Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Πάει, τρελάθηκε ο καιρός!

Πάει, τρελάθηκε ο καιρός! Ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας! Ακραία καιρικά φαινόμενα! Ο ήλιος χειροτερεύει μέρα με τη μέρα! Τα περιστατικά καρκίνου του δέρματος αυξάνονται δραματικά! Βαδίζουμε ολοταχώς προς ερημοποίηση της Ελλάδας. Άλλαξαν οι εποχές! Το φαινόμενο του θερμοκηπίου! Η τρύπα του όζοντος μεγαλώνει! Κλιματική Αλλαγή! Τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροπλάνα ενισχύουν σημαντικά το φαινόμενο του θερμοκηπίου!

Η παραπάνω φρασεολογία είναι ενδεικτική των συζητήσεων με θέμα τον καιρό και το κλίμα, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Την αναπαράγουν όλοι, πλην των ειδικών περί του κλίματος και της ατμόσφαιρας. Οι ειδικοί πάνω σε αυτά τα θέματα είναι πολύ πιο επιφυλακτικοί αλλά και μετριοπαθείς στις διατυπώσεις τους. Πως φτάσαμε όμως στο σημείο να γίνει η ανωτέρω ορολογία κτήμα του κάθε Έλληνα, από τον καφενειακό μέχρι και τον διανοούμενο;

Ο Ταχυδακτυλουργός και το Κοινό και μια Μικρή Παρένθεση
Οι ταχυδακτυλουργοί έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν εντυπωσιακότατες παραστάσεις, καθηλώνοντας στην κυριολεξία το κοινό τους. Εκτελούν πράξεις πέρα από κάθε λογική και εντυπωσιάζουν τους θεατές μη αφήνοντας το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης για τις ικανότητες τους. Είναι πραγματικοί μάγοι; Προς τιμήν τους, οι περισσότεροι παραδέχονται ότι δεν είναι (αν και ο κόσμος είναι γεμάτος από αφελείς που θα δεχόταν ευχαρίστως την εξήγηση της μαγείας)! Το μόνο που έχουν μάθει να κάνουν πολύ καλά είναι να παραπλανούν με ευκολία το κοινό τους, να στρέφουν ομαδικά την προσοχή του αλλού, ώστε να μη γίνεται ποτέ αντιληπτή η πράξη-κλειδί μέσω της οποίας επιτυγχάνεται το κάθε τρυκ. Ποια είναι τα απαραίτητα συστατικά για μια επιτυχημένη παράσταση;
 1. Ένα αφοσιωμένο κοινό.
 2. Ένα κατ’ επιλογή θέμα.
 3. Το πιο σημαντικό, ο παραπλανητικός τρόπος παρουσίασης του.
Τα περισσότερα πολιτικά συστήματα παγκοσμίως είναι δομημένα πάνω στην καλλιέργεια του φόβου και την υπόδειξη ανύπαρκτων κινδύνων. Είναι φυσικό λοιπόν να χρειάζονται έναν μέγιστο μάγο στη δούλεψη τους, ικανό να πραγματοποιήσει διάφορα ταχυδακτυλουργικά κόλπα προκειμένου να εμφανίζει το μαύρο ως άσπρο, τη δυστυχία ως ευημερία και τον εκλεγμένο απατεώνα ως υψηλή προσωπικότητα. Και αυτός ο μάγος δεν είναι άλλος από τη γνωστή σε όλους τηλεόραση. Η τηλεόραση είναι ιδανικός φορέας των προαναφερθέντων τριών συστατικών της παράστασης. Έχει εισχωρήσει μέσα σε κάθε σπίτι, άρα έχει ένα τεράστιο κοινό. Επίσης ανήκει θεσμικά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ). Αυτό που μαθαίνουμε όλοι από τα παιδικά μας χρόνια είναι ότι η ενημέρωση μας γίνεται από τα ΜΜΕ και συνεπώς το κοινό, που θέλει να ενημερωθεί, είναι εξ’ ορισμού αφοσιωμένο στα ΜΜΕ και την τηλεόραση ειδικότερα. Επιπλέον τα θέματα της τηλεόρασης είναι κατ’ επιλογήν. Τέλος ο τρόπος της παρουσίασης των θεμάτων είναι κατά κανόνα παραπλανητικός.

Η τηλεόραση δε, είναι ένας ταχυδακτυλουργός με τεράστιο βιογραφικό και πολλά χρόνια εμπειρίας και χρησιμοποιεί κάποια δοκιμασμένα εργαλεία ώστε οι παραστάσεις της να μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη των θεατών. Τα εργαλεία αυτά δεν είναι άλλα από τις ακαταλαβίστικες και βαρύγδουπες κλισέ φράσεις. Δρόμος καρμανιόλα, ακραία καιρικά φαινόμενα, βουτιά θανάτου, οι γνωστοί άγνωστοι και ο κατάλογος συνεχίζεται. Έως και στις διαφημίσεις! Θυμηθείτε οι παλιότεροι την οδοντόκρεμα με κάλσιουμ σι εϊ. Ουάου! Μια απλή οδοντόκρεμα με ασβέστιο, μετατράπηκε αυτόματα στην συγκλονιστική οδοντόκρεμα με Calcium (δηλαδή η λατινική ονομασία του ασβεστίου) αλλά και CA (δηλαδή το σύμβολο του ασβεστίου στον περιοδικό πίνακα)!!!

Παρανοήσεις και Αποσαφηνίσεις
Οι κοινότυπες εκφράσεις λοιπόν που αναφέρθηκαν στην αρχή, έχουν επιβληθεί από την τηλεόραση στο κοινό, ώστε να καθίσταται ευκολότερη η ανάκληση και αναπαραγωγή συζητήσεων σχετικά με τον μπαμπούλα της νέας εποχής, το Κλίμα! Τι κι αν αυξάνεται ο φόρος στη βενζίνη; Τι κι αν τα λεφτά από τα ταμία μας κάνουν φτερά; Εδώ, στην κυριολεξία, ο κόσμος χάνεται!!! Και ευτυχώς η τηλεόραση είναι εδώ για να μας το θυμίζει και να γεμίζει και σημαντικά κενά στο χρονοβόρο δελτίο των 20:00.

Παρακάτω ακολουθεί μια εκλαϊκευμένη προσπάθεια αποσαφήνισης κάποιων "γνωστών άγνωστων" που μας πλασάρει η καλή μας τηλεόραση


Φαινόμενο του Θερμοκηπίου (γνωστός άγνωστος 1)
Θα ακούσετε...:
Η αύξηση των συγκεντρώσεων των CO2, NO2 και άλλων τέτοιων ενώσεων στην ατμόσφαιρα, ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει ως συνέπεια την αύξηση της πλανητικής θερμοκρασίας. Τα ίχνη των αεροπλάνων ενισχύουν και αυτά το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Δεν θα ακούσετε...:
Ορισμός: Τι είναι τελικά το φαινόμενο του θερμοκηπίου; Είναι η παγίδευση της εκπεμπόμενης από τη γη υπέρυθρης ακτινοβολίας στην γήινη ατμόσφαιρα, από τα τριατομικά μόρια του αέρα. Πηγή θέρμανσης για τη γη, ως γνωστόν, είναι ο ήλιος αλλά έμμεσα. Τροφοδοτεί με ενέργεια τη γη, εκπέμποντας στο ορατό και στο υπεριώδες, και η γη με τη σειρά της αποβάλλει αυτήν την ενέργεια, εκπέμποντας στο θερμικό υπέρυθρο, προς το διάστημα. Τα τριατομικά αέρια της ατμόσφαιρας έχουν την ιδιότητα να παγιδεύουν αυτήν την ακτινοβολία στη γήινη ατμόσφαιρα διατηρώντας έτσι υψηλότερες θερμοκρασίες στον πλανήτη μας.
Ποιο είναι το σημαντικότερο θερμοκηπικό αέριο; Το CO2;;; Λάθος! Το σημαντικότερο θερμοκηπικό αέριο είναι το τριατομικό H20, το γνωστό σε όλους νερό. Σε μια τυπική σύσταση της ατμόσφαιρας, το CO2 υπάρχει σε συγκεντρώσεις της τάξης του 0,036% ενώ οι υδρατμοί υπάρχουν σε συγκεντρώσεις από 0,1 έως 5% περίπου. Οι συγκεντρώσεις των υπόλοιπων τριατομικών αερίων μετριούνται σε μονάδες ppb ή ελληνιστί μέρη στο δισεκατομμύριο. Το ότι οι υδρατμοί είναι το σημαντικότερο θερμοκηπικό αέριο, το καταλαβαίνετε όλοι και διαισθητικά, αφού μετά από μια ανέφελη νύχτα του χειμώνα, το πρωί έχουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κοινώς «το δαγκώνουμε», γιατί το έδαφος ακτινοβολεί θερμότητα προς τα πάνω χωρίς εμπόδια! Αντίθετα, όταν ο καιρός είναι νεφελώδης, η θερμοκρασία είναι σημαντικά υψηλότερη, αφού το φυσικό θερμοκήπιο λειτουργεί θαυμάσια! Στο φυσικό θερμοκήπιο οφείλεται η τρέχουσα μέση πλανητική θερμοκρασία. Αν δεν υπήρχαν υδρατμοί ώστε να κατακρατούν την θερμική ακτινοβολία στην ατμόσφαιρα, η μέση θερμοκρασία της γης μας θα ήταν τουλάχιστον 25 °C χαμηλότερη· όχι και τόσο ευνοϊκή για την ύπαρξη ζωής όπως την γνωρίζουμε σήμερα.
Χρειάζεται περιορισμός των εκπεμπόμενων τριατομικών αερίων από τον άνθρωπο; Φυσικά! Πρώτα πρώτα για να μη ρυπαίνεται η ατμόσφαιρα και δεύτερον για να μη επιβαρύνεται σε θερμοκηπικά αέρια. Σημαντική υποσημείωση όμως;;; Μην τρελαίνεστε. Τα αέρια αυτά δεν υπάρχουν σε τόσο μεγάλες συγκεντρώσεις ώστε να δικαιολογούν τέτοια περιβαλλοντική υστερία και επιπλέον το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι φυσικός μηχανισμός της γης και ιδιαίτερα χρήσιμος.
Όσο για τα ύποπτα ίχνη των αεροπλάνων, για τα οποία λαμβάνουμε κατά καιρούς και κάποια email; Αυτά είναι κανονικότατα ταξινομημένα νέφη στην κατηγορία Cirrus, στον επίσημο Άτλαντα των Νεφών, ονομάζονται Contrails ή στα ελληνικά Ίχνη Συμπύκνωσης και χαρακτηρίζονται από την λεπτή ινώδη και ημιδιαφανή υφή τους η οποία αδυνατεί να παγιδεύσει την υπέρυθρη ακτινοβολία. Επίσης, πιστέψτε με, κανένας δεν προσπαθεί να μας δηλητηριάσει με περίεργες ουσίες στα ίχνη των αεροπλάνων!!!

Αύξηση της Πλανητικής Θερμοκρασίας και Κλιματική Αλλαγή (γνωστός άγνωστος 2)
Θα ακούσετε...:

Η πλανητική θερμοκρασία αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, όπως φαίνεται και στο διπλανό διάγραμμα.Η αύξηση αυτή είναι περίπου 0,4 °C από το 1980 μέχρι σήμερα και ο ρυθμός αυτός είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός. Η κλιματική αλλαγή οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Αυτή η κατάσταση ευθύνεται για το λιώσιμο των πάγων στους πόλους. Σε μερικές δεκαετίες, η στάθμη της θάλασσας θα έχει ανέβει τόσο ψηλά, ώστε οι περισσότερες παραθαλάσσιες πόλεις θα έχουν εξαφανιστεί κάτω από το νερό. Παράλληλα, με την αύξηση της πλανητικής θερμοκρασίας, θα υπάρξει προοδευτική ερημοποίηση ενός μεγάλου ποσοστού γης στα μέσα γεωγραφικά πλάτη και αύξηση του αριθμού και της σφοδρότητας των καιρικών φαινομένων.

Δεν θα ακούσετε...:
Γιατί το γνωστό διάγραμμα ξεκινάει από το 1850; Γιατί δεν μας το δείχνουν να ξεκινάει από λίγο παλιότερα; Πολύ απλά, γιατί στο 1850 έληξε η τελευταία Μικρή Περίοδος των Παγετώνων με τα τρία ελάχιστα θερμοκρασιών της περίπου στα έτη 1650, 1770 και 1850. Τι σημαίνει αυτό; Πρακτικά ότι πριν από το 1600 είχαμε και πάλι υψηλότερες θερμοκρασίες. Οφείλονταν κι εκείνες σε ανθρώπινη δραστηριότητα; Δεν νομίζω γιατί τα κάρα της εποχής είχαν εξελιγμένα συστήματα περιορισμού των ρύπων!!!Ας ξαναέρθουμε όμως και πάλι στο γνωστό διάγραμμα. Η αύξηση της θερμοκρασίας παρουσιάζει δύο μέγιστα. Ένα μεταξύ 1910 και 1940 και ένα από το 1980 μέχρι σήμερα. Και στα δύο η αύξηση είναι περίπου 0,4 °C. Τι συνέβη λοιπόν στο πρώτο μέγιστο; Η ανθρώπινη δραστηριότητα το 1910 ήταν η ίδια με αυτήν του 1980;
Επίσης ένα από τα βασικά επιχειρήματα των κινδυνολόγων είναι η αύξηση της θερμοκρασίας στη Γροιλανδία την τελευταία δεκαετία κατά περίπου 1 °C. Πολύ μεγάλη αύξηση, δεν αντιλέγω. Στην ίδια όμως περιοχή είχαμε ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας περίπου 50% μεγαλύτερο κατά τα έτη 1920 – 1930. Ρίξτε και μια ματιά στο σχετικό διάγραμμα της IPCC για την Γροιλανδία. Η συγκεκριμένη χρονοσειρά μόνο ανοδική τάση δεν δείχνει! Περισσότερα για το ζήτημα της Γροιλανδίας εδώ.
Για να κλείνουμε με το θέμα, θυμάστε καθόλου τις παγετώνιες και μεσοπαγετώνειες περιόδους που μαθαίναμε στο σχολείο και στο μάθημα της γεωλογίας; Εκεί μιλούσαμε για διαφορές θερμοκρασίας μέχρι και 10 °C! Τι συνέβαινε αλήθεια εκεί. Υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα; Σίγουρα όχι! Υπήρχε όμως έλλειψη τηλεόρασης!!! Μια απλή ματιά στην ιστορία και προϊστορία της γης θα δείξει σε όλους ότι η θερμοκρασία του πλανήτη, όπως και τα περισσότερα φυσικά μεγέθη, κινούνται πάνω σε ημιτονοειδείς καμπύλες, δηλαδή έχουν μέγιστα και ελάχιστα. Για ποιον λόγο αποφασίσαμε να θεωρήσουμε ότι η όντως παρατηρούμενη αύξηση της θερμοκρασίας των τελευταίων ετών δεν υπάγεται στα πλαίσια της αποδεδειγμένης γενικότερης κύμανσης των θερμοκρασιών πάνω στη γη με το πέρασμα των χρόνων; Γιατί η τηλεόραση έχει φροντίσει να υποδείξει εμάς τους ίδιους ως ενόχους. Διαβάστε εδώ και λίγα πράγματα για την Πλάνη Παλινδρόμησης και θα καταλάβετε πόσο εύκολα μπορεί να ξεγελαστεί το ανθρώπινο μυαλό.

Διαβάστε επιπλέον και μια εξαιρετική επιστημονική εργασία εδώ για το αν και κατά πόσον οφείλεται η κλιματική αλλαγή σε ανθρώπινη δραστηριότητα.

- Μα κι εγώ το αισθάνομαι! Τα πράγματα έχουν αλλάξει πλέον. Είμαι σαράντα ετών και δεν ήταν έτσι η κατάσταση πριν από είκοσι χρόνια.
- Χμμμ, στις πόλεις σίγουρα δεν ήταν έτσι, αλλά τα φαινόμενα αστικοποίησης δεν έχουν να κάνουν με το πλανητικό κλίμα αλλά με το μικροκλίμα στην περιοχή των πόλεων και μόνο. Εκτός των πόλεων η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και τόσο δραματικά. Απλώς τις ήδη διαμορφωμένες από την τηλεόραση αντιλήψεις σου έρχεται να ενισχύσει και το φαινόμενο της Πόλωσης Επιβεβαίωσης.

Η Τρύπα του Όζοντος (γνωστός άγνωστος 3)
Θα ακούσετε...:

Η τρύπα του όζοντος αυξάνεται συνεχώς, εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας με τη χρήση προωθητικών στα σπρέι. Επειδή μειώνεται το όζον, οι υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου φτάνουν στη γη και κάνουν την έκθεση στον ήλιο εξαιρετικά επικίνδυνη. Ο ήλιος γίνεται χειρότερος μέρα με τη μέρα και αυτό φαίνεται και από τη ραγδαία αύξηση του καρκίνου του δέρματος στις μέρες μας.

Δεν θα ακούσετε...:

Ορισμός: Τι είναι τελικά η τρύπα του όζοντος; Είναι μια περιοδική ελαχιστοποίηση της συγκέντρωσης του στρατοσφαιρικού όζοντος, η οποία εμφανίζεται πάνω από την Ανταρκτική και διευρύνεται κυρίως κατά το χειμώνα του νοτίου ημισφαιρίου. Οι χλωροφθοράνθρακες, ευρέως γνωστοί και ως CFCs, τα οποία χρησιμοποιούνται στα σπρέι, επιταχύνουν την καταστροφή του στρατοσφαιρικού όζοντος σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τέτοιες θερμοκρασίες συναντώνται στην τροπόπαυση πάνω από την Ανταρκτική και κατά τη διάρκεια του χειμώνα της Ανταρκτικής. Χειμώνας στην Ανταρκτική;;; Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Έξι μήνες νύχτα! Άρα δεν υπάρχει καν ήλιος για να στείλει τις βλαβερές υπεριώδεις ακτινοβολίες του. Δηλαδή δεν είναι σημαντικό να περιοριστούν οι εκπομπές των χλωροφθορανθράκων; Φυσικά και είναι, γιατί το μεγάλωμα της τρύπας του όζοντος έχει ως συνέπεια τη διατάραξη των ενεργειακών ισοζυγιών της γης, η οποία διατάραξη με τη σειρά της μπορεί να αρχίσει να επηρεάζει σημαντικά το κλίμα σε κάποιες περιοχές του πλανήτη.

- Δεν χειροτερεύει λοιπόν ο ήλιος με την πάροδο των ετών;
- Ξερά στεγνά όχι!!! Το ποσοστό "χειροτέρευσης" του ήλιου επηρεάζει συντριπτικά λιγότερο τις συνέπειες πάνω στο δέρμα μας, από την ίδια την απρόσεκτη συμπεριφορά μας. Μια ανοικτόχρωμη επιδερμίδα πρέπει να φυλάγεται από τον ήλιο στον ίδιο βαθμό που έπρεπε να φυλάγεται και πριν από τριάντα χρόνια. Μια σκουρόχρωμη επιδερμίδα από την άλλη (όπως η δική μου) δεν είχε, ούτε έχει σημαντικά προβλήματα από την έκθεση στον ήλιο (Ναι, συνεχίζω να μη βάζω αντηλιακό!!!). Οι ακτίνες του ηλίου έχουν τόσο χειρότερα αποτελέσματα όσο πιο «κάθετα στο έδαφος» τις δεχόμαστε! Με άλλα λόγια, και με αριθμητικό παράδειγμα (όχι πραγματικά νούμερα), σταματήστε να ασχολείστε με το 0,1% περισσότερη UV ακτινοβολία που δέχεστε συγκριτικά με πέρυσι λόγω της ελάττωσης του όζοντος και φροντίστε να πηγαίνετε στην παραλία το πρωί ή αργά το απόγευμα, αντί για το μεσημέρι όπου δέχεστε συγκριτικά 40% περισσότερη UV ακτινοβολία. Και χαριτολογώντας, οι φουκαράδες οι Φιλανδοί τι έπρεπε να παθαίνουν όταν επισκέπτονται τη χώρα μας και «τρώνε στη μάπα» 60% περισσότερη ακτινοβολία;;;

Για να πάρετε μια γεύση για τον UVIndex στη χώρα μας και ανάλογα με την ώρα της ημέρας, δείτε εδώ. Επίσης μπορείτε να αποκτήσετε και διάφορες χρήσιμες πληροφορίες για τα μέτρα προφύλαξης από τον ήλιο και τους τύπους δέρματος.

- Μα οι καρκίνοι του δέρματος αυξάνονται, έτσι λένε οι έρευνες, το λένε και στην τηλεόραση συνέχεια!
- Ναι, αλλά κανένας δεν θα δημοσιεύσει και τις αντίστοιχες έρευνες που δείχνουν ότι οι καρκίνοι του δέρματος αυξάνονται γιατί αυξάνεται διαρκώς και η έκθεση στον ήλιο, επειδή το μαύρισμα και το μπάνιο στις 15:00 στα beach bar έχει γίνει ζήτημα κοινωνικού στάτους σε αντίθεση με 30 και 40 χρόνια πριν. Γιατί δεν δημοσιεύονται αυτές οι έρευνες;;; Πρώτον για να ενισχύεται το προφίλ του περιβαλλοντικού μπαμπούλα και δεύτερον γιατί οι εταιρίες καλλυντικών πληρώνονται και πληρώνουν με τη σειρά τους καλά!

- Μα κι εγώ το αισθάνομαι! Τα πράγματα έχουν αλλάξει πλέον. Είμαι σαράντα ετών και πριν από εικοσιπέντε χρόνια δεν καιγόμουν στον ήλιο. Τώρα, αν δεν βάλω αντηλιακό καίγομαι αμέσως!!!
- Φυσικά καίγεσαι! Στα 15 σου χρόνια έπαιζες από το πρωί ως το βράδυ στα γήπεδα και τις αλάνες και το δέρμα σου είχε μάθει στην έκθεση στον ήλιο. Σήμερα δουλεύεις από 8 έως 10 ώρες στο γραφείο, μετά πηγαίνεις στο σπίτι, και κάνεις διακοπές δύο εβδομάδες το καλοκαίρι!!! Πως περιμένεις να έχει την ίδια αντοχή στον ήλιο η άμαθη σου επιδερμίδα;;;

Ακραία Καιρικά Φαινόμενα (γνωστός άγνωστος 4)
Θα ακούσετε...:

Πάει ο καιρός, τρελάθηκε! Παλιότερα δεν είχαμε τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα, και η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει! Με την προχτεσινή καταιγίδα πλημμύρισαν όλα τα υπόγεια. Και είδες τι έγινε στη Χαλκιδική; Τα νερά, σαν χείμαρροι παρέσυραν ένα σωρό αυτοκίνητα στη θάλασσα...

Δεν θα ακούσετε...:

Γενικά στην Ελλάδα ΔΕΝ έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα! Ακραία καιρικά φαινόμενα είναι οι τυφώνες, είναι τα tornado, είναι οι μουσώνες και διάφορα άλλα. Το ξέρω ότι θα σοκάρω μερικούς από εσάς, αλλά η καταιγίδα δεν είναι ακραίο καιρικό φαινόμενο! Η χιονόπτωση δεν είναι ακραίο καιρικό φαινόμενο! Ο καύσωνας δεν είναι ακραίο καιρικό φαινόμενο. Και επιπλέον ο καύσωνας δεν είναι απλώς υψηλές θερμοκρασίες, αλλά έχει άμεση εξάρτηση και από την σχετική υγρασία! Όλα αυτά είναι φυσιολογικότατα φαινόμενα που επαναλαμβάνονται ευλαβικά στη χώρα μας, κάθε χρόνο στην εποχή τους, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο. Αν τώρα έχουμε κάνει τις πόλεις μας, με τα μπαζωμένα ρέματα, τους βουλωμένους υπονόμους και την ανυπαρξία των γύρω δασών, μη βιώσιμες, σίγουρα δεν φταίει ο παλαβιάρης ο καιρός!!! Και αν συνεχίσουμε να καίμε τα δάση μας, τα αυτοκίνητα και πολλά άλλα πράγματα μας θα κάνουν μακροβούτια μέσα στα επόμενα χρόνια στην κάθε νεροποντή.

Ααα και για να μην το ξεχάσω!!!
Κλείστε την τηλεόραση! Αν όμως αποφασίσετε να την έχετε ανοικτή, διατηρείστε τον σκεπτικισμό σας σχετικά με αυτά που ακούτε, ιδίως όταν ακούγονται από μη ειδικούς. Είπαμε, για τη Σοκολάτα στον Ζαχαροπλάστη, για την Προσθετική Μέλους στον Γιατρό και για το Κλίμα σε Κλιματολόγο! Τόσο απλά!!! Εκτός κι αν σκοπεύετε να εμπιστευτείτε κάποτε μια εγχείριση ανοικτής καρδιάς σε έναν μανάβη...
Share:

40 σχόλια:

 1. Χαίρομαι που θα μιλήσω αν μου επιτρέπεις ως ειδικός επ αυτού του θέματος!!!

  Είμαι σκεπτικιστής όπως και εσύ σε όλη αυτή τη «φιλολογία» που έχει αναπτυχθεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως.

  Επίσης, ξέχασες να αναφέρεις ότι οι έρευνες που αιτιολογούν την άνοδο της θερμοκρασίας (από φυσικούς μηχανισμούς) τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και περισσότερες, απλά δεν δημοσιεύονται ευρέως!!

  Θα πρέπει να λάβουμε υπ όψιν μας και τη συμπεριφορά του πυρήνα της όλης διαδικασίας, τον ήλιο!! Έχει κι αυτός τον «καιρό» του!!!!
  Κάτι άλλο: Κάποιοι θεωρούν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας οφείλεται σε φυσικά αίτια, απλά οι ανθρωπογενείς αιτίες συμβάλλουν σ αυτό ή και το επιτείνουν.

  Αμφιβάλλω. Βέβαια το είδος των πληροφοριών μας είναι υποκειμενικό θέμα! Ανάλογα με το που θα βασιστεί η έρευνα θα εξάγει και τα ανάλογα συμπεράσματα! Και εδώ έγκειται η βασική δυσκολία στο ότι είναι μία υπόθεση και όχι ακόμα θεώρημα επιβεβαιωμένο!!

  Πάντως, μπορεί το νερό(οι υδρατμοί) να έχουν όντως την ικανότητα παγίδευσης της θερμικής ακτινοβολίας, άρα και οι θάλασσες(γιατί τόσα εκατ. χρόνια δεν έχουν πάθει άραγε τίποτα, ποιος εξισορροπητικός παράγοντας αποτρέπει κάτι τέτοιο;;;)

  Αλλά μία επιφύλαξη πρέπει να την έχουμε αγαπητέ φίλε:

  Στον πλανήτη Αφροδίτη δεν υπάρχει ίχνος υδρατμών αλλά αποτελείται από 96% διοξείδιο του άνθρακα και διατηρεί στους 460 βαθμούς σταθερά τη θερμοκρασία παρά του ότι ο πιο κοντινός πλανήτης στον Ήλιο είναι ο Ερμής!!!

  Αν και θα μου πεις ότι η πίεση της ατμόσφαιρας του εν λόγω πλανήτη είναι στις 90 ατμόσφαιρες!!!!!

  ΥΓ: Όσο για τα ακραία καιρικά, δεν μπορείς να βγάλεις άκρη, αν έχει συνέχεια ήλιο, χάλασε ο καιρός δεν βρέχει ποτέ, αν βρέξει δυνατά «καταστροφικά καιρικά φαινόμενα» κλπ κλπ
  Όταν χιονίζει, πανηγυρίζωωω!!!! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εγώ ξέρω τόσα χρόνια πως η τηλεόραση είναι φίλη μας και θέλει το καλό μας! Οι διαφημίσεις μας παρουσιάζουν όλα τα απαραίτητα προϊόντα για την ζωή μας- τίποτε δεν είναι περιττό- άλλωστε το ρητό που έχουμε μάθει από την τιβί "καταναλώνω άρα υπάρχω" είναι βασισμένο στην αλήθεια που εκπέμπει ο δέκτης μας.
  Κι έρχεσαι εσύ και μας διαλύεις τις όμορφες ψευδαισθήσεις μας.. Άτιμο πράγμα το διάβασμα τελικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @Aeroxeimarros
  Συμφωνούμε! Όσο για το "Ανάλογα με το που θα βασιστεί η έρευνα θα εξάγει και τα ανάλογα συμπεράσματα! Και εδώ έγκειται η βασική δυσκολία στο ότι είναι μία υπόθεση και όχι ακόμα θεώρημα επιβεβαιωμένο!!" έχω να πω ότι το ζουμί είναι στην τελευταία παράγραφο. Σημασία δεν έχει μόνο η έρευνα, σημασία έχει και το ποιος τη διεξάγει!!! Έχω ακούσει επιχειρήματα του στιλ
  - Ο George Whatthefuckizhizname είπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν το λιώσιμο των πάγων, και το υποβοηθούν, ώστε να βάλουν στο χέρι τα πετρέλαια του βόρειου πόλου.
  - Και τι είναι ο κύριος Whatthefuckizhizname;
  - Απόστρατος του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού!!!

  Επίσης, σχετικά με το θέμα της Αφροδίτης, δεν είπα πουθενά ότι το CO2 δεν είναι θερμοκηπικό!!! Απλώς στη γη δεν είναι το πιο σημαντικό από άποψη συγκέντρωσης, είτε το θέλουμε είτε όχι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @Stardust
  H TV προκύπτει ως συντομογραφία του ThouVou!!! Και οι δυο δεν παίζονται στην παραπληροφόρηση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δεν είναι το πιο σημαντικό συμφωνώ, αλλά πρόσεξε το εξής: Εαν αυξηθεί, θα γίνει διότι θα συνδυαστεί με τους υδρατμούς.

  Νομίζω πως οι μελέτες πρέπει επιτέλους να περάσουν σ άλλο επίπεδο, και όχι βάσει της βεβαιότητας ότι το κλίμα αλλάζει λόγω των ανθρώπων!!!

  Ο Θ.Κολυδάς(ΕΜΥ) είχε γράψει ένα εξαιρετικό άρθρο επί του θέματος και αμφισβητούσε παράλληλα όλους όσοι είναι απόλυτοι στο θέμα αυτό, με λίγα λόγια είναι έντονα σκεπτικιστής όπως εμάς!!!

  Θα το βρω και θα το παραθεσω κάποια στιγμή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πεστα χρυσόστομε ..

  Οσο για την ΤιΒι, παλι καλα κ πετανε κανενα ντοκυμανταίρ σα τσόντα που κ που - ευτυχως που υπαρχει κ η δορυφορικη (κ δεν εννοω το nova) ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Σ' ευχαριστώ SW2HUI για τα καλά σου λόγια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Επιμορφωτικό το κείμενό σου Batcic.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Τελικά, τι ρόλο βαράει η συνθήκη του Κιότο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ίσως ότι ρόλο βαράν και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Καλές οι προθέσεις, δεν λέω. Και σαφέστατα είμαι υπέρ του περιορισμού των ρύπων, όπως αναφέρω αναλυτικά και μέσα στο κείμενο. Από αυτό το σημείο όμως μέχρι να πούμε ότι έχουμε μη αναστρέψιμη αυξητική τάση στην πλανητική θερμοκρασία και ότι αυτή οφείλεται στον άνθρωπο, υπάρχει χαοτική απόσταση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Συγχαρητήρια, αγαπητέ φίλε, για το -όπως και να το κάνουμε- τολμηρό σου άρθρο. Προσωπικά πάντως δεν μπορώ να πω ότι εξεπλάγην ιδιαίτερα, αφού παρόμοια είχε τύχει να διαβάσω παλαιότερα και στο περιοδικό Άβατο(Κλιματικές αλλαγές, Προστασία τού περιβάλλοντος: η πλέον κερδοφόρα επιχείρηση τού 21ου αιώνα, ΒΙΚΥ ΧΡΥΣΟΥ, τ. 80, σελ. 30-37). Όπως και να 'χει, πάντως, συγχαρητήρια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Καλά, έπρεπε να με δεις να προσπαθώ να εξηγήσω σε ένα πιτσιρικά στο στρατό, ότι άλλο είναι να έχεις 38 βαθμούς με 30% υγρασία και χειρότερο είναι να έχεις 33 βαθμούς με 80% υγρασία.. γιούχου..
  (βέβαια αυτός φοβόταν και τους ταχυδακτυλουργούς επειδή είναι μάγοι και έχουν κάνει συμφωνία με το διάβολο.Και όχι ΔΕΝ κάνω πλάκα..)
  Κατά τα άλλα, ναι τα ΜΜΕ είναι ο,τι να ναι. Η προσπάθεια από δημοσιογράφους να ερμηνεύσουν φυσικά φαινόμενα είναι κωμική για αυτούς που ξέρουμε και 2 βασικά πράγματα αλλά δυστυχώς τραγικά αποπροσανατολιστική για αυτούς που, ε ρε αδερφέ δεν είναι και η "ειδικότητά" τους ας πούμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. @Prophet Estarian
  LOL! Πιστεύω ότι κάποια άτομα υπάρχουν μόνο στο στρατό! Δεν υπήρξαν ποτέ πριν, δεν θα συνεχίσουν να υπάρχουν μετά, απλώς υπήρξαν μέσα στη θητεία μας! Όσο για την TV, είπαμε... πέταμα από το παράθυρο!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Αυτός δεν ήταν απλά φαντάρος.. Ήταν ΟΒΑ... 2 1/2 χρόνια σμηνίτης ήταν.. ούτε καν σμηνία δεν τον είχαν κάνει. Φαντάσου.. :p

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ρε φίλε έλεος! Ήσουν και αεροπορία σαν και του λόγου μου;;; Μην μου πεις ότι την έβγαλες και στο ΑΑ Κοζάνης γιατί θα βάλω τα κλάματα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Οχι δεν ανέβηκα βόρεια.. Πήγα Άραξο 5 μήνες και μετά στην ΕΜΥ :D

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Θυμάμαι ένα κείμενο που είχε κυκλοφορήσει πριν κάμποσο καιρό το οποίο υποστήριζε ότι οι περίεργοι σχηματισμοί των συννεφων οφείλονταν στο γεγονός ότι τα βομβαρδίζουν με αεροπλάνα για να αλλάξουν τον καιρό.

  Τελικά είναι αλήθεια πως εάν είσαι άνθρωπος των Media έχεις εξουσία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Ρε κοίτα τι χάνω που έχω κόψει την κεραία στο σπίτι μου...
  Όχι ρε γμτ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Και δε τη φέρνεις αγαπητέ μου? Θα την κόψω και αυτή! Έτσι είναι... καλώδια που εξαίχουν από τον τοίχο? Ε, όχι, μου χαλάνε την αισθητική! Χραπ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Μόνο στα τριατομικά οφείλεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου.. γιατί το μεθάνιο (ΝΗ4) ειναι "πεντατομικό" ενώ τα CFCs..
  Το μεθάνιο βέβαια μεσω οξειδωτικών φαινομενων διασπάτε σε CO2 Και Η2Ο (τριατομικά) εχεις υπόψη σου τα cfcs με ποιον τρόπο δρουν στο φαινομενο του θερμοκηπίου γιατί ειναι γνωστός ο ρόλος τους στην δημιουργία της τρυπας του όζοντος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Ανώνυμε, το μοναδικό που μπορεί να συμβαίνει είναι να διάβασες το post μέχρι το φαινόμενο του θερμοκηπίου και στη συνέχεια να αποφάσισες να "πετάξεις" κάποιου είδους εξυπνάδες με τα CFCs. Γιατί αν συνέχιζες λίγο παρακάτω, θα έβλεπες πολύ απλά ότι έχω ειδική παράγραφο για την τρύπα του όζοντος. Λοιπόν, με απλά λογάκια:
  Α. Η τρύπα του όζοντος δεν σχετίζεται με κανέναν τρόπο με το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
  Β. Οι συγκεντρώσεις του αέρα σε μεθάνιο είναι αμελητέες μπροστά στις συγκεντρώσεις του νερού.

  Αυτά που έγραψα στο άρθρο μου, είναι ορισμοί της γενικής μετεωρολογίας. Αν θέλεις να πάρεις κάποιες τέτοιες γενικές γνώσεις, σου προτείνω π.χ. το: Γενική Μετεωρολογία - ΣΑΧΣΑΜΑΝΟΓΛΟΥ, ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Εννοώ ότι ξερω ότι για την τρυπα του όζοντος ευθυνονται τα cfc και με ποιον τρόπο λειτουργουν , απλά δεν ξερω με ποιον τρόπο λειτουργουν στο φαινόμενο του Θερμοκηπίου αφού στη βιβλιογραφία αναφερονται σαν παράγοντας αλλά δεν διευκινιζεται η λειτουργία τους...
  Ισως τα τριατομικά να ευθύνονται κυρίως αλλά δεν αποκλειεται να ευθυνονται και άλλου ειδους αέρια...?
  Υ.Γ. στο προηγούμενο σχόλιο ειχα ξεχασει να βάλω ερωτηματικό στο τέλος ... Δηλαδή:
  "....Το μεθάνιο βέβαια μεσω οξειδωτικών φαινομενων διασπάτε σε CO2 Και Η2Ο (τριατομικά) εχεις υπόψη σου τα cfcs με ποιον τρόπο δρουν στο φαινομενο του θερμοκηπίου?...."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Ακόμα δεν έχουμε φτάσει τις μεσες θερμοκρασίες του έτους 1000 η οποία απ ότι θυμ΄μαι έχει υπολογιστεί σε περιπου 4 βαθμους μεγαλύτερη από τώρα.

  ψαχνοντας για να βρω πάλι το σημοσίευμα έπεσα σε μια σχετική ανάρτηση του ΕΘΝΟΥΣ (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=50322)me τον στομφώση τίτλο "Oι μεγαλύτερες θερμοκρασίες των τελευταίων 2.000 χρόνων", εννοώντας τις σημερινες... κάμου όπως προς το τέλος γραφει " ....η μοναδική περίοδος κατά την οποία η θερμοκρασία του πλανήτη πλησίασε τα σημερινά επίπεδα ήταν το έτος 1000. Tότε, το κύμα καύσωνα ακολουθήθηκε από μια «Mικρή Eποχή των Παγετώνων» η οποία διήρκεσε περίπου από το 1500 έως το 1850."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Οριστε και σχετικες πληροφορίες... δώστε προσοχή στους πίνακες
  http://www.worldclimatereport.com/index.php/2008/02/11/a-2000-year-global-temperature-record/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. όπως σου έγραψα και στο Blog μου , αυτό σου το άρθρο ειναιαπό τα αγαπημένα μου στη blogοσφαιρα..
  λοιπον Ψαχνοντας διαφορα στοιχεία για το θέμα του κλιματος , έπεσα σε αυτό το site http://www.ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1864&Itemid=82 συντάκτης του άρθρου και
  Πρόεδρος του Συλλόγου Προώθησης των Α.Π.Ε. στην Κρήτη (Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.)
  όχι μόνο δεν αναφερει το νερό (Η2Ο) , δεν αναφέρει ότι προκειται για φυσικό φαινόμενο , αλλά επιδέξια διαστρεβλωνει τα στοιχεία.. ετσι
  αναφέρει ότι "Οι συγκεντρώσεις των παραπάνω αερίων στην ατμόσφαιρα είναι: α) Διοξείδιο του Άνθρακα 351,3 ppm (μέρη στο εκατομμύριο), β) Μεθάνιο 1, 675 ppm, γ) Οξείδια του Αζώτου 0,31 ppm, και δ) Φρέον 0,000225 ppm. "
  ενώ το ορθό ειναι : α) Διοξείδιο του Άνθρακα 351,3 ppm (μέρη στο εκατομμύριο), β) Μεθάνιο 1, 675 ppb, γ) Οξείδια του Αζώτου 0,31 ppb, και δ) Φρέον 0,000225 ppb.
  Για τους αναγνωστες αναφερω ότι ppm σημαίνει μερη στο εκατομμύριο ενω ppb σημαίνει μερη στο δισεκατομύριο.
  Τεχνηέντως δηλαδή ανεβάζει τις συγκεντρωσεις των τριων αερίων 1000 φορές...
  ΤΙ ΩΡΑΙΟ "ΕΚ ΠΑΡΑΔΡΟΜΗΣ ΛΑΘΟΣ"!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Theodore δεν είναι τυχαίο ότι ο τύπος ανήκει στον κύκλο των περιβαλλοντολόγων. Είναι αυτή η εξαιρετικά ευρεία ειδικότητα η οποία μιλάει για τα πάντα και ελέγχεται πλήρως από το πολυτεχνείο, το οποίο, ως γνωστόν, είχε ανέκαθεν και το μαχαίρι και το καρπούζι των χρηματοδοτήσεων!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Καταρχήν συγχαρητήρια για το κείμενό σου. Αποσαφηνίζει αρκετά.
  Όμως...
  Παίζεις πολύ με τις συγκεντρώσεις (ppm/ppb). Δε λέω πολύ μικρά νούμερα.
  1) Έχεις κάποιο μοντέλο του πλανήτη χωρίς αυτά τα ppm-b έτσι ώστε να μπορείς να συγκρίνεις και τα "διαγράφεις";
  2) Σκέψου ότι μετράς ppm και ppb στην ατμόσφαιρα. Τι συνολικό όγκο έχει η ατμόσφαιρα της Γης;
  3) Κάποια φάρμακα (δεν έχει νόημα να αναφέρω ποιά) έχουν δραστική σε ppm, που όμως κάνουν τη διαφορά.
  4) τα ίχνη των αεροπλάνων σε όλα τα σοβαρά άρθρα θεωρούνται "ύποπτα με συνδυαστική δράση" και όχι "ένοχα.-". Εξάλλου και οι υδρατμοί-σύννεφα συμπυκνώματα είναι και δεν δημιουργήθηκαν υπερπηδώντας στάδια συμπύκνωσης.
  5) Στα των θερμοκρασιών απλά αναφέρεις επιλεκτικά απομυζημένα συμπεράσματα και δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να αναφερθώ στο κάθε ένα μεμονωμένα. Όντως όμως μας λείπουν πολλάααα στοιχεία για να συγκροτήσουμε στέρεη άποψη και πολλάαα υποδεικνύουν ότι απλά ζούμε στην άνοδο μιας καμπύλης.
  6) Μήπως έχεις ζήσει τη "νύχτα" στην Ανταρκτική; Δεν είναι και τόσο νύχτα σε πληροφορώ.
  7) Για το φίλο που ρωτά για την τρύπα του όζοντος, ίσως τον βοηθούσε να φανταστεί μια τρύπα σε μια μπάλα, όπου αν πετάξει κάτι μέσα κάθετα, αυτό θα αναπηδήσει και θα βγει από την ίδια τρύπα. Αν όμως πετάξει αυτό το κάτι υπό γωνία, αυτό θα αναπηδήσει, αλλά δεν θα βρει την τρύπα να εξέλθει πάλι.
  8) Ακραίο καιρικό φαινόμενο μπορεί να είναι και ένα ψιλόβροχο στη Σαχάρα! Μη κολλάς στα μεγέθη και στην ένταση. Τα οποία ακραία καιρικά φαινόμενα βέβαια μπορεί να είναι αποτέλεσμα της καμπύλης που είπαμε στο 5) και κατά συνέπεια φυσιολογικά.

  Γενικά θέλει ψυχραιμία το θέμα και σίγουρα οι ακρότητες δεν ενδείκνυνται. Σίγουρα η Τι-Βι δεν είναι ο καλύτερος τρόπος ενημέρωσης ειδικών θεμάτων.

  Υ.Γ. Μήπως εργάζεσαι για κανέναν μεγάλο ρυπαντή? Συνήθως κάτι τέτοιοι διατυπώνουν τέτοιες απόψεις σε συνέδρια ασχέτου αντικειμένου, όπου εκ ορισμού δεν θα έχουν κάποιον γνώστη του θέματος στο ακροατήριο. Βέβαια εσύ το κοινοποιείς στο διαδίκτυο όπου όλοι έχουν τη δυνατότητα αντιπαράθεσης και είναι προς τιμήν σου αυτό.

  Σε ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσες να κρίνω και να κριθώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Ανώνυμε, απαντώ όπου μπορώ:
  1) Δεν διαγράφω τίποτα! Απλώς καλό είναι να γνωρίζει κάποιος το μέγεθος της επίδρασης των τριατομικών στην ατμόσφαιρα.
  2) Δεν κατάλαβα την ερώτηση.
  3) Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για τριατομικά μόρια, και η δράση τους είναι ανάλογη της συγκέντρωσης τους.
  4) Θα με ενδιέφερε μια παραπομπή σε κάποιο τέτοιο σοβαρό άρθρο. Όσο για τα υπόλοιπα νέφη, κανένας δεν είπε πως δεν είναι συμπυκνώσεις, απλώς εγώ παρέθεσα και την επίσημη ονομασία των contrails στη βιβλιογραφία.
  5) Αναφέρομαι επιλεκτικά, αλλά δεν θέλεις να επεκταθείς. Νομίζω ότι και εγώ δεν μπορώ να απαντήσω πιο ειδικά...
  6) Δεν έχω ζήσει στην νύχτα της Ανταρκτικής! Μήπως είχες εσύ την τύχη; Και όσο για το πόσο νύχτα είναι, είναι τόσο νύχτα ώστε να μην υπάρχει ήλιος! That simple.
  7) Wrong! Άλλη ακτινοβολία είναι η προσπίπτουσα (υπεριώδης) και άλλη η ανακλώμενη (υπέρυθρη).
  8) Μα δεν διαφωνώ! Ίσα ίσα που έκανα λόγο για φυσιολογικότατα φαινόμενα που επαναλαμβάνονται ευλαβικά στη χώρα μας, κάθε χρόνο στην εποχή τους. Το ψιλόβροχο στη Σαχάρα, μόνο ευλαβικά δεν επαναλαμβάνεται...

  Αν εργάζομαι σε κάποιον μεγάλο ρυπαντή; Από το "Χρειάζεται περιορισμός των εκπεμπόμενων τριατομικών αερίων από τον άνθρωπο; Φυσικά! Πρώτα πρώτα για να μη ρυπαίνεται η ατμόσφαιρα..." αυτό κατάλαβες. Προφανώς και δεν εργάζομαι σε ρυπαντή, εργάζομαι μόνος μου και έχω ατομική επιχείρηση. Και η άποψη μου είναι σαφής, οι ρύποι πρέπει να περιοριστούν γιατί μολύνουν το περιβάλλον!!! Από αυτό όμως μέχρι την κλιματική αλλαγή, υπάρχει μια χαοτική απόσταση.

  Σε ευχαριστώ κι εγώ για τη συμμετοχή σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Δείτε και αυτό...

  Is the historical temperature record reliable?

  http://epanechnikov.wordpress.com/2011/04/15/statisticians-question-the-reliability-of-the-historical-temperature-record/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Γράφημα από το 1000 μ.ΚΕ.
  http://en.wikipedia.org/wiki/File:1000_Year_Temperature_Comparison.png
  Η μαύρη γραμμή είναι πιο αντικειμενική.

  Από το:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Temperature_record_of_the_past_1000_years

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. @Peter George Sideris
  Γιατί είναι η πιο αντικειμενική;

  ΑπάντησηΔιαγραφή