εκεί ο αλγόριθμος της εγγύτητας είναι καταλυτικής σημασίας· τα περιστατικά αυτά δεν τα συζητάμε καν.



Ποιος φταίει; Την έχω διατυπώσει πολλές φορές την άποψη. Έχει όνομα και λέγεται ΘΡΗΣΚΕΙΑ. Όσο πιο έντονη η θρησκευτικότητα, τόσο υποχωρεί η γνώση και τόσο πιο ευάλωτοι γίνονται οι άνθρωποι στην εκμετάλλευση, είτε από τους τοπικούς άρχοντες είτε από τα διεθνή γεράκια. Όσο κι αν δεν θέλω να το πολιτικοποιήσω, θα το αποπολιτικοποιήσω πλήρως. Δεν είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε, είναι η θρησκεία! Αυτό το ομολογιακό σύστημα ιδεών το οποίο επιτρέπει σε κάποια τομάρια να δρέπουν τα οφέλη τους επί γης και να θωρακίζουν τις γειτονιές τους, και σε κάποια άλλα τομάρια, απλώς πιο φοβισμένα από τα άλλα, να ζουν στερημένα και κυνηγημένα και ενίοτε επιθετικά απέναντι στους αλλόθρησκους, προσδοκώντας την μετά θάνατον αιώνια παρέα και το αχαλίνωτο σεξ με τις 72 ξενέρωτες.

Είναι κρίμα τόσοι νεκροί; Τεράστιο κρίμα! Αλλά η πικρή αλήθεια είναι ότι τη φράση αυτή την παπαγαλίζουν οι περισσότεροι στα πλαίσια του πολιτικώς ορθού λόγου και το μόνο που κάνουν στη συνέχεια, είναι να γυρίσουν την τηλεόραση στο επόμενο ματς του Champions League. Αυτοί είμαστε, πάρτε το απόφαση. Είμαστε η γειτονιά μας!

Από τον αγαπημένο μου κάφρο Ice T, το 1994!
Born in Somalia. Born in South America. Born in South Africa. Born in South Central.
Born Dead

20 χρόνια μετά ίσως να άλλαξε μόνο η κατάταξη των παραπάνω χωρών. Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη!






Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου