Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Εξολοθρεύοντας την Ανεργία (Win-Win-Win Situations)


Υπάρχουν άραγε στη ζωή win-win καταστάσεις; Λίγες φορές! Και ο λόγος είναι απλός. Συνήθως οι καταστάσεις που παρουσιάζονται ως win-win, είναι στην πραγματικότητα win-win-lose, όπου το lose υπάρχει πάντοτε όταν έχουμε ανεπιτυχή έκβαση. Και μια κλασσική πρακτική είναι να προσπαθούμε να αποκρύψουμε το θιγόμενο κομμάτι προς όφελος δικό μας και των επιχειρημάτων μας.

Τυπικά τέτοια παραδείγματα χρησιμοποιεί η θρησκεία για τη στήριξη της εικόνας του παντοδύναμου:

Σώθηκε ο ασθενής (win), τον έσωσε ο Θεός (win για το θεό, με ολάκερη την επιτυχία δική του)!
Πέθανε ο ασθενής (lose) από ιατρικά λάθη (win για το θεό που δεν έχει μερίδιο στην αποτυχία).
ή...
Σώθηκε το παιδάκι από το τροχαίο (win), το έσωσε ο Θεός (win και πάλι για την επιτυχία)!
Σκοτώθηκε το παιδάκι στο τροχαίο (lose), το θέλησε ο Θεός κοντά του (win για την αγάπη και το μεγαλείο του;;;).

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, η παρούσα ανάρτηση δεν έχει να κάνει με τη θρησκεία, απλά η θρησκεία επιστρατεύτηκε γιατί αποτελεί τον νο 1 χρήστη τέτοιων παραπλανητικών θέσεων όπως τα win-win. Η συγκεκριμένη ανάρτηση έχει εντελώς άλλο σκοπό. Να καταδείξει ένα εμφανές κατά την ταπεινή μου άποψη, όχι απλό win-win αλλά ένα σύνθετο win-win-win όπου όλοι μπορούν να βγουν κερδισμένοι απλά και μόνο καταργώντας τη μαύρη ρουφήχτρα που λέγεται ελληνικό δημόσιο.

Ας αφήσουμε λοιπόν τον παντοδύναμο και ας πάμε στο παντοδύναμο ελληνικό κράτος:

Συμβάλλοντας στην Ανάπτυξη (και όχι μεταφυσικά όπως ο κύριος Σαμαράς)
Με την επίσημη ανεργία στο 24.8%, με τις επιχειρήσεις να κλείνουν η μία μετά την άλλη, μη μπορώντας να αντιμετωπίσουν τα έξοδά τους, και με το κράτος να πέφτει συστηματικά έξω όσον αφορά τα υπολογισμένα του έσοδα, το μέλλον προδιαγράφεται ιδιαίτερα δυσοίωνο και μη αντιμετωπίσιμο για την τριπλέτα κράτος - εργαζόμενος - εργοδότης, σωστά; Λάθος!

Έχω να προτείνω ("ίσα ρε φαντασμένε που θα προτείνεις κιόλας...") στο ελληνικό κράτος τα εξής:
Για τα επόμενα πέντε χρόνια, όποιος εργοδότης προτίθεται να προσλάβει κάποιον εργαζόμενο με μισθό διπλάσιο του επιδόματος ανεργίας, νυν άνεργο που εισπράττει το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, ο εργοδότης αυτός να απαλλάσσεται από την εργοδοτική εισφορά και να επιτρέπεται να απασχολεί τον υπάλληλο του ως ανασφάλιστο!
Ναι, το είπα και ησύχασα. Και ας πάμε στο ψητό τώρα για να δούμε γιατί πρόκειται για μια win-win-win κατάσταση.

Κράτος: Σταματάει να δίνει τα 400 ευρώ επίδομα ανεργίας. [μειώνονται τα έξοδά του κράτους]

Εργαζόμενος: Θα φύγει από τα 400 ευρώ και θα πάει σε τουλάχιστον διπλάσιες εισροές. Και μη διανοηθείτε να ρωτήσετε τον εργαζόμενο τι προτιμάει, ζεστά λεφτά στο χέρι σήμερα ή να ζήσει με τα 400 ευρώ τώρα ευελπιστώντας στην παχυλή σύνταξη και τις παροχές που μπορεί να προσδοκά μελλοντικά από το κράτος, γιατί ενδέχεται να πάθει κήλη από τα γέλια και να χρειαστεί να απολαύσει πρόωρα τις δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα. [αυξάνονται τα έσοδά του εργαζόμενου]

Εργοδότης: Θα μπορεί να προσλάβει με χαμηλότερο κόστος εργαζόμενους, αφού με την τωρινή ασφάλιση και την εργοδοτική εισφορά το κόστος ενός εργαζόμενου είναι σχεδόν διπλάσιο από τα λεφτά που παίρνει ο εργαζόμενος στο χέρι. Για να δείτε πόσος ακριβώς είναι ο πραγματικός μισθός και πόσο βαθιά στην τσέπη και των δύο, εργαζόμενου και εργοδότη, μπαίνει το κράτος για υποτιθέμενες παροχές, οι οποίες έχουν αναπροσαρμοστεί μονομερώς και με το «έτσι θέλω» τα τελευταία χρόνια από το κράτος, διαβάστε την εξαιρετική ανάλυση στο market-talk.net: Πόσος είναι ο πραγματικός μισθός του μέσου εργαζόμενου. [μειώνονται τα έξοδά του εργοδότη για αγορά υπηρεσίας]

Πως δεν το σκέφτηκα μπαμπάκα;

Και όλα αυτά χωρίς να θιγεί κάποιο έσοδο του κράτους με το οποίο εξυπηρετούνται οι ελέφαντες που χέζουν μέσα στο σαλόνι μας και προσποιούμαστε ότι δεν τους βλέπουμε. Αναφέρομαι φυσικά στους παπάδες, στους πολιτικούς, τους υπάλληλους της Βουλής, στους δικαστικούς και σε άλλα συμπαθή παράσιτα της ελληνικής κοινωνίας.

Ερώτηση 1: Υπάρχει κάποιο οφθαλμοφανές ή έστω κρυφό μέγεθος που χάνεται στον παραπάνω συλλογισμό;

Ερώτηση 2: Μπορεί έστω και ένας από την κυβέρνησή να απαντήσει για ποιον λόγο δεν υιοθετείται μια τέτοια πολιτική; Έστω ο πολύς κύριος Στουρνάρας!

Ερώτηση 3: Μπορεί να μου εξηγήσει η νεοελληνική αριστερά για ποιον λόγο θα διαφωνήσει σε μια τέτοια πρακτική; Γιατί μπορώ να στοιχηματίσω ότι θα διαφωνήσει...

I rest my case.

Και μετά απ’ αυτόν τον ασήμαντο προβληματισμό, ας συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τον εθισμό μας στον μικροέλεγχο των πάντων απ’ το σοφό κράτος!


Share:

10 σχόλια:

  1. Μπορεί να μου εξηγήσει η νεοελληνική αριστερά για ποιον λόγο θα διαφωνήσει σε μια τέτοια πρακτική; Γιατί μπορώ να στοιχηματίσω ότι θα διαφωνήσει...

    Γιατί σου κάνει εντύπωση γι΄ αυτό;
    Έχεις διαπιστώσει να υπάρχουν προτάσεις, έστω με προσωρινό χαρακτήρα σαν αυτήν,για να ξεφύγουμε από την σημερινή κρίση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παλιέ καλέ μου φίλε Αθεόφοβε, προφανώς και δεν περιμένω οικονομικές προτάσεις από μια βουλή που απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από δικηγόρους, αθλητές, ηθοποιούς και γιατρούς. Η απορία όμως που με τρώει είναι η εξής. Τόσο πολύ λατρεύει η αριστερά αυτό το κράτος που έστησε η δεξιά, και δεν το αφήνει να ξηλωθεί;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Bασικά ειναι win-win-win-lose.
    Win για τα 3 που ανέφερες, lose γιατι θα νομιμοποιηθει (κι αλλο) η ανασφαλιστη εργασια και η Ελλαδα του 2060 (αν υπαρχει) θα αποτελειται απο κανα εκατομμυριο γερους που θα ζητιανευουν στους δρομους και θα ψοφαν σαν μυγες απο απλη γριππη.
    Η αριστερα σταματησε να διαβαζει αυτο το κειμενο εκει που ειπες ''win για τους εργοδοτες'' (Και οχι κρεμασμα στο Συνταγμα και μετα βιασμος των πληγων τους.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Σατυρικός Φελλός
    Μόλις ανέφερες και το βασικό πρόβλημα της χώρας. Οι αριστεροί πλέον δεν διαβάζουν! Οι δεξιοί ήταν ούτως ή άλλως ντουγάνια ανέκαθεν και δεν διάβαζαν ούτε το Ρομάντσο (έβλεπαν μόνο τις εικόνες). Αλλά και οι αριστεροί;;; Επίσης αυτό που περιγράφεις δεν είναι αριστερά, αλλά ένα εμετικό βραχυκύκλωμα στον εγκέφαλο της εν Ελλάδι αριστεράς η οποία δεν έχει διαβάσει ποτέ της Μαρξ και δεν ξέρει που παν τα τέσσερα.

    Κοινώς; Καλωσόρισες στα σχόλια, αλλά την επόμενη φορά που θα γράψεις για δολοφονίες, θα σε αντιμετωπίσω με τη χλεύη που σου αξίζει. Ααα, και καλά Χριστούγεννα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και φυσικά αν διάβαζες, θα είχες προσέξει ότι αυτό προτείνεται σαν ένα έκτακτο μέτρο π.χ. 5 χρόνων και όχι σαν παγιωμένη πράκτικη μέχρι το 2060. Αλλά εσύ φούρια φούρια φούρια φούρια (αθάνατε Παπαγιαννόπουλε)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλα Χριστουγεννα!!
    Μαλλον καταλαβες λαθος το τονο μου και γι' αυτο εκνευριστηκς τοσο.
    Να επαναδιατυπωσω λοιπον:
    Μεσοπροθεσμα η ιδεα σου μονο καλα αποτελεσματα θα εχει (οσα ανεφερες).
    Μακροπροθεσμα ομως ακομα κι αν κρατησει μονο 5 χρονια τα αποτελεσματα της δεν θα ειναι τοσο θετικα.
    Με το minimum συνταξιοδοτησης να ειναι 67 πλεον αν δεν κανω λαθος, η 5ετης εργασια χωρις ενσημα σημαινει οτι τελικα αυτος που θα ακολουθει αυτο το προγραμμα θα βγαινει στη συνταξη στα 72!!
    (και θα ειναι πολλοι-ο πνιγμενος απο τα μαλλια του πιανεται)
    Ασε που δεν χρειαζεται να εισαι αριστερος και να μισεις το κεφαλαιο για να καταλαβαινεις οτι αν πεις στον ελληνα εργοδοτη ''Εϊ!! Σου δινω την αδεια να κρατας για 5 χρονια εργατες και να τους δουλευεις με μαυρα'' αυτος θα τους κρατησει αλλα 5-10 χρονια. (Στην Ελλαδα ζουμε!!Ηδη χωρις παρεταιρω νομιμοποιηση δουλευουν παρα πολλοι μαυρα. π.χ. ολοι οι σερβιτοροι)
    Ετσι, γυρω στο 2060 οι σημερινοι τριανταρηδες θα ειναι 75ρηδες χωρις ιατρικη ασφαλιση και συνταξη, υποχρεωμενοι να δουλευουν. Αν κανω καπου λαθος, ρωτησες τη σκεψη μου, σου την ειπα, διορθωσε με.

    Και αυτο που ειπα για την αριστερα θελει αναδιατυπωση. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ αριστερα ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ, σταματησε να διαβαζει ΔΥΣΤΥΧΩΣ το αρθρο σου εκει που ειπες ''win για τους εργοδοτες'' (Και οχι κρεμασμα στο συνταγμα και βιασμος των πληγων τους, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΠΑΤΕΡΟΥΛΗΣ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Eπισης σκεψου ποσο θα υποβαθμιστουν οι συνθηκες για τους μη συμμετεχοντες στον ΟΑΕΔ.
    Εχεις μολις παρει την αδεια ασκησης. Πας να ζητησεις δουλεια
    ''Θελεις μισθο 801 ευρω και ασφαλιση?? Και γιατι να παρω εσενα και οχι εναν απο τον ΟΑΕΔ?? Με 600 και ανασφαλιστος θα δουλεψεις και αμα σ αρεσει!!''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μάλιστα, τώρα έχουμε σαφώς βελτιωμένο ύφος! Οπότε ας κουβεντιάσουμε:

    1ον απ' όσο ξέρω, δεν είναι το μίνιμουμ τα 67 χρόνια αλλά τα 67 είναι το πάνω και κάτω όριο.

    2ον αν και είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν το κεφαλαιοποιητικό και όχι το αναδιανεμητικό σύστημα όσον αφορά τη φορολογία και τη συνταξιοδότηση, δεν μπορώ να παραγνωρίσω το γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια αθετήθηκαν μονομερώς από το κράτος επίσημες συμβάσεις που αφορούσαν τις συντάξεις ΟΛΩΝ! Συνεπώς είσαι σίγουρος ότι θέλεις να ποντάρεις στην εξασφάλισή σου από το κράτος, όταν αυτό τους μόνους που αποδεδειγμένα σέβεται είναι οι παπάδες και οι τράπεζες;

    3ον από που κατάλαβες ότι επιθυμώ να χορηγηθούν δικαιώματα στους εργοδότες; Ενήλικοι είμαστε και μπορούμε να αποφασίζουμε για την πάρτη μας. Συνεπώς προτείνω απλώς να υπάρχει η δυνατότητα σύναψης ανασφάλιστης εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι μια τέτοια συμφωνία θα γίνεται μόνο όταν το επιθυμούν και οι δύο μεριές! Δεν γουστάρεις; Μην δουλεύεις σε μια τέτοια θέση!

    Τέλος, διαπιστώνω αυτή τη στιγμή μια IMHO win-win-win situation. Θεωρείς ότι η κατάλληλη απάντηση είναι ότι δεν μπόρεσα να εξασφαλίσω ένα τέταρτο win; Δηλαδή την εργασία ενός νεοεισερχόμενου στην αγορά εργασίας; Δηλαδή σήμερα, έτσι όπως έχουν τα πράγματα, όποιος μόλις έχει πάρει άδεια εξάσκησης, βρίσκει ανοικτές πόρτες;;; Δε νομίζω! Απλώς δίνεις τη δυνατότητα στον εργοδότη (ειλικρινά δεν βλέπω γιατί σε πειράζει αυτή η λέξη) να επιλέξει που να δώσει τα 850 ευρώ του σε έναν που κατά πάσα πιθανότητα τα έχει περισσότερη ανάγκη (μπορεί να έχει οικογένεια ή δάνεια, σε αντίθεση με τον νέο).

    Τέλος, δεν υπάρχει κάτι κακό στο να προσπαθείς να λύνεις ένα πρόβλημα τη φορά. Και δυστυχώς αυτή είναι άλλη μια παράλυση από την οποία πάσχει η αριστερά. Η οποία απαντάει σε όλα με το:
    - Δηλαδή τώρα αυτό είναι το πρόβλημα; Εδώ γίνεται το [Α, Β, Γ] και δεν κάνουμε τίποτα γι αυτό!
    Μακάρι να ήταν διαφορετικά, αλλά τα προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως σύνολο. Ένα ένα μπας και δούμε προκοπή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 1) Koλησες στο αν ειναι minimum η maximum και οχι στην ουσια. Αν ησουν κρατος και τελικα εφαρμοζες αυτη τη πολιτικη τι θα τους εκανες μετα ολους αυτους τους ανασφαλιστους 75αρηδες?? Ποιος ειναι σε θεση να δουλεψει στα 75??Θα ειχαν ολοι λεφτα να εξαγορασουν ενσημα??

    2) Το οτι το κρατος αθετει παρανομα υποσχεσεις σημερα δεν σημαινει οτι πρεπει να νομιμοποιηθει αυτη η αθετηση.

    3) Δεν μιλαω για χορηγηση δικαιωμαΤων στους εργοδοτες. Στο Ελλαδισταν ζουμε, ο Ελληνας τα δικαιωματα τα παιρνει απο μονος του. Ενα μικρο νομικο παραθυρακι ανοιγεις και βρισκεσαι να μη ξερεις απο που να μαζεψεις τις απωλειες. (αν π.χ. πεις ''οι ταξιτζηδες μπορουν να κοβουν διπλη ταριφα'', την αμεσως επομενη μερα η ταριφα θα εχει τετρπλασιαστει)
    Η ελαχιστη νομιμοποιηση της μη παροχης ασφαλισης αργα η γρηγορα θα οδηγησει στη καταργηση των ενσημων απ ολους. Υπαρχουν λεξεις οπως η ''ανασφαλιστη εργασια,'' η ''φοροαπαλλαγη'' η ''προσληψη δημοσιων υπαλληλων'' που ειναι taboo, δεν πρεπει να λεγονται. Και μονο στο ψιθυρισμα τους τα ενσημα καταργουνται, η φοροδιαφυγη διπλασιαζεται και η ΕΡΤ παιρνει 9000 νεους υπαλληλους.
    Φιλε δεν ειμαι αριστερος, δεν υπερασπιζομαι την αριστερα, δεν εχω ορεξη για καυγα, δεν μισω τους εργοδοτες απλως διαβασα ενα κειμενο σου στο οποιο παρουσιαζεις την απολυτη win κατασταση οπου μονοκεροι θα μας χεζουν στο κεφαλι με ουρανια τοξα και η NOVA δεν θα εχει συνδρομη και σου λεω οτι τελικα τα πραγματα δεν ειναι τοσο ροδινα.
    1) Γιατι ο Ελληνας ειναι Ελληνας και θα παρει τη φραση ''ανασφαλιστη εργασια για τους ανεργους του ΟΑΕΔ'' ΚΑΙ ΘΑ ΤΗ ΒΙΑΣΕΙ ΑΠ ΤΑ ΜΑΤΙΑ.
    2)Γιατι ακομα και αν εχει απολυτη επιτυχια μακροπροθεσμα θα οδηγησει ενα μεγαλο ποσοστο ανθρωπων να τρεχουν για ενσημα στα γεραματα.
    3)Γιατι θα υποβαθμισει τη πιθανοτητηα των αλλων να βρουν δουλεια με παραπανω απο 800 ευρω και ασφαλιση. Οταν ο εργοδοτης εχει τη δυνατοτητα να προσλαβει ανα πασα στιγμη χαμηλομισθους ανασφαλιστους με 800 ευρω ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ να προσλαβει κανεναν αλλο με παραπανω απαιτησεις!!(π.χ. 800 ευρω και ασφαλιση)
    Οπως ολες οι λυσεις λυνει 3 προβληματα και δημιουργει αλλα 3. Χρεωση και πιστωση, η νομοτελεια της ζωης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή