Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Τι στο διάβολο κάνετε στους συνανθρώπους σας;


Ελλάδα του 2012, Υποθετικό αλλά Πιθανότατο Σενάριο (με υποεκτιμημένα νούμερα)

Υπηρεσίες
Ο Αργύρης δούλευε 12 χρόνια σε μια ιδιωτική εταιρία και έπαιρνε έναν ικανοποιητικό μισθό. Δεν μιλάμε για κάτι συγκλονιστικό, μιλάμε για έναν μισθό 1300 ευρώ καθαρά. Όποιος εσφαλμένα τα θεωρήσει τα 1300 ευρώ πολλά, καλά θα κάνει να ρωτήσει μερικούς διορισμένους στις ΔΕΚΟ, τις εφορίες και τα τελωνεία για τους αντίστοιχους μισθούς εκεί. Ο Αργύρης τα τελευταία χρόνια το έβλεπε νά ‘ρχεται! Άκουγε για απολύσεις, έβλεπε τις μειώσεις στους μισθούς της εταιρίας, έτρεμε για τη δική του θέση καθότι έχει και οικογένεια και ένα παιδάκι. Δούλεψε επανειλημμένα υπερωρίες, αυτοκαταρτίστηκε σε οτιδήποτε καινούριο 3-4 φορές, δεν διεκδίκησε ποτέ. Και τελικά συνέβη! Και ο Αργύρης απολύθηκε.

Επειδή ο Αργύρης τυγχάνει από αυτούς τους βλάκες που δεν καταλαβαίνουν ότι οι εργοδότες του πίνουν το αίμα, σύμφωνα με την παγιωμένη αντίληψη στο μυαλό του νεοέλληνα, δεν κάθισε να κλαίγεται και ούτε για μια στιγμή δεν σκέφτηκε να εισπράξει το επίδομα του ΟΑΕΔ από μια χώρα της οποίας τα ταμεία είναι ήδη άδεια και να δουλεύει εισπράττοντας μαύρα. Στο κάτω - κάτω της γραφής για ποιον λόγο αποφάσισε τόσα χρόνια να παρακολουθεί τις τεχνολογίες και τις εξελίξεις του χώρου του; Ξεκινάει να στέλνει παντού το πλούσιο βιογραφικό του. Και αφού για ένα σημαντικό διάστημα δεν παίρνει απαντήσεις, αποφασίζει να ξεκινήσει κάτι δικό του στον τομέα "υπηρεσίες" αφού ο τομέας "προϊόντα" χρειάζεται κεφάλαιο. Και τα βάζει κάτω να τα υπολογίσει σε μηνιαία βάση:

 • 400 το ενοίκιο.
 • 400 ο ΟΑΕΕ στην κλίμακα που βρίσκεται.
 • 200 το γραφείο. Δε μπορεί, κάπου θα βρει  μια τρύπα με τόσα.
 • 150 τα λειτουργικά (σε έναν άλλον φανταστικό κόσμο ίσως...)

Για ένα σύνολο... Γκουλπ! 1150 με το καλημέρα!!! Ναι, για ευρώ μιλάμε. Χααα, τα 1500 που έπαιρνε στην εταιρία φαντάζουν πλέον ελάχιστα αφού θα του μείνουν 350 το μήνα για να ζήσει την οικογένεια του. Αν υποθέσουμε τώρα ότι θέλει να φέρει έστω αυτά τα 350 στην οικογένεια του, θα πρέπει να χρεώνει μηνιαίως τους πελάτες του 2306,25 ευρώ. Δηλαδή λιγάκι πιο αναλυτικά 1875 συν ΦΠΑ 23% (431,25 τον οποίον θα αποδώσει στο κράτος) μείον φόρο 20% επί του 1875 (375 τον οποίον θα παρακρατήσουν οι πελάτες του και θα τον αποδώσουν στο κράτος). Ίλιγγος!!! 806,25 πάνε στο κράτος και 350 στον Αργύρη και την οικογένεια του για όλα τα υπόλοιπα πλην κατοικίας (τροφή, ένδυση, θέρμανση, ψυχαγωγία, μόρφωση κλπ.). Αυτά όλα με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα μπορέσει να βρει ανθρώπους, τώρα στην αρχή του που δεν τον γνωρίζει κανένας και δεν έχει να παρουσιάσει κάποιο μεγάλο δειγματολόγιο έργων (portfolio επί το ελληνικότερον) οι οποίοι θα τον προτιμήσουν εις βάρος κάποιας αναγνωρισμένης εταιρίας στον χώρο του, με όνομα, portfolio, γραφεία αντί για τρύπα και προσωπικό.

Η σκληρή πραγματικότητα! Η υπηρεσία φορολογείται βάρβαρα και το προϊόν χρειάζεται κεφάλαιο.

Το Μικρό Γαλατικό Χωριό
Η υπηρεσία φορολογείται βάρβαρα; Όχι παντού! Υπάρχει ακόμα ένα μικρό γαλατικό χωριό το οποίο δεν φορολογείται και αντιστέκεται ακόμα και πάντα στον κατακτητή. Ή μάλλον για να ακριβολογήσουμε δεν αντιστάθηκε ποτέ σε κανέναν κατακτητή και γι αυτό βρέθηκε στις μέρες μας να κατέχει μυθική περιουσία με φιρμάνια του Σουλτάνου.

Ο Πάτερ Αθανάσιος, κατά κόσμον Θανάσης, πληρώνεται και αυτός από τα 806,25 που πετάνε στην κεντρική μπάνκα οι διάφοροι Αργύρηδες. Ως δημόσιος υπάλληλος απολαμβάνει τον μισθό του, τα επιδόματά του, τα οδοιπορικά του και τα εκτός έδρας του. Απολαμβάνει το γενικότερο καθεστώς μη φορολογίας στην εταιρία του. Επιπλέον απολαμβάνει και της στήριξης του ποιμνίου με εξτραδάκια για τους γάμους, τα βαφτίσια, την ευχή στον πεθαμένο, τους σαραντισμούς, τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και το ευωδιαστό λείψανο του Βησσαρίωνα που αναδύει ένα μεθυστικό άρωμα από ληγμένο κουνάβι. Το υποεκτιμημένο σύνολο των προαναφερθέντων κυμαίνεται κοντά στα 2200. Ο Θανάσης εργάζεται και αυτός στον τομέα "υπηρεσίες". Διεκπεραιώνει την αμφίβολης χρησιμότητας και αδιευκρίνιστης υλοποίησης διαμεσολάβηση με το θεό! Είναι καλοταϊσμένος, του φιλάνε το χέρι στον δρόμο, δεν ελέγχεται για τις ώρες που δουλεύει και για την αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας του. Δεν είναι γαμάτη η ζωή του; Επιπλέον είναι αμόρφωτος και μισαλλόδοξος. Ισχυρίζεται ότι προσφέρει κοινωνικό έργο και αυτό για την θλιβερή νεοελληνική κοινωνία μας είναι αρκετό.


Και ξαφνικά διαπιστώνουμε ότι η διαπραγμάτευση δεν έγινε ποτέ. Η σωτήρια κυβέρνηση Σαμαρά του Ιουνίου του 2012 ετοιμάζεται να αδειάσει άδειες τσέπες από ανθρώπους που δεν έχουν πια τσέπες. Και την ώρα που επιτίθεται βάναυσα στους μισθούς και τις συντάξεις όλων, για να συντηρήσει όσους τρώνε από την μπάνκα, αποφασίζει ότι οι μοναδικοί που δεν θα πειραχτούν είναι οι μισθοί των κληρικών, αυτών δηλαδή που δεν συμμετέχουν στην μπάνκα και επιπλέον δεν έχουν κανένα αντικείμενο.

Ανάλυση
Δεν υπάρχει ανάλυση. Το μοναδικό που έχω να βροντοφωνάξω σε όσους κάθονται ατάραχοι στα σπίτια τους, πιστούς και άθρησκους, οι οποίοι βλέποντας την καθολική ασυλία που απολαμβάνουν οι διαχειριστές της ορθόδοξης πίστης, στηρίζουν με την καρδιά τους ή την ανοχή τους την ασυλία της εκκλησίας, στη σκιά αυτού που κάποτε ονομάζαμε Ελλάδα, είναι:

Τι στο διάβολο κάνετε στους συνανθρώπους σας; 
Share:

7 σχόλια:

 1. Εντάξει, εντελώς φουτουριστικό κι υπερραλιστικό. Ποιος δε θα έπαιρνε ταμείο ανεργίας; Και τι άσχετη μπηχτή ήταν αυτή για το αίμα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @Δείμο, εξήγησα το εξής απλό! Άλλος θα σκέφτονταν να δουλέψει για έναν χρόνο (ή όσο διαρκεί το επίδομα του ΟΑΕΔ τέλος πάντων) μαύρα εισπράττοντας παράλληλα το επίδομα, αλλά υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι προσπαθούν να δουλέψουν με τη μία και δεν έχουν στο μυαλό τους τη φοροδιαφυγή!

  Από κει και πέρα, ένα σημαντικό μέρος του κόσμου σκέφτεται έτσι ακριβώς, ότι ο εργοδότης πίνει το αίμα του εργαζόμενου. Τα νούμερα που παρέθεσα δείχνουν ότι μάλλον το κράτος πίνει το αίμα εργοδοτών και εργαζόμενων. Και οι μόνοι που μένουν στο απυρόβλητο είναι οι ΔΥ αλλά και οι μεγαλοεπιχειρηματίες με δόντια που τους επιτρέπουν να προβαίνουν σε "διάφορα" χάρις στον κύκλο επιρροής τους.

  Δυσκολοχώνευτη η αλήθεια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Επίσης, σε ένα τέτοιο άρθρο, με σαφείς προσανατολισμούς εις βάρος των κληρικών, επιλέγεις να το αστυνομεύσεις για πιθανά υπονοούμενα που ενδέχεται να μη συμφωνούν με τις απόψεις σου. Αρχίζεις να μου θυμίζεις τον Abravanel που γυρνάει όλο το διαδίκτυο μη τύχει και ακουστεί κάτι για τους Εβραίους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ναι στο τελευταίο έχεις δίκιο. Ξέχασα να γράψω ότι συμφωνούμε σε όλο το κείμενο πλην του φουτουριστικού χαρακτήρα. Δεν ήταν επίτηδες (μάλλον το θεώρησα αυτονόητο -κακώς).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ο παππούς Παπανδρέου είχε εξηγήσει με καταπλήσσουσα σαφήνεια γιατί δεν αγγίζουν την εκκλησία και το παπαδαριό:
  Η εκκλησία είναι σαν το κάρβουνο.
  Όταν το πιάνεις είτε λερώνεσαι είτε καίγεσαι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Γι αυτό κι εγώ λέω:

  "Save children's Institutions! - ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ! (ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ)"

  http://www.gopetition.com/petitions/%CF%83%CF%89%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CE%B9%CE%B4%CF%81%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%84.html


  Μέχρι τώρα, μόνο 18 (συν)άνθρωποι έχουν (συν)υπογράψει...

  Για να πάει η αθλήτρια στους Ολυμπιακούς (τότε με το σχόλιο) υπέγραψαν κάτι χιλιάδες μέσα σε 2-3 μέρες..!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @EmilOfCrete Τι να λέμε τώρα ρε φίλε; Μη διαβάσεις το άρθρο, απλά πήγαινε και δες τα screenshot στο τέλος: Ο Αποκλεισμός της Βούλας Παπαχρήστου και το Ιδεολογικό Ξεβράκωμα του Νεοέλληνα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή