Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Άμα ήταν έτσι η ευφυΐα… Άιντε άιντε…

- Μαμά, σέλω να πάουμε εκείνα τα μικά τα ποντικάκια που είναι πολύ μικούλικα και γυκούλικα και που πηζάνε και γυίζουν γύω γύω και που τα αγαπάμε πολύ! Σα μου πάεις μαμούλα;;;
- Είσαι πολύ μικρός ακόμα Περικλή! Δεν μπορούμε να σου πάρουμε χαμστεράκια γιατί ακόμα δεν μπορείς να τα φροντίζεις. Αυτά τα ποντικάκια χρειάζονται περιποίηση, φαγητό και αγάπη για να μπορέσουν να ζήσουν. Όταν θα μεγαλώσεις και θα μπορείς να τα φροντίζεις μόνος σου, θα σου πάρουμε!


Και ύστερα από μερικά χρόνια...
- Περικλή, τι δώρο σου πήραμε για τα γενέθλια σου τώρα που έγινες 10;
- Τι;
- Αυτό που ζητούσες τόσον καιρό. Τρία πανέμορφα μικρά χαμστεράκια, τα οποία θα είναι δικά σου και θα τα έχεις στο δωμάτιο σου και θα τα φροντίζεις. Έχεις σκεφτεί τι παιχνίδια θα βάλεις μέσα στη γυάλα τους;
- Μαμά, αυτό είναι φοβερό δώρο. Θα τους βάλω μέσα μια ρόδα για να γυρνάνε και να παίζουν. Θα τους έχω και τρία δοχεία με νερό. Στο ένα θα έχω μπροστά κόλλα, και άμα πάνε να πιούνε από αυτό, θα κολλάνε τα πόδια τους και θα μένουν για πάντα εκεί. Στο δεύτερο θα μπορούνε να πίνουν κανονικά και στο τρίτο θα έχω μια γκιλοτίνα και μόλις πάνε να πιούνε, θα αποκεφαλίζονται. Επίσης, θα τους έχω μέσα 15 μπαλάκια πολύχρωμα. Εκεί που θα τρώνε το φαΐ τους, θα τους το έχω πάντα γεμάτο. Αλλά άμα το τρώνε όλο και χοντραίνουν, θα ανοίγω τη γυάλα και θα τα χτυπάω με τη ρακέτα του πιγκ-πογκ! Θα έχω και μια μακριά σωλήνα που θα είναι πολύ στενή στη μέση και δεν θα περνάνε εύκολα. Αλλά άμα τα καταφέρνουν, στην άκρη της θα έχω ποντικοφάρμακο…

Ερώτηση: Ποια από τις παρακάτω απαντήσεις της μαμάς είναι πιθανή;
- Ο γιος μου σχεδίασε το σπίτι τους ευφυέστατα!
- Ο γιος μου είναι πανάγαθος!
- Ο γιος μου είναι ψυχασθενής.

Το Θεϊκό Ανάλογο
Η παρούσα ανάρτηση (ευελπιστώ ότι) θα παίξει διπλό ρόλο. Όσοι επέλεξαν την απάντηση της ψυχασθένειας μπορούν να συνεχίσουν στα επόμενα, τα οποία θα στηρίξουν τον βασικό προβληματισμό σχετικά με το αν και κατά πόσο μπορεί να οφείλεται ο κόσμος μας σε κάποιο ευφυές και υπέρτατο ον. Από την άλλη, όσοι σταθούν στις επιλογές είτε του ευφυούς είτε του πανάγαθου γιου, τους παρακαλώ να εκδηλωθούν στα σχόλια, μήπως και μπορέσουμε να εντοπίσουμε έγκαιρα τον επόμενο Anders Behring Breivik.

Φροντίδα λοιπόν, φαγητό και αγάπη. Αυτά είναι τα ζητούμενα για τα χαμστεράκια του Περικλή. Με την προϋπόθεση ότι κάποιος αγαπάει τα συμπαθή αυτά ζωάκια και τα θέλει στη ζωή του για παρέα, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει είναι μια διαδικασία δύο βημάτων. Πρέπει αρχικά να αναγνωρίσει τις ανάγκες τους και στη συνέχεια να δαπανήσει χρόνο και διάθεση ώστε να ικανοποιήσει αυτές τις ανάγκες. Τι ανάγκες λοιπόν έχουν τα χαμστεράκια; Θα μπορούσαμε να τις συνοψίσουμε στις: ζέστη, φαΐ, νερό, διασκέδαση και ιατρική φροντίδα. Η ικανοποίηση των ανωτέρω; Εξαιρετικά εύκολη και φυσικά απέχει σημαντικά από την πολύπλοκη και παρανοϊκή σκέψη του μικρού Περικλή. Η ευκολία έγκειται στο γεγονός ότι τα γλυκά άσπρα ποντικάκια έχουν ιδιαίτερα περιορισμένες ανάγκες. Και αν οι ανάγκες τους ήταν ακόμη πιο λίγες, τα πράγματα θα ήταν ακόμη πιο εύκολα. Φανταστείτε να θέλατε στο δωμάτιο σας απλώς μία πανέμορφη πέτρα! Τι ανάγκες έχει μια πέτρα; Καμία. Απλώς την παρκάρετε στη θέση που θέλετε.

Και ερχόμαστε στον υπέρτατο δημιουργό! Τα πάντα εν σοφία εποίησε λοιπόν, σύμφωνα με τις απόψεις των θεϊστών. Και με δεδομένο ότι μας αγαπάει, καθότι πανάγαθος, θα έπρεπε να φροντίσει κατά τέτοιον τρόπο ώστε να ικανοποιήσει τις ανάγκες μας. Προφανώς θα ήταν ιδιαίτερα παράτολμο να προσπαθήσω να συνοψίσω μέσα σε ένα άρθρο τις ανάγκες των ανθρώπων, αλλά δεν πιστεύω να διαφωνήσουν πολλοί αν πούμε ότι στη βάση των αναγκών του ανθρώπου βρίσκονται η ανάγκη για ζωή, η αναπαραγωγή, η τροφή και το νερό και το ευνοϊκό περιβάλλον.

Χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυΐα για να μπορέσεις να ικανοποιήσεις τις ανωτέρω ανάγκες; Λαμβάνοντας φυσικά υπ’ όψιν και την παντοδυναμία του δημιουργού; Μάλλον καμία ευφυΐα. Απλή κοινή λογική την οποία θα διέθετε σύμφωνα με τις προσδοκίες μας ακόμη και ο δεκάχρονος Περικλής. Θάνατος; Γιατί να υπάρχει; Αναπαραγωγή; Το μόνο εύκολο. Πεινάς; Τι λαχταράει η ψυχή σου για σήμερα; Τσουρέκι με σοκολάτα, γαλακτομπούρεκο απ’ τον Γαλυφιανάκη (UPDATE 2017: εντάξει, εντάξει, και της Νικηφόρου), χοιρινό με σέλερυ, πίτσα σπέσιαλ ή κοκορέτσι; Διψάς; Σκύψε και πιες όπου κι αν βρίσκεσαι, από δροσερό νερό μέχρι πανάκριβο πόρτο και παγωμένη βαρελίσια μπύρα! Για την ακρίβεια, γιατί καν να διψάς; Ευνοϊκό περιβάλλον; Ορίστε μια αιώνια ελληνική άνοιξη, μέσα σε πράσινα λιβάδια, καταγάλανα νερά και χρυσές ακρογιαλιές για όλους.

Τι κατάφερε τελικά ο ευφυέστατος δημιουργός των θεϊστών; Ας ρίξουμε μια συνοπτική ματιά:
  • Ζωή; Ο θάνατος ζει και βασιλεύει! Από την παιδική θνησιμότητα μέχρι τα ατυχήματα, τις αρρώστιες και τα γεράματα.
  • Αναπαραγωγή; Ας σταθούμε και πάλι στην παιδική θνησιμότητα αλλά ας μην παραβλέψουμε και τις όχι σπάνιες περιπτώσεις ανικανότητας, τη γονιμότητα των γυναικών για μόλις 60 μέρες το χρόνο και τις τερατογενέσεις.
  • Τροφή και νερό; Τα παιδάκια στην Αφρική μάλλον διέφυγαν της προσοχής του ευφυούς σχεδιαστή. Και όχι μόνο αυτά φυσικά, αφού σε όλες τις φτωχές περιοχές του πλανήτη η πείνα θερίζει. Χμμ, αν το καλοσκεφτούμε βέβαια, και εκεί όπου δεν υπάρχει πείνα, λίγοι βρίσκουν το λαυράκι τους μαγειρεμένο και τη σαμπάνια τους σερβιρισμένη. Οι υπόλοιποι πρέπει να αγοράσουν, να μαγειρέψουν και να τσακιστούν μέχρι τη βρύση τους για να πιουν νερό. Αν η βρύση τους έχει πόσιμο νερό.
  • Ευνοϊκό περιβάλλον; Εδώ γελάμε. Σε μια Γη που υποτίθεται πως κατασκευάστηκε για να μας φιλοξενήσει, το 70% καλύπτεται από αλμυρό θαλασσινό νερό! Και το παζλ ολοκληρώνεται ιδεατά από τα ηφαίστεια, τους σεισμούς, τα τσουνάμι, τις πλημμύρες, τους κεραυνούς, τους τυφώνες, τα tornado, τη ραδιενέργεια, τα μικρόβια, τις αρνητικές θερμοκρασίες των πόλων και τις ερήμους του πλανήτη. Νομίζετε ότι το κακό σταματάει εδώ; Αυτό το αφιλόξενο μέρος για τη ζωή που μόλις περιγράψαμε ονομάζεται Γη και είναι το ευνοϊκότερο μέρος μέσα στο Σύμπαν, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα γνώσεις μας, για την ανάπτυξη ζωής! Το διάστημα, οι αστέρες και οι μαύρες τρύπες του διαστήματος απαγορεύουν τη ζωή. Τι ποσοστό του σύμπαντος ευνοεί τελικά τη ζωή; Δύσκολος στη σύλληψή του ο αριθμός, αφού μιλάμε για ένα ποσοστό 10-54%! Για τους μη εξοικειωμένους με τις μαθηματικές έννοιες, δεν μιλάμε για το πολύ μικρό ποσοστό 0,01% αλλά για ένα ποσοστό 0,000000000000000000000000000000000000000000000000000001%!!! Σε αυτήν ακριβώς τη λογική απολαύστε στο παρακάτω βίντεο τον Neil Degrasse Tyson στο Stupid Design.


Άλλες απορίες περί του ευφυούς σχεδιασμού. Γιατί χρειάζονται κάποια λεπτά για να διαβαστεί αυτό το άρθρο; Ή πιο απλά, μιας και η μάθηση είναι σημαντική, γιατί μαθαίνουμε τόσο δύσκολα και αδυνατούμε να διαβάσουμε όλους τους τόμους μιας εγκυκλοπαίδειας μέσα σε ένα δευτερόλεπτο; Γιατί τα γλυκά, οι πίτσες και τα κοψίδια παχαίνουν; Γιατί η όρασή μας εξασθενίζει με την πάροδο των χρόνων; Γιατί ερωτευόμαστε χωρίς ανταπόκριση;

Διάλειμμα για διαφημίσεις. "Πολυτεχνίτης κι Ερημοσπίτης", και στο φαρμακείο του αξέχαστου Βέγγου εισέρχεται αλαφιασμένη μια κυρία:
Μεταξά: Γρήγορα, γρήγορα θα το χάσουμε το παλικάρι.
Βέγγος: Γιατί κυρά μου; Τι συμβαίνει;
Μεταξά: Έχει πέσει μπρούμυτα και δεν μπορεί να σαλέψει ούτε χέρια ούτε πόδια ούτε να ανοίξει τα μάτια του...
Βέγγος: Και παλικάρι το λες εσύ αυτό; Άμα ήταν έτσι τα παλικάρια… Άιντε, άιντε….

Στην ίδια ακριβώς λογική: Άμα ήταν έτσι η ευφυΐα… Άιντε άιντε…

Τα πάντα εν σοφία εποίησε...

Ναι, αλλά δεν είναι απλός ψυχασθενής. Είναι στυγνός σαδιστής.
Είναι τελικά εύκολα αποδείξιμο ότι ο θεός το μόνο που δεν κάνει είναι να προσπαθεί να ευνοήσει τη ζωή και τις ανάγκες της σε αυτό το σύμπαν. Επειδή όμως δεν μιλάμε για ανάγκες τις οποίες πρέπει να αναγνωρίσει ο θεός, αλλά ανάγκες τις οποίες ο ίδιος δημιούργησε (μιας και μιλάμε για τον δημιουργό), γεννιέται εύλογα το ερώτημα: Αφού μας αγαπάει και δεν σκόπευε να ικανοποιήσει έναν τόσο μεγάλο αριθμό αναγκών μας, γιατί μας έπλασε με τέτοιες ανάγκες; Όπως είχαμε αναφέρει και στην αρχή, όσο πιο περιορισμένες οι ανάγκες, τόσο πιο εύκολο να ικανοποιηθούν. Θυμάστε την πέτρα; Γιατί δεν έπλασε τα δημιουργήματά του με τις ανάγκες μιας πέτρας;

Μάλλον μιλάμε για έναν θεό σαδιστή, ο οποίος περιγράφεται εξαιρετικά από τον Αλ Πατσίνο ως Τζον Μίλτον, στον εκπληκτικό του μονόλογο στην ταινία Ο Δικηγόρος του Διαβόλου:
Για ποιον κουβαλάς λοιπόν τις τύψεις σου, αυτόν το σάκο με τα τούβλα; Για τον θεό;;; Επίτρεψέ μου να σου δώσω μερικές εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με τον θεό. Ο θεός αρέσκεται να παρακολουθεί. Και είναι ένας μεγάλος φαρσέρ. Σκέψου το. Δίνει στον άνθρωπο ένστικτα. Του δίνει αυτό το εξαιρετικό δώρο, και στη συνέχεια τι κάνει; Σου το ορκίζομαι, για τη δική του διασκέδαση, για το ιδιωτικό του κοσμικό καλαμπούρι, ο ίδιος ορίζει τους κανόνες εν αντιθέσει. Μιλάμε για την γκάφα όλων των εποχών. Κοίτα, αλλά μην αγγίζεις. Άγγιξε, αλλά μην δοκιμάσεις. Δοκίμασε, μην καταπιείς όμως. ΧΑ! Και ενώ εσύ χοροπηδάς από το ένα πόδι στο άλλο, τι κάνει αυτός; Ξεσκίζεται μέχρι αηδίας στα γέλια! Είναι ένας σφιχτόκωλος. Είναι ένας σαδιστής. Είναι ένας απών σπιτονοικοκύρης. Να λατρέψεις αυτόν; ΠΟΤΕ!
Απολαύστε τον μονόλογο στο πρωτότυπο:



Αν λοιπόν δεν μιλάμε για έναν τέτοιο θεό, τι άλλο μπορεί να συμβαίνει; Απλώς πρέπει να αποδεχτούμε ότι ο κόσμος που γνωρίζουμε κάθε άλλο παρά φιλικός είναι για τη ζωή. Είναι ένας στίβος μάχης στον οποίον επικρατεί αυτός που προσαρμόζεται και αυτός που εξελίσσεται. Ούτε ευφυΐα απαιτείται για κάτι τέτοιο, ούτε απέραντη αγάπη και παντογνωσία και παντοδυναμία από κάποιον δημιουργό. Η απλή ωριμότητα των "δημιουργημάτων" είναι υπέρ αρκετή.

Πιθανές Ενστάσεις
Επειδή τα βλέπω να έρχονται τα έτοιμα απολογητικά ρετσέτα, ας τα απαντήσω προκαταβολικά!

Απάντηση: Άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου!
Ανταπάντηση: Και τότε εσείς πώς τις γνωρίζετε και αποφαίνεστε ότι τα πάντα εν σοφία εποίησε;

Απάντηση: Όντως τα πάντα εν σοφία εποίησε, αλλά το σχέδιό του είναι τόσο μεγαλοφυές ώστε είναι αδύνατο να το καταλάβεις.
Ανταπάντηση: Η αέναη αντιπαράθεση του όλου ως μερικό είναι η βάση της μη παραδοχής των ενδόμυχων σκέψεών μας! Αυτό το τελευταίο έγινε κατανοητό; Σίγουρα όχι. Χαρακτηρίστε με λοιπόν κι εμένα ευφυή για να τελειώνουμε.



Share:

24 σχόλια:

  1. Απλά συνέχισε να γράφεις όταν σου 'ρχεται...
    Τελικά η 'επίσημη θέση της εκκλησίας' παραμένει αυτή, έτσι? Ή έχουν αρχίσει τις κωλοτουμπίτσες στυλ Σαμαρά?
    Α και κλασσικά, εγώ σε όλα μου τα σχολικά χρόνια το όνομα Δαρβίνος (μέσα σε τάξη) δεν το άκουσα ποτέ. Για τον Αδάμ και την Εύα (που έχουν παρεπιπτόντως αφαλό σε διάφορες τοιχογραφίες και εικόνες) μας τα πρηζαν ώρες ολόκληρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Nazgul ευχαριστώ πολύ! Στο θέμα μας τώρα, η αλήθεια είναι ότι ο ευφυής σχεδιασμός δεν τυγχάνει τόσο μεγάλης προβολής στην Ελλάδα, όπως π.χ. στην Αμερική. Αυτός είναι και ο λόγος που επέλεξα να στραφώ στην πάτρια και πολυφορεμένη έκφραση "Τα πάντα εν σοφία εποίησε" αλλά και στον παντελώς μη αναγκαίο "Δημιουργό". Μάλλον σε τσαπατσούλης μου κάνει εμένα, και μάλλον σε τσαπατσούλα (χωρίς το τσάπα) η παρθένος έγκυος.

    Σιωπηλά πάντως, μια χαρά στηρίζεται ο ευφυής σχεδιασμός, δια της έντεχνης αποσιώπισης της θεωρίας της εξέλιξης στα σχολεία. Και αυτό πραγματικά δεν καταπίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ευφυης σχεδιασμος δεν υποστηριζεται διοτι δεν τον...ξερουν ακομα!

    Προς το παρον (μετα απο συζητησεις με ατομα της γενιας ΜΑΣ) βλεπω πως εξακολουθει να κερδιζει ο Αδαμ και η Ευα. Και ομως

    Κατά τα άλλα εξαιρετικος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Zaphod, αυτό είναι αλήθεια, αλλά από την άλλη είναι γνώριμη και σε εμάς η έκφραση θαυμασμού "και τότε ποιος τα έφτιαξε όλα αυτά;"! Μα, άμα τα έφτιαξε κάποιος, και δεν πρόκειται απλώς για έναν καλοκουρδισμένο στίβο μάχης όπου επικρατεί ο ικανότερος, υπάρχει τίποτα να θαυμάσεις;;;

    Ο Αδάμ και η Εύα συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος; Αν το εννοείς, αρχίζω να ανησυχώ πραγματικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν ξερω αν κερδιζουν. ΞΕΡΩ πως ...δεν χάνουν!
    :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το κείμενό σου πολύ καλό για άλλη μια φορά, συγχαρητήρια.

    "μάλλον σε τσαπατσούλα (χωρίς το τσάπα) η παρθένος έγκυος."

    Ακολουθεί ανεκδοτάκι:

    Χτυπάει η πόρτα στο σπίτι του Ιωσήφ.
    Σηκώνεται εκείνος, πηγαίνει και ανοίγει την πόρτα.
    Μπρόστα του βλέπει έναν μαύρο, σαν τον τύπο που έπαιζε στο "Πράσινο Μίλι"
    "-Παρακαλώ ο κύριος;" ρωτάει ο Ιωσήφ.
    "-Ψάχνω την Μαρία", απαντά ο μάυρος.
    "-Λείπει αυτή την στιγμή, να της πω κάτι όταν έρθει;"
    "Ναι, πες της ότι περασε ο Κρίνος!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απίστευτο άρθρο! Ειδικά ο σχεδιασμός της αναλογίας με το χάμστερ ήταν ευφυέστατος!
    Ωπ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστώ Manos_Tzatz! Πάντως το να γράψεις κάτι πιο ευφυές από τις "εμπνεύσεις του δημιουργού" δεν είναι δα και κανένα κατόρθωμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απίστευτο όντως το άρθρο. Πολύ ωραίο... Κι όμως ο Καμύ είχε δει το παράλογο μόνο στο Σίσυφο... Δεν το είδε στη θρησκεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχαριστώ Δείμε! Παρ' όλα αυτά αν και δεν μιλάμε για πολύ παλιά, έχω την αίσθηση ότι η εποχή του Καμύ μπορούσε ακόμα να δικαιολογήσει κάποιες εκπτώσεις στον ορθολογισμό συγκριτικά με σήμερα όπου αυτές οι εκπτώσεις μου φαίνονται παντελώς αδικαιολόγητες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με έχουν ξανααποκαλέσει χείμαρρο, αλλά η προαγωγή μου σε ποταμό, και μάλιστα τον Αξιό από την πάρτη σας κύριε Κόμη είναι άκρως τιμητική. (Αυτά έχει το να βαριέσαι να βάλεις τόνους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τα κεφαλαία τονούμενα φωνήεντα είχαν προβλήματα έως πριν λίγα χρόνια, και σε κάποιες μεταφορές κωδικοσελίδων τα μπέρδευαν και στο τέλος έδειχναν το ¶ (Δηλαδή τύπωναν " ¶ξιος "). Αν θυμάμαι ήταν στην Windows-1252.
    Αν δεν το έχεις ζήσει, είσαι πολύ φρέσκος στα ιντερνέτια :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Απλά, ο Καμύ δεν έφτασε στο σημείο να σχολιάζει κάθε παράλογο. Τον ενδιέφερε η πολιτική κοινωνιολογία και η καθημερινή ζωή. Ωστόσο, μάλλον στο πλευρό μας θα στεκόταν και ο Καμύ και ο Σίσυφος (αν και ο τελευταίος ήταν πιο επαναστάτης και πιο πείσμων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. συνοδευτικό βίντεο:
    Playing God: The Loving Psychopath
    http://www.youtube.com/user/CircusOfBedlam#p/u/4/E15IC3YKv8g

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. (διόρθωση του λινκ)
    http://www.youtube.com/watch?v=E15IC3YKv8g

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ἀγαπητέ, ὡραιότατα.

    Δυὸ γλωσσικὰ θὰ μοῦ ἐπιτρέψετε, κι ἐπιφυλάσσομαι νὰ ἐπανέλθω γιὰ νὰ σᾶς βγάλω ἀπ᾿ τὴν πλάνη σας :)

    Ἀνέκαθεν :λέγαμε διαφεύγει τ ὴ ν προσοχή μου, καὶ τὸ ὑπεραρκετό εἶναι μία λέξη.

    Ἀχιλλέας Τζάλλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμε επίσης ωραιότατα! Με τους Δωριείς κατέβηκες παλικάρι μου; Περιμένω με ανυπομονησία να με βγάλεις από την πλάνη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τώρα ποὺ τὸ ξανασκέφτομαι, λέω νὰ πάω τὸ κείμενο σὲ κἀνέναν... μετριοπαθῆ χριστιανό, γιατὶ τὴν αὐθεντικότητα τῶν ἀντιρρήσεών τους δὲν μπορῶ νὰ τὴ μιμηθῶ μὲ τίποτα !

    Ἀχιλλέας Τζάλλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πολύ καλό άρθρο! Για μας που αντιλαμβανόμαστε πέντε πράγματα, όλα αυτά είναι αυτονόητα. Για τους θεϊστές που δεν καταλαβαίνουν γρι, αφού κάποιοι νευρώνες έχουν ήδη καεί και δύσκολο πια να λειτουργήσει το μηχάνημα που λέγεται εγκέφαλος, ανούσια. Γιατί οι τελευταίοι έχουν καταργήσει και ακυρώσει την λογική ως μέσο για την επίτευξη της αλήθειας. Αυτό που με λυπεί είναι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε τέτοιες οικογένειές και το κακό διαιωνίζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Why Betting on football doesn't make sense at home, but it can make
    Why betting on football does't 888 스포츠 make sense 프랑스 리그 1 순위 at home, 토토사이트 시스템 배팅 샤오미 but it can make it easy. If you're searching for some 스포츠스코어 type 토토사이트 판매 비코리아 놀검소 of sports betting

    ΑπάντησηΔιαγραφή