Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Με τον Μόσιαλο

 


- Γιατί δεν φοράς μάσκα;

- Δεν πιστεύω στον κορονοϊό.

- Ότι έμεινα όμως έγκυος από κρίνο, ε; Αμάσητο το κατάπιες!

ΜΑ ΠΩΣ ΤΟΛΜΗΣΕ;

Το meme του Μόσιαλου για τον κρίνο
Το "Oh my god, πόσο προσβλητικό!" meme του Μόσιαλου
 

Αυτός εδώ ο μίνι διάλογος, εντός ενός meme που κυκλοφόρησε ο Ηλίας Μόσιαλος στο Facebook, έφερε στην επιφάνεια για μια ακόμη φορά τα σημαντικά προς συζήτηση θέματα, σε μια χώρα με την κατά τεκμήριο χειρότερη τροχιά στην παρούσα φάση της πανδημίας:

  • Κολλάει ο κορονοϊός με τη θεία κοινωνία;
  • Μπορούμε να εμπιστευόμαστε τους γιατρούς για τα εμβόλια, όταν ο πνευματικός μας τα απορρίπτει;
  • Είναι δυνατόν να προσβάλεις έτσι τους ανθρώπους που πιστεύουν στην άμωμο σύλληψη;

Η απάντηση στα ανωτέρω ερωτήματα δεν είναι απλώς ένα ξεκάθαρο ΝΑΙ. Ιδανικά, θα έπρεπε να συνοδεύεται αυτό το ΝΑΙ και από ένα βροντερό «Σοβαρευτείτε ρε». Οι ιδέες ΜΑΣ δεν γίνεται να αναγορεύονται σε μείζονα ζητήματα μόνο και μόνο επειδή είναι δικές μας. Ποτέ και για κανέναν λόγο. Πόσο μάλλον όταν είναι βασισμένες, όχι σε νοητικό υπόβαθρο αλλά σε γονική διδασκαλία.

Σε κάθε σύγχρονη και σοβαρή κοινωνία, σεβασμό οφείλουμε μόνο στους ανθρώπους. Ποτέ στις ιδέες. Οι ιδέες αποτελούν εξ ορισμού αντικείμενο προς συζήτηση με πιθανά αποτελέσματα σε όλο το φάσμα από την πνευματική εξύψωση έως τη χλεύη. Αν τώρα κάποιοι άνθρωποι θεωρούν τις δικές τους ιδέες πανανθρώπινη αλήθεια και επιμένουν να ισχυρίζονται ότι, κάθε φορά που κάποιος που τις κοροϊδεύει, εισπράττουν οι ίδιοι τις προσβολές, αυτό είναι αποκλειστικά δικό τους πρόβλημα. Στον δυτικό πολιτισμό έχουμε (ακόμα) ελευθερία λόγου και έκφρασης. Αν σε κάποιους εύθικτους δεν αρέσει, ας δοκιμάσουν να ασπαστούν το Ισλάμ. Οι ιδέες τους θα προστατεύονται απόλυτα, οι ασεβείς θα κινδυνεύουν, αν και τελικά οι ίδιοι οι εύθικτοι, θα επιλέγουν πάντοτε να μεταναστεύσουν σε κάποια χώρα του δυτικού πολιτισμού για να γκρινιάζουν.

Οι Αντιδράσεις

Η Ιερά Σύνοδος αντέδρασε με το: «κανένας δεν μπορεί να επικαλείται το επιχείρημα της ιδιωτικότητας για την ρατσιστική συμπεριφορά του, όταν κατέχει θέσεις κρατικής ευθύνης και εκφράζεται δημοσίως». Σε περίπτωση που δεν έχετε κατανοήσει ακριβώς, η Ιερά Σύνοδος εγκαλεί για δημόσια έκφραση ρατσισμού τον Ηλία Μόσιαλο. Την ίδια στιγμή που ο ιδεολογικός συνοδοιπόρος και διατελέσας Αρχιγραμματέας της Αμβρόσιος έχει εκφραστεί για τους ομοφυλόφιλους αντίστοιχα με το:

«Ε, λοιπόν, αυτούς τους ξεφτυλισμένους, φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Μαυρίστε τους! Δεν είναι άνθρωποι! Είναι εκτρώματα της φύσεως! Ψυχικά και πνευματικά πάσχουν! Είναι άτομα με νοητική διαταραχή! Δυστυχώς, αυτοί είναι τρις-χει-ρότεροι και πολύ πιό επικίνδυνοι από κάποιους, που ζούν στα τρελλοκομεία! Μή διστάζετε, λοιπόν! Όταν καί όπου τους συναντάτε, φτύστε τους! Μη τους αφήνετε να σηκώνουν κεφάλι! Είναι επικίνδυνοι! Η Εκκλησία μας προσεύχεται γι' αυτούς ως εξής: «Εκλείποιεν αμαρτωλοί από της γης και άνομοι, ώστε μη υπάρχειν αυτούς» (Ψαλμός 103). Δηλ. Ας εξαφανισθούν από την γή όλοι οι αμαρτωλοί και όλοι οι άνομοι, ώστε να μην υπάρχουν! Στον αγύριστο να πάνε όλοι αυτοί οι καταραμένοι!»

Ορίστε το εν λόγω απόσπασμα από το προσωπικό του ιστολόγιο, σε περίπτωση που θα θεωρούσατε ότι έχει κατέβει μετά την καταδίκη. Και επιπλέον, στην απολογία του ανέφερε τα εξής: «Το φτύστε τους είναι το λιγότερο. Αν είχα όπλο και μπορούσα από τον νόμο, θα το χρησιμοποιούσα να τελειώνουμε

Επαναλαμβάνω λοιπόν για την έμφαση. Η Ιερά Σύνοδος και γενικότερα οι ιερείς στη χώρα μας, οι οποίοι εκφράζονται δημόσια με σκληρό ρατσισμό, κηρύγματα μίσους και φανφάρες ανευθυνότητας για τον κορονοϊό που δεν κολλάει στις εκκλησίες και στα κουταλάκια – παρτούζα της θείας κοινωνίας, εγκαλούν τον Ηλία Μόσιαλο για ρατσιστική συμπεριφορά σε δημόσια τοποθέτηση.

Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη όπως ο Κυρανάκης, η Κεραμέως και ο μόνιμος Άδωνις, σπεύδουν να μιλήσουν για προκλητική συμπεριφορά απέναντι στους πιστούς. Ο Κυρανάκης υποστηρίζει ότι «ο Μόσιαλος προσβάλει την πίστη μας στη γέννηση του Χριστού και αυτό δείχνει απλά τον χαρακτήρα του». Η Κεραμέως, ως υπουργός παιδείας, αισθάνεται την ανάγκη να πάρει θέση για τις δηλώσεις ενός μη πολιτικού προσώπου, και συγκεκριμένα κάνει λόγο για μια θλιβερή εικόνα που προσβάλει τους πιστούς. Ο δε Άδωνις βγάζει ακατάλληλο τον Μόσιαλο για το ρόλο του εκπροσώπου της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αναφέροντας «Αν με ρωτάτε, αν ερχόμενος ο κύριος Μόσιαλος σε ευθεία σύγκρουση με όλους τους χριστιανούς της Ελλάδας, προσβάλοντας κάτι τόσο θεμελιώδες για τον πιστό, τον καθιστά κατάλληλο για να τους πείσει να εμβολιαστούν. Σίγουρα τον καθιστά ακατάλληλο. Δεν θα πείσεις κανέναν υβρίζοντάς τον. Αυτό δεν γίνεται. Είναι τόσο απλό.» Θα δυσκολευτεί βέβαια να εξηγήσει τη λογική οδό δια της οποίας ένα meme το οποίο σατιρίζει μια ιδέα, αποτελεί τελικά ύβρη με στόχο κάποιον άνθρωπο, αλλά δεν θα τον μάθουμε τώρα τον Άδωνι.

Διάγραμμα θανάτων / εκατομμύριο - Ελλάδα VS ΕΕ
Θάνατοι / εκατομμύριο - Ελλάδα VS ΕΕ. Αλλά κάποιος πρόσβαλε την πίστη μας!

Ανακεφαλαιώνοντας για τα κυβερνητικά στελέχη, ο ένας ανάγει την πίστη του σε πίστη μας, η άλλη συμπεριφέρεται όχι ως υπουργός παιδείας αλλά ως κυβερνητική εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου και ο τρίτος, όντας πρωτοκλασάτο στέλεχος της κυβέρνησης με τα χειρότερα αποτελέσματα εντός πανδημίας, επιχειρεί να βγάλει ακατάλληλο τον άνθρωπο που ανέλαβε το δύσκολο έργο να κάνει κατανοητά στο ευρύ κοινό τα πορίσματα των διεθνών οργανισμών όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο CDC. Κυβέρνηση με προτεραιότητες.

Να τονίσουμε βέβαια ότι από κανέναν απ’ τους τρεις δεν υπάρχει δήθεν προάσπιση πεποιθήσεων ή κουλτούρας των ανθρώπων γενικότερα απέναντι σε ειρωνείες. Η γκρίνια και οι δημόσιες επιθέσεις έχουν ως αφετηρία τις δικές τους και μόνο πεποιθήσεις. Στο αντίστοιχο meme του Ηλία Μόσιαλου μια μέρα μετά, με την αριστερή μετάλλαξη Όμικρον, με το σφυροδρέπανο στη μέση, η οποία μετάλλαξη είναι για τους πολλούς και όχι για τους λίγους, κανένας τους δεν διαμαρτυρήθηκε. 


Προστατέψτε τις Πεποιθήσεις Μου

Η απαίτηση για προστασία της οποιασδήποτε ιδέας είναι τόσο γελοία όσο και επικίνδυνη. Οι ιδέες αποτελούν άυλες οντότητες, προκαταβολικά εκτεθειμένες σε συζητήσεις και κριτική. Το δε καμουφλάρισμα ιδεών εντός του προστατευτικού περιβλήματος της θρησκείας είναι αυτό το οποίο ευθύνεται για την ύπαρξη της γελοίας έννοιας του μοναδικού εγκλήματος χωρίς θύμα, γνωστού ως βλασφημία.

Σε επανάληψη για να γίνει κατανοητό: Σε κάθε σύγχρονη και σοβαρή κοινωνία, σεβασμό οφείλουμε μόνο στους ανθρώπους. Ποτέ στις ιδέες. Οι ιδέες αποτελούν πάντοτε αντικείμενο προς συζήτηση με πιθανά αποτελέσματα σε όλο το φάσμα από την πνευματική εξύψωση έως τη χλεύη. Και ο μοναδικός τρόπος για να εμπίπτουν οι ιδέες μας στην αντίπερα πλευρά της χλεύης και τις ειρωνείας, είναι ένας. Να μην είναι γελοίες.

Οπότε, με το χέρι στην καρδιά, όλοι εσείς που ξεσηκωθήκατε για τη προσβλητική ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου, απαντήστε μου σας παρακαλώ στο εξής σενάριο...

Σενάριο

Έρχεται τον Ιανουάριο του 2022 η γυναίκα του Βρασίδα και ανακοινώνει:

- Αγάπη μου, δεν θα το πιστέψεις. Είχα φάει ένα αβοκάντο και τώρα είμαι έγκυος με τον υιό του Θεού! Είμαι στον τέταρτο.

Είσαστε ο Βρασίδας. Ποια η αντίδρασή σας; Θα δεχτείτε με χαρά τη δήλωσή της και θα αισθανθείτε ρίγη συγκίνησης; Θα επιδιώξετε να κάνετε DNA τεστ, το οποίο ενδέχεται να το πληρώσετε και τζάμπα, αν έχετε ήδη εμβολιαστεί; Ή θα θολώσετε και θα έχουμε καμιά γυναικοκτονία η οποία θα στείλει στα ξεχασμένα τις δηλώσεις Μόσιαλου; ΠΡΟΣΟΧΗ: Υπενθυμίζω ότι δεν θα έχετε να αντιμετωπίσετε μια απίστευτη δήλωση. Για εσάς προσωπικά, η συγκεκριμένη διαδικασία είναι πλήρως αποδεκτή στο πλαίσιο μιας θεϊκής παρέμβασης.

Το μοναδικό για το οποίο θα σας παρακαλέσω είναι το εξής: Μην μου απαντήσετε ότι το σενάριο λειτουργεί μόνο με κρίνο…

Ο Corey Taylor ακούγοντας την ιστορία για τον κρίνο
Αααα... Ώστε μόνο με κρίνο λειτουργεί, ε;

Share:

2 σχόλια:

  1. Η εποικοδομητική κριτική προς την θρησκεία και προς κάθε ιερό και όσιο (συμπεριλαμβανομένου και άλλων ιερών αξιών όπως η οικογένεια ας πούμε) είναι θεμιτές μέσα σε λογικά πλαίσια πάντα.Αλλο όμως η κριτική και άλλο πράγμα η χλεύη.Για την ιστορία δεν θεωρώ ότι η ανάρτηση του Μοσιαλου χλευάζει τα θρησκευτικά πιστεύω της Ορθοδοξίας αλλά ταυτίζει απαράδεκτα τους Ορθόδοξους χριστιανούς με τους αντιεμβολιαστες.Οφειλε ο Μοσιαλος ως σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας και εκπρόσωπος της Ελλάδας για τον Κορωνοιο που είναι να προσέχει πολύ περισσότερο τι ακριβώς λέει.Διοτι φέρει κάποια θέση και δεν είναι απλά ένας πολίτης.Σεβασμος σε κάποιες ιερές αξίες (νεκροί συγγενείς κάποιου, θεία κτλ) πρέπει να είναι αυτονόητες.Δεν μπορώ εγώ π.χ να προσβάλω την νεκρή γιαγιά κάποιου ή την πίστη του.

    Από την στιγμή που ο Μοσιαλος ως εκπρόσωπος της Ελλάδας για τον Κορωνοιο (μια θέση από την οποία προσπαθεί να πείσει τον κόσμο να εμβολιαστεί) σε μια χώρα που η μεγάλη πλειοψηφία αυτοπροσδιορίζεται με συγκεκριμένο θρησκευτικό δόγμα (με βάση όλες τις έρευνες και δημοσκοπήσεις από την ΔΙΑΝΕΟΣΗΣ,το Ευρωβαρόμετρο,την Pew Research Center κτλ) επόμενο και φυσικό ήταν να υπάρξουν αντιδράσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο, συγχέεις και πάλι την ειρωνεία με στόχο μια ιδέα με την ειρωνεία η οποία απευθύνεται σε πρόσωπο. ΔΕΝ είναι το ίδιο.

      Όσο για το ποιοι είναι οι αντιεμβολιαστές, ένα τεράστιο μερίδιο αυτών δεν εμβολιάζεται γιατί είναι αντίθετο με την πίστη του, του το απαγόρευσε ο πνευματικός του κλπ. Επιπλέον, αν και είναι γνωστό ότι υπάρχουν και ιερείς που έχουν πάρει θέση υπέρ των εμβολίων, το πρόβλημα ξεκινάει πολύ πιο πίσω. Τη στιγμή που για ιατρικά ζητήματα απευθύνεσαι σε παπά, μοναζό, πνευκατικό ή γέροντα, δεν έχει καμία σημασία τι θα σου απαντήσει αυτός. Ήδη συμμετέχεις στο ανορθολογικό πανηγύρι που καταστρέφει καθημερινά την Ελλάδα.

      Ο Μόσιαλος, όχι μόνο δεν έσφαλε αλλά έκανε και πολύ καλά που τρολάρισε τέτοιες επιζήμιες ιδέες. Μόνο η καθημερινή φθορά τους μπορεί να μας απεξαρτήσει προοδευτικά απ' αυτές.

      Διαγραφή