Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Ένα Πιθανό και ένα Απίθανο Σενάριο για τις Πυρκαγιές στον Έβρο

στιγμιότυπο πρόγνωσης και κατάστασης στις πυρκαγιές του Έβρου

Σενάριο 1

1. Παρασκευή 18/08/2023 εκδίδεται ο ακόλουθος χάρτης πρόγνωσης κινδύνου πυρκαγιάς από το civilprotection.gov.gr. Ο Έβρος είναι η μοναδική περιοχή της Ελλάδας που κατατάσσεται στην πολύ υψηλή κατηγορία κινδύνου.

γράφημα πρόγνωσης πυρκαγιάς για τις 19/08/2023

2. Παρασκευή 18/08/2023 η μετεωρολογική πρόγνωση δείχνει καλά οργανωμένο μελτέμι το οποίο, για την περιοχή του Έβρου βγάζει ΒΑ ανέμους από 5 Beaufort και πάνω.

3. Οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται ότι στις 19/08/2023 έχουν μπροστά τους μια μοναδική ευκαιρία. Μπορούν να προωθήσουν στη χώρα μας μετανάστες, οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν εμπρηστικούς μηχανισμούς για να ξεκινήσουν πυρκαγιές στα ελληνικά εδάφη του Έβρου. Με το καλά οργανωμένο μελτέμι, οι πρώτες εστίες θα μεταδοθούν αστραπιαία και θα είναι πολύ δύσκολο για τα ελληνικά πυροσβεστικά κλιμάκια να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

4. Μπαίνουν οι πρώτοι μετανάστες και ξεκινάνε τη φωτιά στον νοτιοανατολικό Έβρο. Το Σαββατοκύριακο περνάει με πυρκαγιές στα ανατολικά της Αλεξανδρούπολης, στους οικισμούς Λουτρός, Μοναστηράκι, Δορίσκος, Μαΐστρος, Αμφιτρίτη και Άβαντας. Οι πυρκαγιές πάντως φαίνεται να αντιμετωπίζονται καθώς ο κρατικός μηχανισμός κινείται ταχύτατα.

5. Οι Τούρκοι, που παρακολουθούν τις εξελίξεις, στέλνουν εκ νέου μετανάστες με εμπρηστικούς μηχανισμούς. Οι συγκεκριμένοι μετανάστες, οι οποίοι έχουν φύγει απ’ τις πατρίδες τους στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον, βλέπουν μπροστά τους την ευκαιρία.

  1. Μπουκάρουν ατρόμητοι σε μια περιοχή η οποία φλέγεται και οι αναζωπυρώσεις από τους ισχυρούς έως και θυελλώδεις ανέμους είναι συνεχείς,
  2. με τον κρατικό μηχανισμό σε πλήρη επιχειρησιακή δράση,
  3. προσπερνάνε εύκολα πυρκαγιές και δυνάμεις πυρόσβεσης και καταφέρνουν να εκκινήσουν καινούριες εστίες στο βόρειο και το δυτικό κομμάτι της Αλεξανδρούπολης.
  4. Κάποιοι πληρώνουν ακριβά το ατρόμητο στιλ τους. Καίγονται και απανθρακώνονται.
  5. Οι δε νέες εστίες εμφανίζονται διάσπαρτες, ασχέτως του γεγονότος ότι οι μετανάστες κινούνται σε ομάδες. Πώς το ξέρουμε ότι κινούνται σε ομάδες; Η εξήγηση ακριβώς παρακάτω.

Ο Dr. King Schulz
Ο Dr. King Schulz

6. Ένας εξίσου ατρόμητος τύπος ο οποίος δεν είναι καν ο Dr. King Schulz, περιοδεύει γύρω από τον αστικό ιστό και μαζεύει, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, 25 κομμάτια. Για να το κάνουμε λίγο εικόνα, 

  1. ο ψυλλιασμένος και ατρόμητος αυτός τύπος δεν τρώει αμάσητο το αφήγημα του κεραυνού,
  2. βγαίνει περιπολία,
  3. κυκλοφορεί ανενόχλητος εκεί που η αστυνομία έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία και εκεί που κινδυνεύει να γίνει κάρβουνο από τον χορό των πολλαπλών εστιών με τους ισχυρούς ανέμους,
  4. συλλαμβάνει μόνος του 25 μετανάστες οι οποίοι ήταν τελικά 13 και οι οποίοι,
  5. έχοντας εισβάλει παράνομα σε ξένη χώρα και έχοντας σπείρει διάσπαρτες πυρκαγιές, υπακούν πειθήνια τον κυνηγό κεφαλών,
  6. ο οποίος τους φορτώνει σε τρέιλερ και τους επιδεικνύει στην κάμερα.

7. Στο μεταξύ, στην Αλεξανδρούπολη έχουμε πλέον τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά της χώρας τα τελευταία 21 χρόνια, με καμένα σπίτια σε γύρω οικισμούς, εκκένωση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της πόλης, απανθρακωμένα πτώματα και ολοκλήρωση της καταστροφής του δάσους της Δαδιάς.

Σενάριο 2

1. Όλο το προηγούμενο διάστημα του Αυγούστου και μέχρι την 19η του μηνός, έχουμε σχεδόν καθημερινά περιστατικά με διακινητές μεταναστών οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, εισέρχονται ανάποδα στην Εγνατία Οδό, στο τμήμα της Αλεξανδρούπολης, θέτοντας σε ακραίο κίνδυνο τους οδηγούς. Έχουμε ήδη και περιστατικό με δύο νεκρούς.

2. Παρασκευή 18/08/2023 εκδίδεται ο χάρτης πρόγνωσης κινδύνου πυρκαγιάς (που είδαμε στην αρχή του σεναρίου 1) από το civilprotection.gov.gr. Ο Έβρος είναι η μοναδική περιοχή της Ελλάδας που κατατάσσεται στην πολύ υψηλή κατηγορία κινδύνου.

3. Παρασκευή 18/08/2023 η μετεωρολογική πρόγνωση δείχνει καλά οργανωμένο μελτέμι το οποίο, για την περιοχή του Έβρου βγάζει ΒΑ ανέμους από 5 Beaufort και πάνω.

4. Στα κυβερνητικά κλιμάκια δεν ιδρώνει τ’ αυτί κανενός. Το μοντέλο αντιμετώπισης των πυρκαγιών άλλωστε είναι ήδη δοκιμασμένο. Μηδενική πρόληψη, μαζικές εκκενώσεις και μπουρδολογική ρητορική περί κλιματικής αλλαγής.

5. Με 6 και 7 Beaufort όμως, οι εστίες πολλαπλασιάζονται ταχύτατα και χάνεται πλήρως ο έλεγχος των μετώπων της πυρκαγιάς.

6. Οι Εβρίτες βιώνουν τον απόλυτο τρόμο. Κάποιοι απ’ αυτούς έχουν περιουσίες που κινδυνεύουν, κάποιοι λιγότεροι τις έχουν ήδη χάσει. Και όλοι ανεξαιρέτως ζουν το δυστοπικό σκηνικό με την αποπνικτική ατμόσφαιρα, τις εκκενώσεις, την εκκένωση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, τον πορτοκαλί φωτισμό, τα αιωρούμενα σωματίδια, την ολοκλήρωση της καταστροφής του δάσους της Δαδιάς και τα σκόρπια αποκαΐδια. Η περιοχή βράζει από οργή.

7. Ένας διακινητής μεταναστών παγιδεύεται στην όλη κατάσταση και, μη μπορώντας να διαφύγει λόγω της απαγόρευσης μετακινήσεων, τραβά με το κινητό του βίντεο όπου το παίζει κυνηγός κεφαλών ο οποίος έχει συλλάβει 25 κομμάτια τα οποία τελικά ήταν 13.

8. Οι οργισμένοι κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι, εκτός απ’ τις ακραίες καταστάσεις που ζουν,  δυσκολεύονται να σηκώσουν και το βάρος της προσωπικής τους ευθύνης με τη στήριξη σε μία κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί απολύτως τίποτα, βρίσκουν τη βαλβίδα εκτόνωσης στην αποδοχή του σεναρίου όπου τους καίνε οι μπάσταρδοι οι μετανάστες. Αν μη τι άλλο, το σενάριο είναι βολικό.

Βοήθεια προς το Κοινό

Ποιο απ’ τα παραπάνω σενάρια είναι το πιθανό και ποιο το απίθανο; Δεν θα έπρεπε καν να το συζητάμε. Δυστυχώς όμως οι απαντήσεις δεν θα καθοριστούν από τη λογική, αλλά αποκλειστικά από το προσωπικό αφήγημα στο οποίο έχει ταχθεί ο καθένας. Οπότε ας πάρουμε κάποιες μικρές βοήθειες.

Φταίνε οι μετανάστες.

Ας τραβηχτούμε λίγο πιο ψηλά στην δορυφορική λήψη και ας αφήσουμε την εικόνα να μιλήσει μόνη της. Σύμφωνα λοιπόν με το δημοφιλές αφήγημα...

αναπαράσταση του ποιος φταίει για τις πυρκαγιές ανά περιοχή

Το σενάριο όμως των κακών μεταναστών υπήρξε βολικό, όπως ήδη εξηγήσαμε, για την αποφυγή προβληματισμού σχετικά με την προσωπική ευθύνη απροβλημάτιστων πολιτών.

Όλοι όσοι δέχονται το σενάριο των μεταναστών-εμπρηστών είναι ακροδεξιά καθίκια.

Μην ξανοίγεστε. Πέρσι, τέτοια εποχή, σας βόλευε το σενάριο των καημένων μεταναστών και της μικρής Μαρίας που πέθανε αβοήθητη από το τσίμπημα σκορπιού. Και σπεύσατε ως αυτόκλητοι ρεπόρτερ να καταδικάσετε άμεσα την κυβέρνηση αλλά και μια ολόκληρη χώρα στους social όχλους σας, για ανύπαρκτο περιστατικό χωρίς το παραμικρό στοιχείο. Aφηγήματα εξυπηρετείτε τόσο οι μεν όσο και οι δε. 

Φταίει η κλιματική κρίση.

Βέεεεεβαια, αυτό είναι. Το βρήκατε! Βέβαια, αν ρίξουμε μια ματιά στις παρακάτω τάσεις για την Ευρώπη από το Global Wildfire Information System, διαπιστώνουμε ότι το 2023 είναι μια χρονιά όπου η πορεία των πυρκαγιών βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο του διαστήματος 2012 – 2022.

γραφήματα τάσης των πυρκαγιών για την Ευρώπη
Πηγή: https://gwis.jrc.ec.europa.eu/apps/gwis.statistics/seasonaltrend/UN_EUR/2023/CO2

Σε αντίθεση με την Ελλάδα η οποία όχι μόνο είναι η μοναδική πάνω από τον μέσο όρο, αλλά έχει εκτροχιαστεί πλήρως. 

γραφήματα τάσης των πυρκαγιών για την Ελλάδα
Πηγή: https://gwis.jrc.ec.europa.eu/apps/gwis.statistics/seasonaltrend/GRC/2023/CO2

Το αφήγημα βέβαια της κλιματικής κρίσης, μπορεί να υποστηρίζεται θερμά από τους εξ αριστερών και να βολεύει στην παρούσα φάση τους εκ δεξιών, αν οι τελευταίοι απωλέσουν το άλλοθι της ασύμμετρης απειλής, αλλά η αλήθεια είναι πολύ πιο ψυχρή και απεικονίζεται με τον καλύτερο τρόπο στο παρακάτω διάγραμμα. Με τον αριθμό των πυρκαγιών να παρουσιάζει εμφανή σταδιακή μείωση από το 2012 έως το 2023, το 2021 αλλά και φέτος έχουν καεί υπερπολλαπλάσιες εκτάσεις στη χώρα μας. Τι συμβαίνει; Απλά δεν τις διαχειριζόμαστε.

γράφημα που δείχνει τη μείωση του αριθμού τοων πυρκαγιών με παράλληλη αύξηση των συνεπειών
Όσο λιγότερες πυρκαγιές, τόσο περισσότερο καιγόμαστε. Πηγή: https://gwis.jrc.ec.europa.eu/apps/gwis.statistics/estimates/GRC/2023

Συνοπτικά

Μπορείτε να ψάχνετε όσο θέλετε για δικαιολογίες είτε στο κλίμα είτε στους κακούς μετανάστες, αλλά η αλήθεια είναι πολύ πιο απλή.

Ζούμε σε ένα κράτος (σχεδόν) υπό κατάρρευση όπου (σχεδόν) τίποτα δεν λειτουργεί. Σε αντίθεση με το περιβάλλον και (σχεδόν) όλες τις υπόλοιπες χώρες. Οντότητες δηλαδή που λειτουργούν μέσα σε προβλεπόμενα πλαίσια. Αλλά είσαστε τόσο απορροφημένοι στο οπαδικό σας αφήγημα ώστε έχετε αποκτήσει πλήρη τυφλότητα ακόμα και στα οφθαλμοφανή.

Ποιο απ’ τα προαναφερθέντα σενάρια είναι το πιθανό; Βαθιά μέσα σας το γνωρίζετε πολύ καλά. Η θέση όμως που θα πάρετε ανοικτά, κάτω από την πίεση του ανήκειν, τόσο στις τρέχουσες πυρκαγιές του Έβρου όσο και σε όλα όσα θα ζήσουμε στο μέλλον, δεν σχετίζεται με τη γνώση. Σχετίζεται αποκλειστικά με το ανύπαρκτο κοινωνικό κεφάλαιο και την προδιαγεγραμμένη πορεία που έχουμε χαράξει εδώ και χρόνια.


Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου