Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Το Ταξί της Σανγκάης στην Ελλάδα (AKA Υιοθέτησε κι Εσύ Έναν ΔΥ, Μπορείς!)

Ο Αγησίλαος απολύεται μετά από 15 χρόνια, μιας και η εταιρεία στην οποία εργάζεται κλείνει εν μέσω κρίσης στην καλοκαιρινή Ελλάδα του 2015. Και έχει και οικογένεια να θρέψει.
Αποφασίζει λοιπόν ο Άγης να ανοίξει τη δική του επιχείρηση.

- Αααα!!! Τι ήταν αυτό που ξεστόμισες τώρα αδερφέ; Επιχείρηση; Επιχειρηματίας δηλαδή; Με κόκκινη Mercedes, κοιλιά και πούρο;

Επιχειρηματικό Asset


Χμμμ, το ήξερα ότι θα χτυπήσουν τα βραχυκυκλωμένα αριστερά αντανακλαστικά σου φίλε μου και γι’ αυτό σπεύδω να σου παρουσιάσω ένα σενάριο, τόσο προλεταρίστικο που δεν θα το πιστεύεις. Άκου λοιπόν: Ο Άγης αποφασίζει να φέρει στην Ελλάδα το ταξί της Σανγκάης. Αποφασίζει με άλλα λόγια να πάρει το ποδήλατό του, να δέσει από πίσω ένα μεγάλο σκεπαστό καρότσι, και να μεταφέρει τον κόσμο εντός της πόλης. Φυσικά, επειδή ο συγκεκριμένος τρόπος μεταφοράς είναι πολύ πιο αργός από τον αντίστοιχο με τα κλασικά ταξί, το τυράκι για να αποκτήσει πελάτες είναι το ιδιαίτερα χαμηλό κόμιστρο, το οποίο είναι φιξ και ορίζεται στα 2 € ανά διαδρομή. Όπως αντιλαμβάνεστε ήδη, δεν μιλάμε ακριβώς για την παγιωμένη εικόνα του επιχειρηματία στο μυαλό του νεοέλληνα, αλλά για έναν σύγχρονο σκλάβο της γαλέρας. Παρ’ όλα αυτά, ο άνθρωπος θέλει να ζήσει και να συντηρήσει την οικογένειά του. Θα του επιτρέψουμε να ζήσει; Για να δούμε...

Όχι, δεν θα του επιτρέψουμε. Το επάγγελμα των ταξιτζήδων δεν έχει ανοίξει!
Ααααχαχαχαχαχαχα... Ακόμα και να ήθελε να δουλέψει έτσι ο άνθρωπος, του το απγορεύουμε!

Παρ’ όλα αυτά, επειδή ο σκοπός του παρόντος άρθρου είναι άλλος, θα υποθέσουμε ότι το επάγγελμα είναι ανοικτό και ο Άγης μπορεί να προχωρήσει στη δική του "επιχείρηση". Και μάλιστα επειδή τυγχάνει και υπεράνθρωπος παιδαράς, θα δουλεύει με τις εξής παραδοχές:
 1. Θα δουλεύει 365 μέρες τον χρόνο, 124 μέρες περισσότερο δηλαδή από όσους δουλεύουν πενθήμερο και κάνουν και διακοπές 20 μέρες το χρόνο.
 2. Δεν θα κάνει ποτέ του διάλειμμα την ώρα της δουλειάς.

10000 €
Αν υποθέσουμε ότι ο Άγης καταφέρνει να τζιράρει τον πρώτο του χρόνο 10000, τα νούμερα είναι αυτά που βλέπετε παρακάτω. Φίλε Αγησίλαε, θα δουλεύεις 365 μέρες το χρόνο και 6,8 μόνο ώρες την ημέρα (Τεμπέλαρε!) και θα καταλήξεις να έχεις συνολικού φόρους προς το κράτος 11600! Ο τύπος θα χρωστάει μετά από όλα αυτά 1600 ευρώ!!!
14000 €
Όταν και άμα ο Άγης καταφέρει να πιάσει ετήσια έσοδα 14000, τότε και μόνο τότε τα έσοδά του θα ξεπεράσουν τη φορολογία του. Και έτσι θα του περισσεύουν και 6,7 ολόκληρα ευρώ για να περνάει το μήνα του αυτός και η οικογένειά του. Στο μεταξύ το μοναδικό που χρειάζεται να κάνει, είναι να κουνήσει τον κώλο του και φτάσει τις 9,6 ώρες δουλειά την ημέρα, 365 μέρες το χρόνο.20000 €
Προύχοντας! 217 € το μήνα γι’ αυτόν και την οικογένειά του με μόλις 13,7 ώρες εργασία την ημέρα.30000 €
Καλά, δεν το συζητάμε πλέον! 567 ευρώ το μήνα! Η μεγάλη ζωή είναι εδώ. Θεωρητικά δηλαδή ο τύπος μπορεί ακόμα και να αποταμιεύει συστηματικά (LOL), πράγμα που εμένα προσωπικά με βάζει και σε σκέψεις. Αν ποτέ κινδυνέψουν να μην πληρωθούν οι μισθοί του δημοσίου, μήπως να σκεφτούμε να κουρέψουμε και τις καταθέσεις του;

Στο μεταξύ οι ημερήσιες ώρες εργασίας του Άγη έχουν φτάσει αισίως στις 20,5, αλλά αυτή είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια στην οποία δεν αξίζει να αναφερθούμε (LOL²).Η Παγίδα
Νομίζατε ότι δεν υπάρχει παγίδα στα παραπάνω; Γελαστήκατε. Τα νούμερα που παρέθεσα υπολογίστηκαν αποκλειστικά με φόρους, αγνοώντας έτσι πλήρως και ένα βαρβάτο έξοδο που πληρώνουν οι περισσότεροι Αγησίλαοι σ’ αυτήν τη ζωή. Ενοίκιο ή δόσεις στεγαστικού. Εχμ... Δεν ήθελα να σας ψυχοπλακώσω τόσο πολύ.

Η Ουσία
Υγεία, Παιδεία, Ασφάλεια και Δικαιοσύνη. Δεν έχει σημασία που μεγάλωσες και με ποια ιδεολογία. Οι παραπάνω τέσσερις πυλώνες σε όλες τις χώρες του κόσμου θεωρούνται κοινής ωφέλειας και η καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες τους θεωρείται προαπαιτούμενο για μια κοινωνία ευημερίας. Πέρα από το ότι είναι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ξέρετε τι άλλο κοινό έχουν; Χρειάζονται είτε πτυχίο, είτε μακροχρόνια και επίπονη εκπαίδευση. Πράγμα που σημαίνει ότι σ’ αυτούς τους πυλώνες χωράει λιγότερο το ρουσφέτι και οι πελάτες των πολιτικών βρίσκονται αλλού. Όσο και να το θέλω, δεν μπορώ να διορίσω τον αμόρφωτο και τεμπέλαρο ξάδερφό μου ως γιατρό σε νοσοκομείο, ενώ μπορώ εύκολα να τον βάλω σε κάποια υπηρεσία να μου βγάζει χειροκίνητα στο 2015 αριθμό πρωτοκόλλου.

- 32. Συν 1; 33! Γράφουμε το 33 στην επόμενη σειρά και ορίστε κύριε ο αριθμός πρωτοκόλλου σας.

- Άχου το το παλικάρι μου, τι ωραία που ξέρει και μετράει. Να πληρώσει ο Αγησίλαος για να τον κρατήσουμε.

Ο ιδιωτικός τομέας αριθμεί 1.500.000 Αγησίλαους. Όλους αυτούς τους απαγορεύουμε να ζήσουν αν πρώτα δεν μπορούν να υιοθετήσουν με τη φορολογία τους (παρεμππιπτόντως ξερνάω με το "παιδοθετήσουν" των και καλά μη σεξιστών) και έναν ΔΥ από την πελατειακή βάση που έσπειρε το ΝΔΣΟΚ τόσα χρόνια σε εφορίες, οργανισμούς, ΟΑΕΕ, τελωνεία, Βουλή, ΕΡΤ, ΟΣΕ, ΔΕΚΟ και διοικητικές υπηρεσίες αλλά και τα μόνιμα δεκανίκια του κρατικού καπιταλισμού, τους παπάδες. Τους απαγορεύουμε να ζήσουν γιατί γνωρίζουμε ότι όταν τίθεται θέμα επιβίωσης, ο άνθρωπος δεν θα φοβηθεί ακόμα και να πεθαίνει καθημερινά πληρώνοντας φόρους, προκειμένου να ζήσει.

Και τελικά καθιστούμε 1.500.000 ανθρώπους εξαθλιωμένους, πλήρως ανενεργούς και ανίκανους να συνεισφέρουν μέσω μιας ανθρώπινης και δίκαιης φορολογίας στα κρατικά έσοδα.

Υιοθέτησε κι εσύ έναν Δημόσιο Υπάλληλο. Μπορείς! Κι αν δεν μπορείς ψόφα.

- Μα... Μα αφού μας υποχρεώνουν οι ξένοι.

- Ναι, μας υποχρεώνουν οι ξένοι επειδή εμείς οι εγχώριοι έχουμε θέσεις τις κόκκινες γραμμές μας. Οι μισθοί και οι συντάξεις του δημοσίου θα πληρωθούν κανονικά. Οι μισθοί και οι συντάξεις του δημοσίου θα πληρωθούν κανονικά. Οι μισθοί και οι συντάξεις του δημοσίου θα πληρωθούν κανονικά. Οι μισθοί και οι συντάξεις του δημοσίου θα πληρωθούν κανονικά. Και οι μεταρρυθμίσεις θα γίνονται με το σταγονόμετρο και με άπειρη γκρίνια.

Ερώτηση
Όλα αυτά τα χρόνια, ακόμα και εντός της κρίσης, το ΝΔΣΟΚ έστησε αυτό το καρκίνωμα, το οποίο μας έφερε στο χείλος του γκρεμού. Εσύ Αριστερά του ανθρωπισμού, γιατί υπερασπίζεσαι το ίδιο καρκίνωμα εκτελώντας με συνοπτικές διαδικασίες τον βιοπαλαιστή ταξιτζή της Σανγκάης; Γιατί γαμώ τη Μπαναΐα μου;;;Share:

14 σχόλια:

 1. Εκτός από κάποιους που ξέρουν να προσθέτουν το 1 και να βγάζουν αριθμό πρωτοκόλλου. :-P

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έγραψες... Δεν περιγράφω άλλο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και γιατί παρακαλώ ο Αγησίλαος δεν κόβει αποδείξεις και δεν καταβάλλει ΦΠΑ?
  Ε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @Ανώνυμος
  Κι εγώ δεν περιγράφω άλλο, αλλά εξαιτίας του παραλογισμού που βιώνουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @Πρκλς
  Δεν μπορώ να καταλάβω αν κάνεις πλάκα, οπότε θα σου απαντήσω ως εξής:

  ΑΝ ΜΙΛΑΣ ΣΟΒΑΡΑ: Πως δεν κόβει αποδείξεις βρε γιδέμπορα; Το παράδειγμα είναι βασισμένο ακριβώς σε μια υποθετική περίπτωση όπου ο Αγησίλαος τα κόβει όλα και ακριβώς από κει πηγάζουν και οι φόροι. Είναι προφανές ότι δεν μιλάμε για την πλέον αποκρουστική φάρα, αυτήν των Ελλήνων ταξιτζήδων.

  ΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΠΛΑΚΑ: Να βάλουν στον Αγησίλαο και Τέλος Μη Κοπής Αποδείξεων. Αρκετά πια με όλους αυτούς τους κινέζους προλετάριους που θέλουν να γίνουν Κοπελούζοι στην πλάτη μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Έπρεπε να υπολογίσεις το 29% στο καθαρό κέρδος και όχι στα έσοδα για να έχεις ρεαλιστικό αποτέλεσμα. Αλλά και πάλι θα κατέληγες σε ένα μικρό μηνιαίο εισόδημα. Το βασικό πρόβλημα στους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες είναι η κατάργηση του αφορολόγητου και η μη υπαρξη λογικών κλιμάκων φορολογίας. Από την άλλη... με τέτοιο φόρο εισοδήματος ποιός θα έρθει να ανοίξει επιχείρηση εδώ.. τέτοια φορολογία έχει μόνο η Γερμανία.. και αυτό γιατί παρέχει ασφάλεια. Τους νόμους πλέον έχουμε καταλάβει πως μας τους επιβάλουν και δεν τους επιλέγει η εκαστοτε κυβέρνηση. Φοβάμαι πως είμαστε καταδικασμένοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @Schrodingers's Dragon
  Τι άλλο έμεινε να περιγράψεις. Τον παραλογισμό τον ζούμε απο τη στιγμή που παίρνουμε την πρώτη μας ανάσα σε αυτή τη χώρα και φοβάμαι οτι θα παραμείνει έτσι ως την τελευταία μας. Η μόνη περίπτωση αξιοπρεπούς επιβίωσης είναι να χωθείς (ή να σε χώσουν αν προτιμάς) στο δημόσιο. Αν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το αξιοπρέπεια μαζί με το "χώσουν". Ιδιωτικός τομέας/επιχειρηματικότητα τέλος. Συγγνώμη για τώρα αλλά έχω να πάω για κουπί στη γαλέρα. (ΥΓ. Τα κείμενα σου με κέρδισαν και με εξελίσουν.. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Συνέχισε δυνατά.)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @Ανώνυμε από εδώ με ενημέρωσε επίσης κάποιος φίλος (δεν το έχω διασταυρώσει) ότι το 100% προκαταβολή φόρου θα ισχύσει μόνο για ΑΕ και ΕΠΕ, όχι για ατομικές επιχειρήσεις. Οπότε, ακόμα κι αν τα νούμερα δεν βγαίνουν ακριβώς, η λογική πίσω απ' αυτά νομίζω ότι έχει γίνει ξεκάθαρη. Στο μοναδικό που θα διαφωνήσω, είναι στο ότι τους νόμους τους επιβάλλουν άλλοι και όχι η εκάστοτε κυβέρνηση. Η κυβέρνηση τους επιβάλλει αναγκαστικά μιας και περιορίζει τις επιλογές της με τις κόκκινες γραμμές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @Ανώνυμος από εδώ
  Το μόνο στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε, είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, τα οποία έχουν πάντοτε τα κάτω τους και τα πάνω τους. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ήλπιζα ότι είναι προφανές πως η αναφορά μου σε αποδείξεις έγινε δίκην πλακός,
  ωστόσο... ιδού η ιδεώδης αφορμή για ένα νέο κείμενο:
  Ο Αγησίλαος και η επιστροφή ΦΠΑ!
  :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ουφ! Προς στιγμήν τα χρειάστηκα με τη διατύπωση Πρκλς. Και αυτό βέβαια λέει πολλά για την παρανοϊκή νεοελληνική κοινωνία στην οποία ζούμε. Ακόμα και τα απίθανα, μας φαίνεται εξαιρετικά πθανό να τα ακούμε καθημερινά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Εδώ τους είπαν να καταργήσουν όποιο νόμο πέρασαν όσο ήταν κυβέρνηση... ποιές κόκκινες γραμμές?

  Πρέπει να κάνεις και ένα θεματάκι με τα δάνεια που παίρνουν οι χώρες απο άλλες χώρες (μέσω ΔΝΤ ή ESM) και μετά οι χώρες που δανείζουν χρωστάνε. Aναγκάζονται να δανείζονται και αυτές μπαίνοντας σε πρόγραμα. Να καταλάβουμε επιτέλους ότι οι τόκοι που έχουν δημιουργηθεί απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ σε χρήματα.

  Κάτι άλλο παίζεται πίσω από όλο αυτό. Ο ρόλος της τράπεζας στο καπιταλιστικό σύστημα είναι να δίνει δάνεια. Με τα νέα δάνεια πληρώνονται τα παλιά γιατί κυκλοφορεί χρήμα στην αγορά. Τώρα που δεν δίνουν δάνεια και (πόσο μάλλον) μειώνουν το είσόδημα των πολιτών κινδυνεύουν τα σπίτια των ιδιωτών. Όταν φτάσει μια χώρα σε αυτό το σημείο, τι θα γίνει?

  Σίμος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. 'Αλλος ένας περήφανος ακόλουθος του Λεβέντη :)
  Τελικά οι ελληνικής κοπής νεοφιλελέδες βρήκαν επιτέλους τον εκπρόσωπο που τους αρμόζει :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή